Care sunt principalele grupe de sange?

Care sunt principalele grupe de sange? Care sunt principalele grupe de sange?

Ultima actualizare: 29 iunie 2023

Descoperirea grupului sanguin OAB, in urma cu mai bine de 100 de ani, a presupus schimbari majore in practica medicala. Pana atunci, se considera ca sangele este acelasi la fiecare individ, iar consecintele adesea tragice ale transfuziilor intre grupe sanguine incompatibile nu erau pe deplin clare. Pe masura ce intelegerea acestei grupe de sange a inceput sa creasca, nu doar ca transfuziile au inceput sa devina mult mai sigure, dar oamenii de stiinta aveau si posibilitatea de a studia strict si una dintre primele caracteristici umane despre care s-a dovedit ca este mostenita de la parinti. Cunoasterea propriei grupe sanguine are importanta in multe domenii, nu doar in practica clinica.

De exemplu, identificarea unei grupe de sange este relevanta in criminalistica, filiatie, precum si in stiintele antropologice care studiaza diferitele populatii. Grupele sanguine eritrocitare au, in schimb, o importanta deosebita in stabilirea compatibilitatii transfuzionale, dar si in evitarea fenomenelor de sensibilizare ale primitorului (izoimunizare), responsabila frecvent de accident in cazul repetarii transfuziilor. Compatibilitatea se cerceteaza pe baza sistemului ABO, precum si a factorului Rh, iar la persoanele periclitate se cerceteaza obligatoriu cu ajutorul testului care presupune punerea in contact a eritrocitelor papainate ale donatorului cu serul primitorului.


Principalele grupe de sange – informatii complete

Sistemul OAB se caracterizeaza prin prezenta in circulatia sanguina a unor substante specifice de grup cum sunt izoaglutinogenii (pe hematii) si izoaglutininele (in ser). Pe hematii se gasesc aglutinogenii A, B si H, iar in ser se gasesc aglutinine anti-A (alfa) si anti-B (beta). Prezenta si absenta acestor substante specifice duc la aparitia anumitor grupe de sange. Regula generala este ca antigenele (aglutinogenele) si atnicorpii (aglutininele) corespunzatoare (A cu anti-A, B cu anti-B), nu pot coexista niciodata laacelasi individ. Din modul specific de asociere al acestor substante rezulta 4 grupe sanguine principale: 0 (I), A (II), B (III) si AB (IV).

Farmacistii Catena recomanda VenoSuport de la Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului circulator, prin sustinerea unei bune functionari a vaselor de sange.

Sistemul Rh are mai multi aglutinogeni, dar cel ce determina accidentele transfuzionale este D. Denumit si antigenul Rh, factorul D este prezent la 85% din populatia rasei albe, care prezinta grupa Rh+, iar restul de 15% nu au factor D, prezentand grupe sanguine cu Rh-. Este important de stiut ca anticorpii anti-Rh apar numai prin imunizare, dupa transfuzii cu grupe de sange Rh+ la Rh- sau prin incompatibilitate feto-materna (fat Rh+, mama Rh-). Determinarea Rh-ului are loc prin ser-test anti-Rh ce se pune in contact cu eritrocite Rh+, Rh- si cu eritrocitele de testat. Testarea unei grupe de sange se face cu ser hemotest A si B si cu hematii-test cunoscute.

Grupa de sange 0

Grupa sanguina 0 nu prezinta antigene pe suprafata eritrocitelor, insa prezinta anticorpi anti-A si anti-B in plasma. Prin urmare, se considera ca grupa 0 este donator universal, insa doar atunci cand vine vorba de transfuzii sanguine. O „deficienta” a acestei grupe de sange este ca indivizii care au nevoie de transfuzii sanguine pot primi doar de la persoane cu aceeasi grupa. Conform statisticilor, in Romania aproximativ 33% din populatie apartine acestei grupe sanguine.

Grupa de sange A

Grupa sanguina A prezinta aglutinogene (antigene) A pe suprafata eritrocitelor si anticorpi anti-B (beta) in plasma. Incidenta acestei grupe sanguine este cea mai frecventa in randul populatiei Romaniei (aproximativ 43%). Totusi, la nivel global, statisticile ne arata ca exista mai multe persoane cu grupa de sange 0 (46%), urmate indeaproape de cele cu grupe sanguine A (40%). Persoanele cu grupa de sange A pot primi doar de la grupe de sange care nu prezinta anticorpi anti-A in plasma: 0 si A.

Grupa de sange B

Grupa sanguina B prezinta aglutinogene (antigene) B pe suprafata eritrocitelor si anticorpi anti-A (alfa) in plasma. Aproximativ 16% dintre romani au aceasta grupa sanguina, iar frecventa la nivelul populatiei globale este de 10%. Persoanele cu grupa sanguina B pot primi transfuzii cu sange doar de la alte persoane cu grupa B sau 0.

Grupa de sange AB

Grupa sanguina AB prezinta antigene A si B pe suprafata eritrocitelor, iar in plasma nu prezinta niciun fel de anticorpi. Prin urmare, conform regulii de transfuzie, grupa sanguina AB poate sa primeasca de la orice alta grupa sanguina, fiind considerata „primitor universal”. De asemenea, aceasta grupa sanguina este singura care poate fi considerata „donator universal” in cazurile in care este nevoie de perfuzie cu plasma. Grupa sanguina AB este cea mai rar intalnita: 8% dintre romani si 4% in populatia globala.

Grupe sanguine – determinismul genetic

Existenta unei anumite grupe de sange se datoreaza parintilor, deoarece se mosteneste ereditar, prin transfer vertical (parinti→copii). Acest lucru se datoreaza genei AB0, localizate la nivelul cromozomului 9, care are trei alele: A, B si 0. Avand transmitere mendeliana, in functie de care sunt genele transmise copilului, acesta va avea o anumita grupa sanguina. Combinatiile celor 3 gene determina patru fenotipuri posibile: A, B, AB si 0. A si B sunt alele codominante, iar alela 0 este recesiva, aspect care este relevant cand vine vorba de manifestarea fenotipica a genelor mostenite de la parinti.

Sunt posibile 6 moduri de combinare a alelelor (genotipul), rezultand grupe de sange specifice (fenotipul):

Genotip

Fenotip (grupe de sange)

AA

A

A0

A

BB

B

B0

B

AB

AB

00

0

In functie de alelele prezente la parinti, exista mai multe combinatii posibile pentru copii. Acest lucru va fi reprezentat in tabelul urmator, relevand posibilitatea detinerii unei anumite grupe de sange in cazul copilului:

Alelele parintilor

AA

BB

AB

00

A0

B0

AA

AA

AB

AA, AB

A0

AA, A0

AB, A0

BB

AB

BB

AB, BB

B0

AB, B0

BB, B0

AB

AA, AB

AB, BB

AA, BB, AB

A0, B0

AA, A0, B0, AB

BB, B0, AB, A0

00

A0

B0

A0, B0

00

A0, 0

B0, 00

A0

AA, A0

AB, B0

AA, AB, A0, B0

A0, 00

AA, A0, 0

AO, BO, AB, 00

B0

A0, AB

BB, B0

AB, A0, BB, B0

B0, 00

AB, A0, B0, 00

BB, B0, 00

Pentru determinarea posibilei grupe sanguine a copilului, tabelul acesta ar trebui corelat cu cel de mai sus. Spre exemplu, daca ambii parinti au grupa A, atunci cu siguranta copilul va avea si el grupa A. Daca un parinte are grupa A, iar celalalt grupa AB, exista doua posibilitati: copilul poate avea fie grupa sanguina A, fie grupa sanguina AB. Combinatia alelor parintilor se traduce prin aparitia unei grupe de sange specifice.

Transfuzii de sange si plasma – grupe de sange compatibile

Regula de aur cand vine vorba de transfuziile de sange este aceea ca antigenele de pe suprafata hematiilor donatorului sa nu fie omoloage cu anticorpii din plasma primitorului. Desi exista si notiunile de „donator universal” si „primitor universal”, acestea sunt utile doar in cazuri in care se realizeaza transfuzii cu volum redus de sange intre grupe sanguine diferite. Transfuziile mai mari, de peste 500 de mL, necesita transferul intre aceleasi grupe de sange (sange izogrup). Astfel, in tabelul de mai jos este reprezentata compatibilitatea intre diferitele grupe de sange, avandu-se in vedere si prezenta sau absenta factorului Rh al unei grupe sanguine:

Grupe  sanguine

0-

0+

B-

B+

A-

A+

AB-

AB+

0-

0+

B-

B+

A-

A+

AB-

AB+

Coloana verticala prezinta diferitele grupe de sange care pot primi de le la donatorii din coloana orizontala. Semnul bifat inseamna ca persoana cu respectiva grupa poate primi transfuzii, fara riscuri asociate, de la persoanele cu anumite grupe sanguine. In stabilirea compatibilitatii intre diferitele grupe sanguine este important sa se aiba in vedere si factorul Rh. Transfuziile care au loc intre grupe de sange incompatibile pot avea repercursiuni dezastruoase asupra primitorului.

Importanta cunoasterii propriei grupe sanguine

In practica medicala, este foarte importanta cunoasterea propriei grupe sanguine. De exemplu, cunoasterea acesteia poate facilita procesul de transfuzie, reducand timpul de control. Inaintea unei proceduri chirurgicale care prezinta riscul potential de complicatie hemoragica, ceea ce ar necesita transfuzie de sange, se determina carei grupe sanguine ii apartine pacientul. Donatorii de sange ar trebui sa stie carei grupe sanguine ii apartin, chiar daca aceasta este aflata oricum in urma transfuziilor, prin analizele facute de catre personalul calificat. De-a lungul sarcinii, se monitorizeaza starea imunohematologica a mamei si copilului, pentru a se evita complicatiile, fiind necesar carei grupe sanguine apartin cei doi.

A sti carei grupe de sange apartineti nu are doar importanta medicala, ci si personala. Conform anumitor studii, s-au observat riscuri intre detinerea unei anumite grupe de sange de sange si o crestere a posibilitatii de a dezvolta anumite afectiuni:

  • persoanele care apartin unei grupe sanguine precum A, B sau AB prezinta un risc mai mare de a dezvolta patologii coronariene, riscuri mai mari de a dezvolta cheaguri de sange periculoase si inflamatii;
  • persoanele care apartin grupei sanguine AB prezinta cu 82% mai multe sanse de a dezvolta probleme de memorie, gandire si rationament, asociate cu dementa;
  • persoanele care apartin grupei sanguine A au un risc mai mare de a dezvolta cancer gastric;
  • persoanele care apartin grupei sanguine 0 prezinta risc mai mare de ulcer peptic.

Cunoasterea grupei de sange pe care o aveti poate reprezenta o informatie esentiala pentru a va orienta specific in a face anumite schimbari in stilul de viata, in vederea reducerii riscului de a dezvolta anumite afectiuni de sanatate asociate grupei de sange avute. De asemenea, puteti lua in considerare si donarea de sange, in special daca aveti grupa de sange 0, necesitatea acesteia reprezentand o criza medicala. Donand sange, puteti beneficia si de analize in mod gratuit.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2267/
  2. https://medicover-genetics.com/genetics-of-blood-type-inheritance-and-compatibility/
  3. https://www.nhs.uk/conditions/blood-groups/
  4. https://www.elcaminohealth.org/stay-healthy/blog/knowing-your-blood-type-more-important-you-think