Bitterul suedez sau elixirul suedez este o bautura traditionala a carei origine este asociata cu medicina traditionala suedeza.
Dar originile bitterului suedez dateaza inca din Babilon si Egipt, sub denumirea de elixirul vietii lungi. Acesta a fost creat initial de catre greci si a devenit extrem de popular in perioada medievala in Europa. Sub denumirea de teriac, a fost un remediu sau elixir folosit in trecut, in special in Evul Mediu, ca panaceu sau antidot impotriva otravurilor si bolilor.
Elixirurile sunt, in mod traditional, macerate de plante intr-un lichid alcoolic de 20° sau mai mult. Intr-un fel, ele sunt stramosii tincturilor-mama, cu avantajul de a fi mai complexe, deoarece sunt compuse din mai multe ingrediente. Elixirurile si tincturile au fost intotdeauna preferate de medici si de farmacisti. Alcoolul permite extragerea facila si eficienta a substantelor active si stabilizeaza preparatul prin stoparea reactiilor enzimatice si hidrolitice, precum si a activitatii microbiene.
Bitter suedez, un panaceu milenar
Retetele teriacului (sau bitterului suedez din zilele noastre) puteau varia considerabil de la un loc la altul si de-a lungul timpului, insa majoritatea acestora contineau un amestec complex de plante, ierburi, diverse substante animale si minerale, la care se adauga alcoolul. Printre ingredientele comune se numarau opiul, mierea, diferite ierburi si plante, precum si alte substante, cum ar fi metalele pretioase zdrobite sau chiar vipera zdrobita.
Reteta a supravietuit de-a lungul timpului si a fost actualizata ulterior de alchimistul Paracelsus, in secolul al XVI-lea. Tot atunci, Jonathan Samst, un medic din secolul al XIX-lea, a creat reteta unui elixir numit elixirul (bitterul) suedez pentru regele Suediei si garda sa, pentru ca acestia sa nu fie niciodata obositi!
In cele din urma, Maria Treben, o celebra fitoterapeuta austriaca, a fost cea care a dezvaluit publicului larg, reteta completa a acestui elixir miraculos, in cartea sa „La santé à la pharmacie du bon Dieu” (1980). Un elixir despre care se spune ca i-ar fi salvat viata! La intoarcerea in Austria, dupa ce a petrecut mai multe luni intr-o tabara de refugiati din Bavaria, unde a contractat mai multe boli, o femeie i-a adus Mariei Treben un lichid maroniu, foarte parfumat, si o copie a unui manuscris vechi care descria cum acest elixir miraculos putea vindeca un numar mare de afectiuni. Salvata de elixir, ea a publicat reteta bitterului suedez pentru a salva si alte vieti.
Bitterul suedez contine o varietate de ingrediente din plante, cum ar fi gentiana, aloe vera, radacina de angelica, ghimbir, zahar si alcool. Initial, a fost creat ca un tonic medicinal, considerat a avea proprietati digestive si de sustinere a sanatatii generale.
Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de pin, scai-vanat, frunze de patlagina, flori de tei, flori de soc, fructe de maces si cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.
De-a lungul timpului, reteta a suferit modificari si adaptari, iar astazi exista mai multe variante ale bitterului suedez, unele fiind folosite si ca aperitive sau in cocktailuri.
Compozitia sa, bazata exclusiv pe plante amare, face din el produsul fitoterapeutic ideal pentru detoxifierea si tonifierea organismului. Dupa o masa bogata, bitterul suedez ajuta la digestie.
Plantele din compozitia bitterului suedez si beneficiile lor
Iata cateva dintre plantele din care se obtine bitter suedez cu proprietatile lor benefice.
-
Angelica, ingredientul principal din bitter suedez, este un stimulent digestiv care faciliteaza descompunerea grasimilor, antispasmodic, carminativ, diuretic, emenagog (provoaca sau regleaza ciclul menstrual) si expectorant.
-
Radacina de carlina, cunoscuta si sub numele de „ciulin de argint”, este diuretica, sudorifica si cicatrizanta, dar mai ales bacteriostatica, datorita esentelor sale amare.
-
Rubarba, din care se foloseste radacina, este o planta bine cunoscuta pentru efectele sale laxative. Actioneaza ca tonic amar, reconstituant si antianemic, purgativ, astringent, colagog, antiputrid si vermifug.
-
Aloe, folosita odinioara ca laxativ si vermifug sub forma de extract, este folosita acum sub forma de gel proaspat pentru tratarea a tot felul de afectiuni. Stim ca vindeca arsurile, rehidrateaza si incetineste imbatranirea pielii. De asemenea, este calmanta, cicatrizanta, antivirala, purgativa, emenagoga, vermifuga si favorizeaza digestia.
-
Sucul de mana este folosit ca laxativ bland. Principalul sau efect este de a reduce absorbtia lichidelor in intestinul subtire si de a stimula peristaltismul intestinului gros.
-
Sofranul este un component intalnit aproape universal in elixirele medievale, deci si in ceea ce astazi cunoastem sub numele de bitter suedez. In fitoterapie, este reglator al menstruatiei, sedativ si tonic gastric, tonic al sistemului nervos central si antispasmodic.
-
Smirna este o mica boaba rasinoasa folosita intern pentru a ameliora balonarea si infectiile intestinale si extern ca dezinfectant.
-
Camforul, utilizat si cunoscut mai ales pentru uz extern in balsamurile pentru masaj muscular. Este prescris pentru proprietatile sale tonice cardiace, antiinflamatorii, bactericide si antiseptice, dar si ca stimulent al circulatiei sanguine.
-
Senna, consumata sub forma de pulbere, extract fluid sau sirop, este un purgativ indicat in cazul constipatiei atonice (cand activitatea musculara intestinala este incetinita, iar digestia este ingreunata pe fondul unor afectiuni neurologice, metabolice, endocrine, ca urmare a administrarii unor medicamente, dupa scaderea nivelului de potasiu, intoxicatia cu plumb sau chiar in cazul in care stilul de viata este sedentar).
Beneficii bitter suedez
Aloe, senna, angelica, rubarba, mana, smirna si sofran, toate aceste plante au proprietati digestive. Aloe si senna actioneaza ca laxative. Angelica este eficienta impotriva disconfortului intestinal si stimuleaza pofta de mancare. Rubarba faciliteaza tranzitul si este eficienta impotriva constipatiei. Mana este utila pentru copiii care sufera de constipatie. Smirna este folosita pentru a preveni ulcerele, iar sofranul este un excelent digestiv si stimuleaza ficatul.
-
Revigoreaza si stimuleaza organismul
Datorita plantelor pe care le contine, bitterul suedez are proprietati stimulatoare atat pentru corp, cat si pentru minte. Sofranul ajuta la ameliorarea senzatiei de neliniste. Smirna, camforul si angelica contribuie la functionarea optima a sistemului nervos, a mintii si sistemul imunitar al organismului. Bitterul suedez este recomandat pentru a sustine fizic si psihic organismul in sezonul rece, pentru a face fata schimbarilor de temperatura din timpul iernii.
-
Are proprietati depurative si antiinflamatorii
Bitterul suedez actioneaza asupra tuturor organelor responsabile de eliminarea toxinelor: ficatul, rinichii, intestinele, pielea si plamanii. Bitterul suedez ajuta la eliminarea otravurilor si toxinelor acumulate in aceste parti ale corpului. Acesta actioneaza asupra acneei, tranzitului, durerilor de cap, articulatiilor etc. Bitterul suedez amelioreaza, de asemenea, durerile provocate de actiunea acestor toxine. Unele dintre plantele din amestec ajuta la calmarea inflamatiilor si favorizeaza vindecarea.
Cum se utilizeaza bitterul suedez
Bitterul suedez poate fi administrat atat intern, cat si extern.
-
Intern: pentru a beneficia de proprietatile sale digestive, tonice sau purificatoare, se pot lua intre 1 si 3 linguri pe zi. O lingura pe zi este eficienta pentru preventie, iar 3 linguri sunt eficiente in cazul unui disconfort cronic. Va recomandam sa diluati elixirul in apa sau ceai de plante si sa il luati inainte sau dupa mese.
-
Extern: pentru dureri articulare, probleme digestive etc., puteti combina administrarea interna cu aplicarea externa. Umeziti o compresa cu bitter si aplicati-o pe zona dureroasa. Tineti compresa pe zona respectiva timp de 2-4 ore, sau chiar peste noapte, daca acest lucru este tolerabil.
Bitter suedez, contraindicatii
Din cauza continutului de alcool si a compozitiei vegetale purgative, bitterul suedez nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza. De asemenea, trebuie sa ceerti sfatul medicului de fiecare data cand apelati la consumul de bitter suedez.
Pentru persoanele care sunt mai sensibile la gust si/sau miros, exista o alternativa la bitterul suedez, si anume infuziile.
Compusa din 59 de plante organice de inalta calitate, infuzia stimuleaza functiile digestive si contribuie la un bun tranzit. Unele dintre cele 59 de plante ajuta la imbunatatirea digestiei (gentiana si angelica), tranzitului intestinal (senna si rubarba), functiilor de excetie urinara (rozmarinul si ciulinul de argint) si rezistentei la oboseala (gentiana).
Legenda si mitul beneficiilor bitterului suedez
Anumite virtuti ancestrale atribuite bitterului suedez, cunoscut si sub numele de elixirul vietii lungi, licihiorul suedez sau elixirul lui Paracelsus, au fost rezultatul unor credinte populare legate de anumite legende.
In Mesopotamia si in Egiptul antic, se spunea ca are puterea de a intineri, iar aceasta caracteristica s-a perpetuat timp de multe secole. In secolul XX, Maria Treben sustinea ca aceasta licoare rezolva „insomniile nervoase” si alunga melancolia.
Toate beneficiile bitterului suedez sunt derivate exclusiv din carti si din trecutul legendar al acestui macerat, care nu are nicio baza istorica sau stiintifica. Maria Treben ii atribuia beneficii digestive. Se spunea ca acest preparat, pe care il folosea sub forma de cataplasma, ajuta la reglarea sucurilor gastrice, la secretia glandelor salivare, la producerea de bila, la functionarea vezicii biliare si la sustinerea ficatului prin rolul sau depurativ si detoxifiant.
Trebuie amintit ca Maria Treben nu avea nicio pregatire in fitoterapie sau toxicologie si ca unele dintre observatiile sale sunt considerate astazi de specialisti ca fiind periculoase pentru sanatate.
https://www.herbonata.fr/conseil-les-bienfaits-de-l-elixir-du-su-dois-sur-la-santé
https://www.hyperbio.com/fr/blog/les-vertues-de-l-elixir-du-suedois-comme-depuratif-et-detoxifiant-n102