Beneficiile consumului de smochine

Beneficiile consumului de smochine Beneficiile consumului de smochine

Ultima actualizare: 30 august 2023

Consumul de smochine a fost asociat cu sanatatea si prosperitatea de milenii intregi, fiind fructe considerate divine. De fapt, in mitologia greaca, smochinele sunt asociate simbolic cu Demetra, zeita agriculturii si fertilitatii, fiind ofrande aduse zeului Bacchus, in Roma Antica. Una dintre cele mai surprinzatoare descoperiri din ultimii ani este documentata intr-un studiu care a fost publicat in prestigioasa revista Science: descoperirea in Valea Iordanului a 9 smochini fosilizati, despre care se crede ca dateaza inca din anul 9400-9200 i.Hr. Prin urmare, descoperirea ar putea aseza cultivarea smochinului chiar inaintea graului, poate drept primul caz de agricultura din istorie.

Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra de la Naturalis care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul sa poate utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Practic, o smochina nu este de fapt un fruct, ci o inflorescenta – un grup de mai multe flori si seminte, continute in interiorul unei tulpini bulboase. Din cauza acestui aranjament neobisnuit in lumea botanica, semintele necesita un polenizator special, adaptat sa navigheze printre aceste spatii inchise ale inflorescentei. Exista si arbori dioici care fac smochine fara a fi necesara etapa polenizarii. In mod obisnuit, smochinii cresc in Marea Mediterana si in Orientul Mijlociu, care sunt locuri calde, uscate si insorite pentru cea mai mare parte a anului, insa exista si in Romania zone in care acest copac prospera si poate produce smochine comestibile.


Smochine – generalitati

Smochinul (Ficus carica) este un arbore care apartine familiei Moraceae, existand numeroase soiuri producatoare de smochine. Majoritatea fiind comestibile, cu gust dulceag si zemoase, practica cultivarii si recoltarii smochinelor se intinde de-a lungul mai multor milenii. Fructele nu sunt doar hranitoare, ci prezinta si o importanta componenta religioasa, indeosebi in alte culturi. De-a lungul timpului, consumul de smochine a fost asociat cu prosperitatea si cu practicile eficiente de sanatate, avand un continut ridicat in vitamine, minerale si micronutrienti, ceea ce le-a facut sa devina subiect de interes pentru comunitatea stiintifica, in vederea validarii beneficiilor lor.

Consumul de smochine – beneficii si proprietati

Unul dintre principalele motive pentru care multi nutritionisti si specialisti considera consumul de smochine deosebit de benefic pentru sanatate este faptul ca aceste fructe pot satisface pofta de dulce, in timp ce, prin continutul lor, ofera si numeroase beneficii importante pentru sanatate si pentru sustinerea unei diete adecvate. In continuare, vor fi prezentate cateva dintre beneficiile principale ale consumului regulat de smochine.

Profil nutritional complex

Smochinele reprezinta o sursa excelenta de micronutrienti, fiind si relativ sarace in calorii, ceea ce le face o alternativa excelenta drept gustare intre mese. 100 de grame de smochine contin:

  • Calorii: 80;
  • Proteine: 0 grame;
  • Grasimi: 0 grame;
  • Carbohidrati: 12 grame (din care 3 grame sunt reprezentate de fibrele vegetale);
  • Minerale: cupru, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, fier;
  • Vitamine: riboflavina, tiamina, pirodoxina, vitamina A, vitamina K, vitamina C.

Drept urmare, consumul de smochine, ca parte a unei diete echilibrate, asigura o suplimentare adecvata a dozei zilnice recomandate din aceste microelemente si vitamine continute. Pentru a functiona corespunzator, organismul necesita concentratii fiziologice ale acestor compusi.

Sustine dinamica digestiva normala si sanatatea tractului gastrointestinal

In medicina traditionala, consumul de smochine este recomandat in cazuri de constipatie, spre exemplu, deoarece faciliteaza tranzitul intestinal si stimuleaza peristaltismul intestinal. Faptul ca au un continut relativ ridicat de fibre promoveaza inmuierea si cresterea in volum a scaunelor si, in acelasi timp, asigura integritatea microbiomului intestinal. Studiile pe animale sustin toate aceste beneficii si faptul ca un aport adecvat de smochine poate ameliora simptomele cazurilor de colita ulceroasa, balonare si crampe abdominale.

Naturalis Vitamina C 500 mg este un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.

Imbunatateste si sustine sanatatea cardiovasculara

Studiile efectuate pe animale de laborator hranite cu smochine sustin faptul ca, prin continutul lor, aceste fructe ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol LDL din sange. Prin urmare, ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si la reducerea riscului dezvoltarii bolilor de inima. Studiile au demonstrat o imbunatatire a profilului lipidic: colesterolul total si trigliceridele, cu cresterea colesterolului HDL (care manifesta efect cardioprotector). Datorita continutului ridicat in antioxidanti naturali, se reduce riscul de evenimente cardiovasculare.

Ar putea imbunatati fertilitatea masculina

Inca din timpurile Greciei Antice, smochinele erau considerate fructe ale pasiunii, fertilitatii si iubirii. Ulterior, specialistii au cercetat acest aspect si au ajuns la concluzia ca exista un adevar in aceasta credinta: smochinele contin fier si alte substante minerale care promoveaza sanatatea aparatului reproducator. La persoanele de sex masculin, de exemplu, o concentratie scazuta de fier poate afecta calitatea spermei si motilitatea spermatozoizilor.

Sustine sanatatea si integritatea osoasa

Consumul de smochine asigura un aport esential de calciu, potasiu si magneziu, minerale care sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii osoase. Studiile sugereaza ca o dieta bogata in potasiu are potentialul de a imbunatati rezistenta si densitatea osoasa, reducand turnoverul osos, adica procesul de remodelare osoasa care presupune indepartarea unei cantitati de tesut osos. Calciul, pe de alta parte, este o componenta structurala importanta a oaselor, aportul suplimentar de calciu stimuland procesul de remineralizare osoasa, in special la copii si adolescenti.

Ajuta la controlul glicemiei

Cercetatorii au incercat sa evidentieze si efectele consumului de smochine asupra glicemiei. Au observat ca decoctul din frunze de smochin poate avea efecte relativ similare cu cele ale unui medicament utilizat pentru controlul glicemiei. Studiile indica faptul ca acidul abscisic care se gaseste in smochine ar juca un rol esential in asigurarea homeostaziei glicemice. Totusi, smochinele sunt o sursa relativ saraca de acid abscisic, fructul de avocado fiind mai bogat in acesta. Cu toate acestea, trebuie evitat consumul de smochine confiate, deoarece acestea sunt deosebit de bogate in zahar si ar putea promova cresterea glicemiei.

Bogate in antioxidanti

Consumul de smochine asigura un aport excelent de antioxidanti naturali esentiali pentru lupta organismului impotriva radicalilor liberi nocivi: specii reactive de oxigen si azot. Acestia sunt compusi care dauneaza organismului si celulelor, reprezentand principalii agenti etiologici care joaca rol esential in procesul inflamator. Inflamatia, pe de alta parte, sta la baza afectiunilor cu caracter cronic si a bolilor neurodegenerative, cum este Alzheimer. Astfel, consumul smochinelor asigura un aport adecvat de antioxidanti naturali, benefici pentru organism. Drept urmare, consumul acestor fructe aduce un surplus benefic in arsenalul fiziologic antioxidant.

Sanatatea parului si a pielii

Consumul de smochine sustine sanatatea parului si pielii atat prin activitatea antioxidanta, cat si prin faptul ca, in vivo, extractul de smochine incetineste rata de descompunere a colagenului. Cu toate acestea, sunt necesare studii mult mai extinse si amanuntite pentru a se certifica faptul ca, intr-adevar, acest efect se datoreaza strict extractului din smochine si nu altor factori.

Ajuta la scaderea in greutate si controlul greutatii

Bogate in fibre vegetale, vitamine si minerale, deosebit de gustoase si dulci, insa fara a contine cantitati exagerate de fructoza, smochinele pot fi incluse cu incredere in regimul alimentar ales in cazul in care doriti sa pierdeti kilogramele in plus. Reprezinta o gustare excelenta intre mese, ajutand astfel la reducerea si satisfacerea poftei de dulce.

Smochine – modalitati de consum si utilizari in bucatarie

Cele mai multe persoane consuma smochinele ca atare, taiate in jumatate, sau adaugate in salate de fructe. De asemenea, pot fi folosite si pentru smoothie-uri sau pentru prajituri si briose. Din frunzele de smochin se poate prepara ceai, iar fructele pot fi adaugate si in salate sau in terciul de ovaz. Fiind fructe, pot fi usor integrate in dieta zilnica, reprezentand o alternativa delicioasa si sanatoasa atunci cand va este pofta de ceva dulce. Se recomanda sa consumati doar smochine proaspete, daca aveti ocazia, sau smochine deshidratate, nu confiate, pentru ca smochinele care sunt confiate contin cantitati mari de zahar adaugat, fiind foarte imbogatite caloric.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10255635/
  2. https://www.nature.com/articles/33580
  3. https://www.healthline.com/nutrition/figs-benefits
  4. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-figs
  5. https://pharmeasy.in/blog/6-fantastic-health-benefits-of-fig/
  6. https://www.plantmegreen.com/blogs/news/5-health-benefits-that-make-figs-so-good-for-you
  7. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-figs
  8. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327207