
Artrita infectioasa, cunoscuta si sub denumirea de artrita septica, este o afectiune foarte severa, caracterizata prin inflamatia rapid progresiva a unei articulatii care are la baza invazia cu agenti patogeni, de obicei bacterii. Reprezinta o urgenta medicala, deoarece interventia prompta poate preveni distrugerea ireversibila a cartilajului articular, osteomielita secundara si chiar riscul de diseminare sistemica a infectiei. Incidenta artritei septice este estimata a fi intre 2-10 cazuri la 100.000 de pacienti, fiind mai frecventa la cei imunocompromisi, la varstnici, cei spitalizati cu diferite afectiuni ortopedice si cei cu antecedente de afectiuni articulare preexistente.
Ce este artrita infectioasa (artrita septica) si cum apare?
Artrita infectioasa este o forma de artrita acuta inflamatorie, cauzata de infectia bacteriana sau virala, uneori chiar fungica, a articulatiei. Agentii patogeni pot ajunge la articulatie astfel:
-
prin diseminare hematogena: cel mai frecvent mecanism prin care bacteriile ajung la nivelul articulatiei dintr-un focar infectios primar (endocardita, pneumonie, infectii cutanate);
-
prin inoculare directa: prin traumatisme penetrante, injectii intraarticulare, interventii de natura chirurgicala, artroscopii;
-
prin diseminare contigua: dintr-o osteomielita sau infectie periarticulara netratata.
Cel mai frecvent, artrita infectioasa afecteaza articulatiile mari, cum ar fi articulatia umarului, soldului, genunchiului sau gleznei. Inflamatia severa si sustinuta determina distrugerea rapida a cartilajului articular – in decurs de cateva zile – din cauza actiunii enzimelor proteolitice care sunt eliberate de neutrofilele recrutate la nivelul articulatiei.
Artrita infectioasa (artrita septica) – cauze si factori de risc
Clinic, se observa faptul ca artrita septica tinde sa aiba cauze relativ diferite in functie de varsta pacientului. De asemenea, artrita septica este mai frecventa la copii decat la adulti. Se observa o incidenta maxima la copiii cu varsta intre 2-3 ani, baietii fiind de 2 ori mai des afectati. Copiii cu risc crescut includ nou-nascutii, cei cu hemofilie, imunocompromisi (anemie falciforma sau infectie cu HIV), cei care urmeaza chimioterapie. La adulti, riscul este mai mare la cei cu varsta mai mare de 80 de ani, cu diabet zaharat, artrita reumatoida, interventii chirurgicale recente, cu proteze articulare, care fac injectii intraarticulare, au infectii si ulcere cutanate, infectie cu HIV.
Cauzele artritei infectioase la copii
In randul populatiei pediatrice infectia cu Staphylococcus aureus este principala cauza a artritei infectioase. Kingella kingae este frecvent implicata in cazurile care apar la copiii cu varsta mai mica de 2-3 ani. Artrita infectioasa la nou-nascuti este cauzata de streptococul β-hemolitic grup B (Streptococcus agalactiae), Staphylococcus aureus si Neisseria gonorrhea (o cauza deosebit de frecventa si la adolescentii care si-au inceput viata sexuala). Infectiile cu Salmonella tind sa fie o cauza a artritei septice mai ales la copiii cu siclemie. Pseudomonas aeruginosa este o alta cauza comuna. La copii, articulatia soldului este cel mai frecvent afectata.
Cauzele artritei infectioase la adulti
La adulti, infectia cu Staphylococcus aureus este cea mai frecventa. Diseminarea hematogena, de asemenea, este frecventa in cazul pneumoniei cauzate de Streptococcus pneumoniae. In mod asemanator, infectia cu Salmonella este frecventa la pacientii cu anemie falciforma si infectiile cu Pseudomonos aeruginosa sunt frecvente in cazul inocularii prin traume directe. Infectiile cu Streptococcus pyogenes si bacili gram-negativi (Escherichia coli, Klebsiella) sunt mai frecvent intalnite la pacientii imunocompromisi si la cei cu antecedente de protezare articulara. La adulti articulatia cea mai frecvent afectata este articulatia genunchiului, urmata de cea a soldului.
Simptome artrita infectioasa (artrita septica)
Artrita septica (artrita infectioasa) se prezinta in mod clasic cu simptome precum:
-
durere intensa cu debut brusc la nivel unei singure articulatii, care se resimte si in repaus;
-
edem si eritem local, cu cresterea temperaturii la nivelul articulatiei afectate;
-
mobilitate articulara sever limitata, rigiditate articulara;
-
febra (peste 38°C).
Pot sa apara si simptome sistemice, precum stare generala alterata, tahicardie si posibil semne de sepsis, in formele severe. Articulatiile extremitatilor inferioare (solduri, genunchi si glezne) sunt cel mai frecvent afectate de artrita septica la adulti. Adultii suspecti de artrita gonococica, de obicei, sunt tineri, altfel sanatosi si activi din punct de vedere sexual. La examenul fizic tind sa se prezinte cu dermatita, tenosinovita, artrita neeroziva si un model migrator de artrita. Alte semne tipice sunt efuziunile articulare, iar articulatia este dureroasa la atingere.
Diagnosticul de artrita infectioasa (artrita septica)
Stabilirea precoce a diagnosticului este vitala pentru a preveni distrugerea cartilajului. Asadar, in vederea diagnosticarii, se opteaza pentru:
-
artrocenteza diagnostica cu evaluarea lichidului sinovial reprezinta standardul de aur, iar in acest caz se observa aspectul purulent, leucocitoza >50.000/mm³, neutrofile predominante (>90%), proteine crescute, coloratie gram si cultura pozitive;
-
analize de laborator: VSH si PCR crescute, hemocultura pozitiva in 50% din cazuri.
Investigatiile imagistice ajuta la identificarea modificarilor patologice asociate. Spre exemplu, ecografia articulara evidentiaza revarsatul articular. Radiografia scoate in evidenta modificarile tardive, cum ar fi osteoliza si distrugerea cartilaginoasa. RMN-ul are sensibilitate superioara in artrita septica precoce, insa o astfel de investigatie necesita mai mult timp.
Prognosticul artritei septice
In ciuda tratamentului antibiotic rapid, exista un risc de mortalitate de pana la 15% in cazul in care pacientul cu artrita septica necesita spitalizare. Morbiditatea apare la aproximativ o treime dintre pacienti, cu risc de anchilozare ireversibila si deformare articulara. Infectia cu Neisseria este rareori mortala, in timp ce infectia cu Staphylococcus aureus are o rata de mortalitate chiar de peste 50%. Diagnosticul precoce si tratamentul cat mai prompt sunt absolut vitale, mai ales pentru pacientii cu factori de risc predispozanti si afectiuni comorbide. Fara tratament prompt, distrugerea progresiva a cartilajului are loc in decurs de 24-48 de ore.
Tratament artrita infectioasa (artrita septica)
Deoarece artrita infectioasa are la baza in mod obisnuit o infectie bacteriana, tratamentul clasic include antibioterapie cu spectru larg de actiune, initiata imediat. Liniile terapeutice actuale se bazeaza pe:
-
oxaciclina sau vancomicina in cazul suspiciunii infectiei cu Staphylococcus aureus (forma rezistenta la meticilina, MRSA);
-
ceftriaxona in cazul infectiei cu Neisseria gonorrhea;
-
cefepim sau meropenem pentru bacili gram-negativi.
In cazul infectiei unei articulatiei protetice, este necesara debridarea agresiva sau, in functie de caz, chiar indepartarea protezei. Ulterior, se aplica ciment ortopedic incarcat cu antibiotice. De asemenea, prin artrocenteza repetata sau artroscopie, se evacueaza lichidul purulent. In vederea restabilirii functionalitatii articulare, ulterior se recomanda kinetoterapie de specialitate.
Artrita infectioasa (artrita septica) – complicatii si riscuri asociate
In caz de artrita infectioasa, riscul de complicatii este cu atat mai mare cu cat atat diagnosticul, cat si tratamentul, intarzie. Complicatiile includ:
-
osteomielita;
-
durerea cronica;
-
osteonecroza;
-
discrepanta intre lungimea picioarelor;
-
sepsis;
-
deces.
Artrita infectioasa reprezinta o urgenta medicala inca de la primele simptome care apar.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a reduce riscul de artrita septica, este recomandat ca orice leziune de pe piele sa fie atent ingrijita, iar ranile deschise sa fie imediat dezinfectate si acoperite cu un bandaj steril. In egala masura, frecventa injectiilor intraarticulare ar trebui redusa si, bineinteles, acestea este necesar a fi efectuate doar de personalul medical specializat. Pacientii care au trecut prin procedura de artroplastie ar trebui sa urmeze protocoale specifice de screening pentru o eventuala infectie.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538176/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6404712/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC126863/
https://radiopaedia.org/articles/septic-arthritis
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521694211000258