Ageuzie (alterarea gustului): cauze si tratamente

Ageuzie (alterarea gustului): cauze si tratamente Ageuzie (alterarea gustului): cauze si tratamente

Ultima actualizare: 16 ianuarie 2025

Alterarea perceptiei gustului, fenomen cunoscut in termeni medicali drept ageuzie, mai degraba decat a fi o afectiune reprezinta, in sine, un simptom asociat unei afectiuni sau stari patologice, cum ar fi deficitul de minerale sau vitamine. Simtul gustului are la baza un mecanism fiziologic destul de complex, fiind generat prin interactiunea dintre receptorii de la nivelul limbii, diferite molecule prezente in alimente si nervii cranieni responsabili de transmiterea impulsului nervos la nivelul creierului (cortex gustativ). Prin ageuzie intelegem pierderea totala a gustului, relativ des confundata cu hipogeuzia (scaderea perceptiei gustului) si disgeuzia (perceptia anormala).


Ageuzie – cauze si factori de risc

Termenul de „ageuzie” provine din grecescul „a”, care inseamna „fara” si „geusis”, care poate fi tradus prin „gust”. Alterarea gustului reprezinta o stare patologica caracterizata prin pierderea totala a simtului gustului (caz in care vorbim despre ageuzie) sau diminuarea perceptiei acestuia (hipogeuzie). In momentul in care alimentele consumate au gust neobisnuit, uneori respingator, vorbim despre disgeuzie. Gustul este perceput prin intermediul receptorilor chimici din papilele gustative, care detecteaza cele cinci gusturi primare: dulce, sarat, acru, amar, umami. Receptorii sunt conectati la nervii cranieni VII, IX si X, care transmit semnale la centrul nervos al gustului.

Drept urmare, alterarea gustului va aparea in momentul in care acest circuit complex este, intr-un anumit punct, perturbat. Cauzele posibile includ deteriorarea receptorilor gustativi, leziunile la nivelul nervilor cranieni, afectiuni ale sistemului nervos central sau tulburari metabolice care printre altele afecteaza si functia receptorilor gustativi si/sau nervilor aferenti. Foarte important de mentionat este ca foarte rar putem vorbi despre ageuzie completa, cand gustul este complet alterat. In general, perceptia gustativa se diminueaza odata cu inaintarea in varsta. Totusi, foarte rar se va ajunge la alterarea gustului in totalitate. Iata care sunt posibilele cauze ale ageuziei:

Cauze infectioase

De foarte multe ori, infectiile respiratorii vor duce la hipogezuei si, mai rar, ageuzie. Virusurile respiratorii, inclusiv SARS-CoV-2, pot afecta receptorii gustativi sau nervii care joaca roluri in perceptia gustului. COVID-19 este o cauza frecvent raportata pentru ageuzie. Infectia de natura bacteriana – sinuzitele, infectiile dentare, gingivita – afecteaza gustul prin inflamatia localizata. Infectia fungica, cum ar fi candidoza orala (infectia cu Candida albicans la nivelul gurii), este o alta cauza pentru ageuzie. Infectiile respiratorii pot duce si la anosmie (pierderea mirosului), ceea ce, implicit, va diminua concomitent si simtul perceptiei gustului.

Cauze traumatice

O alta posibila cauza pentru ageuzie poate fi cea traumatica, cum ar fi:

  • Interventii chirurgicale care duc la lezarea nervilor cranieni in timpul procedurilor de natura chirurgicala (amigdalectomie, chirurgie dentara sau otologica);
  • Traumatisme cranio-cervicale, cum ar fi loviturile sau fracturile la nivelul bazei craniului.

De cele mai multe ori, este vorba despre deteriorarea intr-un punct a nervilor cranieni si aparitia ulterioara a alterarii perceptiei gustului.

Cauze metabolice si nutritionale

In aceste sens, putem mentionat in special:

  • Deficitul de zinc, intrucat zincul este un oligoelement esential pentru functionarea normala a receptorilor gustativi. Deficitul este asociat cu hipogeuzie si, mai rar, ageuzie;
  • Diabetul zaharat, ca urmare a hiperglicemiei cronice care afecteaza nervii periferici, asadar si nervii cranieni implicati in perceptia gustului;
  • Hipotiroidismul;
  • Deficitul de vitamina B12 (cobalamina) sau vitamina B1 (tiamina) se prezinta printre altele si cu ageuzie.

Cauze neurologice

Principalele cauze neurologice care pot duce la ageuzie sunt:

  • Accidentul vascular cerebral, ca urmare a potentialelor leziuni la nivelul cortexului gustativ din lobul parietal;
  • Bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, Parkinson;
  • Nevralgia nervului facial, nevrita cauzata de herpes zoster;
  • Meningiomul, neurinomul;
  • Leziunile neoplazice care afecteaza baza craniului (cancerul oral);
  • Encefalitele.

Cauze medicamentoase

Foarte important de mentionat este faptul ca alterarea gustului (intr-o masura mai mare sau mai mica) poate fi un efect secundar al tratamentului medicamentos cu:

  • Antibiotice: ampicilina, macrolide, metronidazol, chinolone, tetraciclina;
  • Agenti antineoplazici;
  • Medicamente neurologice: antiparkinsonism, stimulente ale sistemului nervos central, insa si medicamente pentru migrene;
  • Medicamente cardiovasculare: antihipertensive, diuretice, statine, antiaritmice;
  • Antipsihotice, tranchilizante, triciclice;
  • Antihistaminice, medicamente pentru tiroida.

De asemenea, acest efect secundar a fost raportat si in cazul bronhodilatatoarelor, antiviralelor si antifungicelor.

Alte posibile cauze

Alte posibile cauze care pot duce la alterarea gustului sunt:

  • Polineuropatii (difteria, porfiria, lupusul, amiloidoza), boli autoimune (sindromul Sjögren);
  • Expunerea la toxine: inhalarea sau ingerarea unor substate toxice (metale grele, formol sau acid sulfuric, benzen);
  • Anemia pernicioasa;
  • Boala Crohn, boala de reflux gastroesofagian, xerostomia;
  • Radioterapia in zona capului sau gatului sau posibil efect secundar al chimioterapiei.

Purtarea de proteze complete sau partiale amovibile, restaurarile dentare metalice si diferitele disfunctii ale glandelor salivare pot duce, de asemenea, la ageuzie. Aftele bucale, temporar, pot provoca dureri indeajuns de mari pentru a interfera cu perceptia obisnuita a simtului gustativ.

Ageuzie – tratament in functie de cauze

Bineinteles, tratamentul pentru ageuzie se individualizeaza in functie de cauza de baza. Uneori, acesta nu este necesar, deoarece fenomenul patologic se va rezolva spontan. Pe de alta parte, o astfel de manifestare se poate imbunatati treptat de la sine sau, in unele cazuri, poate persista o perioada foarte lunga de timp. Alternativele de tratament pentru alterarea gustului in functie de cauza subiacenta includ urmatoarele:

Tratamentul ageuziei de cauza infectioasa

Infectii virale

In cazul COVID-19 (sau altei infectii respiratorii) ageuzia se remite frecvent spontan in cateva saptamani sau, mai rar, cateva luni. Pentru a ameliora inflamatia locala, uneori se folosesc (dar cu precautie) corticosteroizi topici nazali.

Infectii bacteriene sau fungice

Tratamentul include antibiotice, respectiv antifungice. Infectiile dentare, sinusale sau otice pot duce, printre altele, si la hipogeuzie.

Tratamentul ageuziei de cauza traumatica

Leziuni nervoase

Interventiile rapide pentru repararea nervilor lezati pot imbunatati prognosticul asociat acestor situatii. Ulterior, terapia fizica si suplimentarea cu vitamina B12 ajuta la regenerarea nervilor.

Protezele dentare

Dupa cum s-a mentionat, purtarea protezelor poate interfera cu perceptia gustativului. In aceste cazuri, ajustarea protezelor care comprima receptorii gustativi poate restabili functia acestora.

Tratamentul ageuziei de cauza metabolica sau nutritionala

Suplimentarea cu zinc

Dozele adecvate de zinc (deseori sub forma de gluconat de zinc) ajuta la corectarea deficitului si pot ajuta la redobandirea in scurt timp (cateva saptamani) a integritatii simtului gustativ.

Corectarea deficitului de vitamine

Administrarea vitaminei B12 sau tiaminei este indicata in cazurile diagnosticate de deficit. Mai mult decat atat, suplimentarea cu B12 se recomanda si in cazul anemiei pernicioase, o posibila cauza pentru ageuzie.

Controlul optim al diabetului

Mentinerea unei glicemii adecvate printr-o dieta optima, medicatie si exercitii fizice zilnice va ajuta la prevenirea progresiei neuropatiei gustative.

Tratamentul ageuziei de cauza neurologica

Accidentele vasculare cerebrale

In acest caz, prognosticul este unul destul de rezervat. Totusi, reabilitatea neurologica ar putea ajuta la recuperarea partiala a gustului. De asemenea, este recomandata pentru reintegrarea unei persoane cu AVC, in sensul redobandirii integritatii functionale.

Nevralgia nervului facial

Administrarea de corticosteroizi sau antivirale (de exemplu, pentru virusul Herpes simplex) se considera a fi eficienta in special in fazele acute ale bolii.

Tratamentul ageuziei cauzate de medicamente

In acest caz, identificarea si inlocuiarea medicamentelor suspectate ca ar avea drept un potential efect secundar alterarea gustului este prioritara. Totusi, trebuie avut in vedere ca acest lucru nu este posibil la toate persoanele cu ageuzie medicamentoasa – cele cu cancer, cu diabet zaharat, infectiile necontrolate. Insa, frecvent alterarea gustului este reversibila: persoana afectata isi va recapata perceptia gustativa normala dupa ce tratamentul cu medicamentul care are drept efect secundar ageuzie (alterarea gustului) va fi oprit.

Alte abordari terapeutice

Alte abordari terapeutice in caz de ageuzie includ:

  • Geluri orale (in caz de xerostomie);
  • Stimularea gustativa (alimente cu arome intense, combinatii gustative);
  • Mestecarea gumei (creste fluxul salivar si contribuie la perceptia mai intensa a gustului).

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549775/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/ageusia

https://www.webmd.com/brain/what-is-ageusia

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21850-ageusia-loss-of-sense-of-taste

https://radiopaedia.org/articles/ageusia