Administrarea vaccinului antigripal la copii: intrebari si raspunsuri

Administrarea vaccinului antigripal la copii: intrebari si raspunsuri Administrarea vaccinului antigripal la copii: intrebari si raspunsuri

Ultima actualizare: 17 octombrie 2023

Vaccinarea antigripala este cea mai eficienta metoda pe care parintii o au la dispozitie pentru a-si proteja copiii de gripa sezoniera si de riscurile asociate acesteia. Administrarea vaccinului antigripal reprezinta singura modalitate sigura prin care pot fi prevenite complicatiile severe, pe care gripa le determina de multe ori in cazul copiilor, mai ales in randul celor de pana in 5 ani.

vaccin

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca vaccinarea antigripala sa fie efectuata tuturor copiilor cu varsta de peste 6 luni. Ei bine, pentru ca vorbim de copii, iar parintii isi doresc intotdeauna ce este mai bun pentru odrasla lor, este firesc sa apara o multime de intrebari si indoieli. Pentru a face mai putin dificila luarea unei decizii in ceea ce priveste alegerea vaccinului antigripal pentru cei mici, venim cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre vaccinuri.

Cate feluri de vaccin antigripal exista?

Pentru sezonul gripal 2023 – 2024, sunt disponibile pentru copii 2 tipuri de vaccin antigripal: sub forma injectabila, cu virus inactivat, adica mort, si sub forma de spray intranazal, cu virus viu atenuat, adica slabit. Ambele tipuri sunt tetravalente. Altfel spus, au in compozitie patru tulpini de virus gripal: o tulpina A/(H1N1), o tulpina A/(H3N2) si doua tulpini B (o tulpina din linia Yamagata si una din linia Victoria). Asadar, ofera o protectie ampla impotriva virusurilor gripale care pot circula in comunitate.

Parintii pot alege oricare dintre cele doua tipuri de vaccin antigripal, injectabil sau cu administrare nazala, in functie de varsta copilului. Vaccinurile antigripale injectabile se pot folosi in cazul tuturor copiilor, inca de la varsta de 6 luni; cele sub forma de spray intranazal insa sunt recomandate doar copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani. In schimb, cele din urma vin cu un mare avantaj: nu implica o intepatura. Asadar, reprezinta un mare avantaj, mai ales pentru copiii mai mici, care au frica de ac. In tara noastra, acest tip de vaccin antigripal pentru copii a inceput sa fie utilizat la scara larga din 2019, el fiind aprobat si folosit in Europa inca din 2012, iar in SUA, din 2003.

Cum se administreaza vaccinul antigripal intranazal?

Gandit ca o alternativa nedureroasa la vaccinurile injectabile, vaccinul antigripal sub forma de spray se administreaza prin pulverizare in nas, fiind astfel mult mai usor de tolerat. Serul se afla intr-un aplicator care seamana cu o seringa si se elibereaza foarte simplu, prin apasarea unui piston. Continutul aplicatorului se pulverizeaza in fiecare nara, in doze egale, imediat sau la intervale foarte scurte, printr-o apasare puternica a pistonului, astfel incat continutul sa fie distribuit dintr-odata in nas.

Aplicatorul dispune de un dispozitiv de divizare a dozei in cantitati egale, pentru fiecare nara. In timpul administrarii acestui vaccin antigripal, copilul poate respira normal, nefiind nevoie de inspirarea pe nas a suspensiei. In cazul in care copilul stranuta (o reactie obisnuita dupa pulverizarea suspensiei in nas), nu e absolut nicio o problema. Stranutul nu afecteaza eficienta vaccinului, deoarece absorbtia acestuia este rapida.

Daca nu este injectat, se poate administra acasa?

Nu, sub nicio forma! Chiar daca nu se injecteaza, vaccinul antigripal intranazal pentru copii se administreaza doar de catre un specialist, in cabinetul medicului pediatru sau de familie. Vorbim, totusi, despre un vaccin, nu despre picaturi nazale. Administrarea corecta este esentiala. In plus, copilul trebuie consultat inainte, pentru a vedea daca nu cumva exista contraindicatii.

Cat de eficient este vaccinul antigripal fara intepatura?

Eficacitatea vaccinului antigripal intranazal este similara celei a vaccinului injectabil. Din acest punct de vedere, nu exista nicio diferenta intre acestea. De altfel, Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) nu face vreo recomandare ferma pentru vreunul dintre ele, singurele aspecte punctate fiind cele care fac referire la respectarea indicatiilor privind varsta si patologiile asociate fiecarui copil.

La cat timp dupa vaccinare este copilul protejat impotriva gripei?

Postvaccinare, imunitatea apare la aproximativ 2 saptamani, dar se poate vorbi de o protectie partiala impotriva gripei inca din prima saptamana de la vaccinare. Este foarte important de punctat faptul ca in cazul copiilor mai mici de 9 ani, care fac vaccinul antigripal pentru prima data, indiferent ca este injectabil sau intranazal, vaccinarea se face in 2 etape, cu 2 doze, la distanta de 4 saptamani. In cazul celor care au fost vaccinati intr-un sezon anterior, este suficienta o singura doza, pentru protectia completa, indiferent de tipul de vaccin antigripal utilizat.

De regula, protectia oferita de vaccinul antigripal dureaza 6 luni, dar se poate prelungi pana la 12 luni, titrul de anticorpi scazand in timp. Acesta este unul din principalele motive pentru care vaccinarea antigripala trebuie facuta anual.

Ce contraindicatii are vaccinul antigripal pentru copii?

Vaccinul antigripal nu trebuie administrat la copii, in caz de:

  • reactie alergica severa la oua sau la proteinele din ou (de exemplu, ovalbumina);
  • hipersensibilitate la substantele continute (de exemplu, la gelatina sau la gentamicina);
  • imunodeficienta clinica provocata de afectiuni sau de terapia imunosupresiva;
  • astm bronsic sever si wheezing (respiratie suieratoare) activ;
  • administrare a tratamentului cu salicilati, ca urmare a asocierii sindromului Reye cu administrarea de salicilati in cursul infectiei cu tulpini de virus gripal de tip „salbatic”.

Ce reactii adverse pot avea vaccinurile antigripale?

Vaccinurile antigripale sunt printre cele mai sigure produse medicale, reactiile adverse grave fiind foarte rare in cazul lor. Cele mai frecvente reactii adverse care apar dupa vaccinare in cazul celor injectabile sunt: roseata si umflatura la locul injectarii, durerile de cap, cele musculare si febra usoara. Cele mai des intalnite reactii adverse dupa vaccinarea nazala sunt: nasul infundat si secretiile nazale apoase, scaderea poftei de mancare si starea generala de slabiciune. Studiile clinice au aratat ca mai pot aparea si durerile de cap, disconfortul muscular si febra.

Cum se depoziteaza vaccinurile antigripale dupa cumparare?

Vaccinul antigripal nazal, la fel ca si cel injecatabil, trebuie pastrat la rece, la o temperatura de 2 – 8 °C. Asadar, dupa cumparare, trebuie pus cat mai repede la frigider. De asemenea, este foarte important de retinut ca recipientul trebuie ferit de lumina si de inghet si ca poate fi scos din frigider o singura data, inainte de administrare, cand poate fi tinut timp de cel mult 12 ore la o temperatura mai mica de 25 °C. Daca se depaseste acest interval, vaccinul nu mai poate fi utilizat.