Dementa este una dintre cele mai grele poveri ale batranetii. Nicio durere nu poate fi comparata cu suferinta adusa de privirea goala a unui parinte, incapabil sa-si aminteasca propriul nume sau sa-si recunoasca fiica sau fiul care-i poarta de grija. Asta dincolo de celelalte aspecte neplacute ale bolii.
Ei bine, cercetarile recente vin sa ne dea noi sperante. Oamenii de stiinta au stabilit de curand ca perioada de mijloc a vietii ne poate oferi oportunitatea de a ne reduce riscurile potentiale pentru dezvoltarea dementei. Cercetatorii de la Universitatea Cork, din Irlanda, arata in studiului lor, „The Middle Aging Brain” (Imbatranirea creierului la varsta de mijloc), ca aceasta „perioada a vietii anterior neglijata” este esentiala in determinarea viitorului sanatatii noastre cognitive.
Mai mult, potrivit unor experti, pana la 40% dintre cazurile de dementa ar putea fi prevenite complet printr-o serie de interventii simple asupra sitilului de viata la varsta de mijloc. „Cercetarile au relevat ca exista anumiti factori de risc care pot fi modificati, in special la varsta de mijloc, care influenteaza dezvoltarea ulterioara a dementei”, a explicat, pentru „The Telegraph”, Naji Tabet, director al Centrului de Studii pentru Dementa din cadrul Universitatii Sussex, Regatul Unit. Iata care sunt cele mai importante sapte schimbari pe care le considera necesare. Sa le descoperim impreuna!
Mentinerea greutatii sub control
Cel mai important pas de facut pentru a tine la distanta dementa este prevenirea obezitatii. „Obezitatea sugereaza ca este mai probabil sa aveti colesterolul ridicat, diabet si hipertensiune arteriala”, puncteaza Naji Tabet. Pe o perioada indelungata, toate acestea „incep sa provoace deteriorarea arterelor si sa creasca inflamatia la nivelul creierului”.
„Compozitia sangelui sufera unele dintre cele mai mari modificari la varstele cuprinse intre 40 si 50”, iar unele studii au aratat ca anumite proteine inflamatorii „accelereaza imbatranirea creierului si influenteaza sanatatea cognitiva viitoare, uneori cu decenii inainte”.
Tabet ne indeamna sa acordam o atentie deosebita alimentatiei. El subliniaza ca dietele pot influenta stresul oxidativ (dezechilibrul dintre radicalii liberi si antioxidanti din organism, care poate provoca daune majore organelor) si inflamatia, care s-au dovedit a juca un rol-cheie in aparitia si progresia bolii Alzheimer, cea mai comuna forma de dementa.
Pana acum, doua regimuri alimentare au demonstrat ca pot aduce beneficii sanatatii creierului. Vorbim de dieta mediteraneeana si dieta Mind, care este o combinatie intre dieta mediteraneeana si abordarile dietetice pentru gestionarea hipertensiunii. Prima pune accent pe consumul de peste de cel putin trei ori pe saptamana, leguminoase, nuci, legume si fructe, iar cea de-a doua prioritizeaza consumul de legume cu frunze verzi si fructe de padure.
Practicarea constanta de exercitii fizice moderate
„Este important sa fim activi”, spune Tabet. Nu e nevoie sa facem exercitii intense si epuizante. E suficient sa incercam sa mentinem o rutina consistenta. Exercitiile fizice efectuate la varsta de mijloc pot conduce la o sanatate a creierului mai buna mai tarziu. Daca va este greu sa va motivati sa faceti miscare, puteti concentra sesiunile de fitness in cateva zile pe saptamana. Important este ca in final sa se ajunga la cele 150 de minute de exercitiu recomandate de ghidurile internationale privind mentinerea sanatatii.
Somnul de calitate, de cel putin sapte ore pe noapte
Sapte ore de somn este cifra magica pentru persoanele de varsta de mijloc, conform prof. Barbara Sahakian de la Universitatea Cambridge, Regatul Unit, citata de „The Telegraph”. Un studiu recent, al carei coautor este cercetatoarea, a aratat ca subiectii care obisnuesc sa doarma aproximativ sapte ore pe noapte prezinta o cognitie mai buna si o sanatate mintala imbunatatita. Potrivit studiului, somnul adecvat se asociaza si cu o reducere considerabila a riscului de depresie la varsta de mijloc. Cu circa 22%!
Reducerea consumului de alcool si renuntarea la fumat
Consumul excesiv de alcool si fumatul dupa varsta de 40 de ani adauga o povara suplimentara asupra creierului si creste riscul de afectiuni cronice, precum hipertensiunea si bolile de inima si ficat. Renuntarea la aceste obiceiuri la varsta de mijloc poate reduce intr-un mod semnificativ daunele, deoarece inca mai ofera timp pentru cuantificarea beneficiilor aduse de adoptarea unor obiceiuri sanatoase.
Participarea la activitati sociale
Dialogul si conversatiile au un rol fundamental in mentinerea creierului activ. Sunt ca mersul pentru restul organismului. Dezmortesc si pun mintea in miscare. Prof. Sahakian recomanda fie inscrierea intr-un club de alergare sau ciclism, fie inceperea oricarui alt hobby care poate incuraja conexiunile sociale. Conversatiile activeaza retelele neuronale din creier si ajuta astfel la mentinerea sanatatii cognitive.
Antrenarea creierului
Invatarea si memorarea sunt benefice pentru creier si cresc volumul hipocampului, o zona esentiala pentru memoria cotidiana. Pentru a ne mentine creierul in forma, specialistii sugereaza practicarea unor activitati precum sudoku, integrame, jocuri de strategie, precum si invatarea unor noi abilitati. De ce nu, chiar a unei noi limbi straine!
Folosirea regulata a atei dentare
Exista o legatura stransa intre sanatatea orala si dezvoltarea dementei prin inflamatie. Bacteriile care cauzeaza bolile gingivale au fost asociate cu mai multe forme de dementa, deoarece moleculele inflamatorii produse de aceste bacterii pot ajunge din gura in creier. Igiena orala corecta, inclusiv periajul si folosirea atei dentare, este esentiala pentru prevenirea problemelor care ar putea afecta sanatatea incepand cu varsta de mijloc.