10 sfaturi pentru o sesiune fara probleme

10 sfaturi pentru o sesiune fara probleme 10 sfaturi pentru o sesiune fara probleme

Ultima actualizare: 29 iulie 2022

Desigur, stim cu totii ca secretul pentru o sesiune usoara si incununata de succes este pregatirea temeinica pe tot parcursul anului, realizarea periodica a temelor si referatelor, participarea cu responsabilitate la toate cursurile si seminariile. Daca nu te regasesti in descrierea de mai sus, stai linistit/a. Nu esti singur/a. Ba mai mult, cea mai mare parte a elevilor si studentilor considera descrierea de mai sus o situatie total nondezirabila.

Iti prezentam in continuare 10 sfaturi pentru o sesiune fara probleme chiar daca nu ai fost student model tot anul.


  1. “Cine se scoala de dimineata departe ajunge”

Iata indemnul preferat al oricarui parinte, mai ales in perioada sesiunilor. Ei bine, oricat de enervant si repetitiv ti s-ar parea, au dreptate. Inca de la gradinita, organismul nostru este antrenat sa dea randament in primele ore ale diminetii. Daca incepi sa inveti de dimineata, asta nu inseamna ca trebuie sa iti petreci 23 din 24 de ore studiind. Pastreaza-ti seara pentru activitati de relaxare care sa iti dea energie sa o iei de la capat a doua zi.

  1. Stabileste-ti propriile targeturi realiste!

“Maine o sa termin de citit toate cursurile si apoi fac 3 referate si intre timp... memorez si Dex-ul”. Nu iti promite marea cu sarea pentru ca nu vei reusi sa te motivezi, ci mai degraba te vei demotiva in momentul in care vei observa ca nu este omeneste posibil sa duci la indeplinire ceea ce ti-ai stabilit. Presiunea pe care o pui asupra ta in momentul in care iti ceri mai mult decat poti duce iti diminueaza capacitatile de concentrare si performanta. La fel de important este sa nu te ghidezi dupa targeturile altora. Tu ai un mod diferit de lucru iar comparatia cu alte persoane care isi petrec mai mult sau mai putin timp invatand nu te va ajuta cu nimic. Stabileste-ti un ritm propriu de lucru si urmareste modurile in care obtii cele mai bune performante.

  1. Nu renunta la sport!

Chiar daca  activitatile fizice sunt privite ca o pierdere de timp in perioada sesiunilor, ele sunt chiar indicate. Cateva exercitii fizice, efectuate chiar si in casa, te ajuta sa te deconectezi si sa te energizezi. Chiar daca invatarea te oboseste intelectual, corpul tau este odihnit.

  1. Pauzele lungi si dese... cheia marilor succese!

Desigur, lucrurile nu stau chiar asa cum ne spune expresia de mai sus, dar nu sunt nici departe de adevar. Incearca sa faci o pauza la fiecare ora. Desi poate sa para ca facand o pauza iti pierzi concentrarea, de fapt iti dai un timp sa iti sedimentezi ceea ce ai invatat si sa te refocusezi pe ceea ce este important. Lipsa pauzelor duce la epuizare, acele momente in care, oricata bunavointa si ambitie ai avea, nu te mai poti concentra sau nu mai poti retine nimic.

  1. Recompenseaza-te din cand in cand!

Oricat de mult ti-ar placea domeniul pe care il studiezi, daca trebuie sa faci asta zile intregi s-ar putea sa iti devina mai putin placut. Indulceste-ti invatarea inserand anumite momente si evenimente pe care sa le astepti cu placere: o iesire la film, o intalnire cu prietenii, o vizita la niste cunostinte dragi. Incearca sa privesti astfel de evenimente ca pe niste recompense pentru atingerea targeturilor. Acest lucru te va stimula suplimentar.

  1. Nu exagera cu cafeaua – Alege suplimentele adecvate pentru memorie si concentrare!

Desi cafeaua iti da senzatia ca te concentrezi mai bine si ca esti mult mai energic, incearca sa nu exagerezi dincolo de ceasca de dimineata. Cafeaua iti ofera doar senzatia de energizare, in timp ce organismul tau suprasolicitat este mai predispus sa cedeze. Alege un energizant natural cu efecte complexe, care nu dauneaza organismului tau. In plus, apeleaza la suplimente care stimuleaza memoria si puterea de concentrare. 

  1. Ai grija la alimentatie!

Alimentatia corecta este foarte importanta in perioada sesiunilor. Evita alimentele grele si cele tip fast-food care iti obosesc organismul si diminueaza concentrarea. Alege elemente care sa te energizeze si care sa iti stimuleze capacitatea intelectuala: nuci, seminte de floarea-soarelui, struguri, portocale, rosii, broccoli s.a.

  1. Dezvolta-ti propriile tale tehnici de invatare!

Daca vorbesti cu 100 de persoane, vei vedea ca fiecare are un stil propriu de invatare care s-a dovedit, in timp, ca fiind eficient. Nu te ghida dupa ceea ce merge pentru ceilalti, ci analizeaza-te in timp ce inveti pentru a vedea ce functioneaza pentru tine. Daca inveti mai bine singur sau in grup, cu voce tare sau nu este strict alegerea ta. Ia in calcul insa ca intalnirea cu ceilalti colegi nu este de multe ori foarte productiva pentru ca te face sa te compari cu stadiul celorlalti si sa iti cresti nivelul anxietatii.

  1. Hidratare si iar hidratare!

Importanta consumului de apa este valabila in orice perioada, insa cu atat mai mult in perioadele cu consum intelectual intens. Deshidratarea iti diminueaza puterea de concentrare si iti da o stare de anxietate incompatibila cu procesul invatarii. Ceaiurile si fresh-urile de fructe si legume sunt ideale pentru micile pauze pe care vrei sa le faci.

  1. Indeparteaza-te de ceea ce te-ar putea distrage!

Atunci cand ai ceva important de facut, ai face orice sa amani momentul inceperii respectivei sarcini. Brusc, casa are nevoie de o curatenie generala, este momentul pentru o schimbare de look, retelele de socializare nu au aratat niciodata informatii mai atragatoare ca atunci. In acest caz este nevoie de un exercitiu de autocontrol. Inchide tot ce te-ar putea distrage si limiteaza astfel de actiuni pentru perioadele de pauza bine-meritate.