Xeroftalmie – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Xeroftalmie – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament Xeroftalmie – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

xeroftalmie

Patologia numita xeroftalmie defineste uscarea excesiva a ochilor, secundara deficitului major de vitamina A. Desi acesta este un prim semn de boala, xeroftalmia implica clar semne si simptome oculare asociate deficitului de vitamina A, printre care xeroza corneeana si conjunctivala, aparitia petelor Bitot, keratomalacia, nictalopia si retinopatia. Este una dintre principalele cauze de orbire pe perioada copilariei, insa poate fi prevenita. Simptomele asociate diagnosticului de xeroftalmie sunt cantonate la nivel ocular, insa deficitul sever de vitamina A, in esenta, se poate prezenta cu simptome sistemice, care pot afecta cresterea copilului afectat.


Xeroftalmie – informatii generale

Etimologic, termenul „xeroftalmie” se traduce prin „uscarea ochilor”. Deficitul de vitamina A, la nivel mondial, se considera a fi intalnit la aproximativ 254 de milioane de copii. Studiile din domeniu sugereaza ca xeroftalmia nu numai ca poate cauza orbire, ci afecteaza si dezvoltarea, cresterea si chiar capacitatea cognitiva a copilului afectat. Un studiu care a vizat monitorizarea timp de un an a copiilor cu xeroftalmie corneeana sugereaza ca doar 40% dintre acestia reusesc sa supravietuiasca bolii, dintre care 25% sunt complet orbi iar 50-60% sufera de orbire partiala. Unele studii sugereaza prevalenta mai mare a bolii in randul copiilor cu anemie subiacenta.

Vitamina A este o vitamina liposolubila, principala sa sursa fiind aportul alimentar. Este foarte importanta pentru functionarea normala a sistemului imunitar, integritatea pielii, epiteliilor, dar mai ales a retinei. La nivel ocular, vitamina A este necesara pentru consolidarea simtului vizual si mentinerea integritatii celulelor epiteliale. In retina, vitamina A este precursor al pigmentilor retinieni. Celulele cu bastonas sunt mult mai sensibile la deficitul de vitamina A, motiv pentru care nictalopia (vederea slaba pe timp de noapte) este un simptom clasic in xeroftalmie. Deficitul de vitamina A provoaca xeroza conjunctivala, corneeana, ulcere corneene si chiar cicatrici.

Assista Oftapic Advanced picaturi ochi sunt biocompatibile, ideale pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Sunt picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutia oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.

 

Xeroftalmie – cauze si factori de risc

Exista doua cauze principale pentru xeroftalmie: aportul redus de vitamina A si, pe de alta parte, xeroftalmia care nu este asociata aportului alimentar de vitamina A. Aceasta etiologie este mult mai rara, observata sporadic, si poate fi cauzata de defecte in metabolismul si stocarea acestei vitamine, cum ar fi defectele din bolile hepatice cronice, bolile inflamatorii intestinale si altele. Principalele cauze de xeroftalmie pe fondul hipovitaminozei A includ:

Aportul alimentar deficitar

  • Malnutritie, inanitie;
  • Alcoolism cronic;
  • Dieta selectiva si post prelungit;
  • Disfagie;
  • Alterarea functiei psihice;
  • Nutritie parenterala.

Absorbtie deficitara de vitamina A

  • Boala Crohn;
  • Boala celiaca;
  • Insuficienta pancreatica;
  • Sindromul intestinului scurt;
  • Diaree cronica;
  • Boala inflamatorie intestinala;
  • Giardioza;
  • Abetalipoproteinemie.

Depozitarea deficitara a vitaminei A

Fenomenul de xeroftalmie se intalneste si in anumite sindroame, cum ar fi sindromul Sjogren, care afecteaza glandele mucoase. Anumite tratamente medicamentoase au drept efect secundar o uscare tranzitorie a ochilor, insa nu putem vorbi despre patologia cazurilor de xeroftalmie. O serie de factori de risc sunt asociati cu incidenta mai crescuta a xeroftalmiei, iar acestia includ:

  • statusul socioeconomic scazut;
  • malnutritia in copilaria timpurie si malnutritia materna pe perioada alaptarii;
  • deficitul de zinc (poate suprima sinteza hepatica a proteinei de legare a retinolului, proteina necesara pentru metabolizarea retinolului la nivel hepatic);
  • prezenta subiacenta a bolilor respiratorii si diareice.

Intrucat diagnosticul de xeroftalmie ridica un risc semnificativ de complicatii, este absolut esential ca tratamentul sa fie instaurat precoce, din momentul certificarii diagnosticului.

 

Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de DHA.

Xeroftalmie – simptome si manifestari

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, semnele clinice din xeroftalmie se prezinta astfel:

  • orbire nocturna si vedere defectuoasa in lumina slaba: reprezinta primul semn al deficitului de vitamina A, cu progres spre xeroftalmie (se considera a fi un indicator sensibil si specific pentru nivelurile scazute de retinol seric);
  • xeroza conjunctivala: aspect tern (lipsit de luciu), uscat si nesanatos al conjunctivei;
  • aparitia punctelor Bitot: depozite albicioase, opace, la nivelul conjunctivei palpebrale; ele sunt colectii de celule epiteliale descuamate, keratinizate, de forma neregulata;
  • xeroza corneeana: aspect uscat, neclar al corneei, putand progresa rapid spre keratomalacie (pana in aceasta etapa din xeroftalmie, suplimentarea cu doze mari de vitamina poate duce la pastrarea completa a vederii);
  • ulceratia corneei si keratomalacia: lichefierea unei parti din cornee sau lichefierea totala a acesteia („topirea corneei”), fenomene secundare necrozei colitative;
  • cicatricile corneene: adesea bilaterale si pot fi insotite de malnutritie severa, diaree, infectii respiratorii;
  • fundus xeroftalmic: aceasta modificare a fundului de ochi este observata in deficitul sever, prelungit, de vitamina A, si implica modificari functionale ale retinei, urmate de modificari de structura, degenerare. In acest stadiu de xeroftalmie, orbirea este (aproape) completa, nu mai exista posibilitatea redobandirii acesteia.

Assista Oftapic Allergy picaturi ochi este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum). Picaturile de ochi Oftapic Allergy contin conservanti. Picaturi de ochi potrivite si pentru lentile de contact, compatibile cu toate lentilele de contact.

 

Diagnosticul de xeroftalmie

Diagnosticul de xeroftalmie se pune pe seama semnelor clinice. Istoricul medical, anamneza si certificarea factorilor de risc sunt esentiale pentru diagnosticul diferentiale. Pe fondul semnelor si simptomelor, depistarea unui nivel seric scazut de vitamina A ajuta la confirmarea acestui diagnostic. Nivelurile serice de retinol mai mari de 0,7 µmol/L sunt considerate normale. Fara a fi prezente si alte patologii, diagnosticul este relativ usor de elaborat.

Xeroftalmie – optiuni de tratament

Principala modalitate de tratament pentru xeroftalmie este administrarea a 200.000 UI vitamina A, pe cale orala, repetata a doua ori pe zi si urmata de o alta doza similara dupa cateva saptamani. La modul ideal, tratamentul trebuie sa urmeze indicatiile medicului specialist. Pentru ameliorarea simptomelor, se recomanda administrarea de lacrimi artificiale, nutritive. Daca hipovitaminoza apare pe fondul unei patologii subiacente, este necesara in prima instanta tratarea acestora. Mai mult decat atat, in unele cazuri de xeroftalmie ar putea fi necesara interventia chirurgicala, spre exemplu cand boala se prezinta deja cu ulcere corneene, fiind intr-un stadiu mai avansat.

Assista Oftapic Intensive picaturi ochi lubrifiaza, hidrateaza, calmeaza, protejeaza si revigoreaza ochii uscati, deshidratati si obositi. Protejeaza ochiul si stabilizeaza filmul lacrimal in caz de stres oxidativ si acumulare de radicali liberi pe suprafata oculara.

 

Xeroftalmie – complicatii si riscuri asociate

Principalul risc asociat cazurilor de xeroftalmie este orbirea completa sau partiala. Prognosticul este direct proportional cu momentul in care se initiaza tratamentul, depinzand de modul in care boala se manifesta in momentul respectiv (stadiul specific). Pana in momentul aparitiei xerozei corneene, patologia poate fi tratata cu succes. Ulterior, cu aparitia ulceratiilor, prognosticul pare sa scada, si nici macar interventia chirurgicala nu garanteaza restabilirea in totalitate a functiei vizuale. Orbirea partiala reprezinta o alta complicatie, in asociere cu alte complicatii asociate deficitului vitaminic: susceptibilitate crescuta la infectii, sistem imunitar slabit.

Sfaturi pentru preventie

Principala modalitate de preventie a xeroftalmiei este asigurarea unui aport optim de vitamina A. Alimentele bogate in vitamina A sunt legumele cu frunze verzi (spanacul, varza), portocalele si papaya, pepenele galben, dovleacul, ficatul de pasare, morcovii, ouale (galbenusul, mai ales), uleiul de peste, mango, caisele, mandarinele. Dozele zilnice recomandate de vitamina A sunt:

Varsta

Sex masculin

Sex feminin

Sarcina

Lactatie

0-6 luni

400 µg

400 µg

-

-

7-12 luni

500 µg

500 µg

-

-

1-3 ani

300 µg

300 µg

-

-

4-8 ani

400 µg

400 µg

-

-

9-13 ani

600 µg

600 µg

-

-

14-18 ani

900 µg

700 µg

750 µg

1200 µg

19-50 ani

900 µg

700 µg

770 µg

1300 µg

Peste 51 ani

900 µg

700 µg

-

-

 

Surse:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567744/

https://eyewiki.aao.org/Xerophthalmia

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/xerophthalmia

https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/xerophthalmia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431094/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…

  • 3 la pret de 2
    Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…