Valori crescute de CA 19-9 – informatii si recomandari

Valori crescute de CA 19-9 – informatii si recomandari Valori crescute de CA 19-9 – informatii si recomandari

Ultima actualizare: 11 aprilie 2024

test-CA-19-9

Antigenul carbohidrat 19-9 (CA 19-9) este un complex glicoproteic de suprafata celulara, uzual asociat cu adenocarcinomul ductal al pancreasului (tumoare exocrina a pancreasului). De fapt, din punct de vedere istoric este unul dintre cei mai des utilizati markeri tumorali in vederea atat a diagnosticarii, cat si gestionarii si stabilirii prognosticului adenocarcinomului ductal. In plus, niveluri crescute de CA 19-9 sunt utilizate drept indicatie pentru interventia chirurgicala intr-o serie de afectiuni pancreatice suspectate ca ar fi benigne. Valoarea clinica a acestui marker tumoral nu se limiteaza la cancerul de pancreas, ci isi extinde importanta si asupra altor tipuri de cancere.


CA 19-9 – descriere

CA 19-9 este produs de celulele ductale din pancreas, sistemul biliar si celulele epiteliale de la nivelul stomacului, colonului, uterului si glandelor salivare. Desi are importanta clinica mare mai ales in adenocarcinomul ductal al pancreasului, CA 19-9 este supraexprimat in mult mai multe afectiuni benigne si maligne, gastrointestinale si extragastrointestinale. Afectiuni de natura benigna includ pancreatita, chisturi pancreatice, diabetul zaharat, fibroza hepatica, bolile maligne colestatice si boli urologice, pulmonare si ginecologice. Deoarece s-a observat ca in 80% din cazurile de cancer pancreatic nivelurile CA 19-9 cresc, este un marker tumoral primar.

Testarea CA 19-9 nu reprezinta o metoda de screening si diagnostic diferential, cel putin nu individuala, ci in asociere cu alte teste, investigatii si simptome asociate. Desi se considera a fi marker primar in carcinomul pancreatic, existand o corelatie directa intre cresterea nivelului seric si marimea tumorii, trebuie retinut ca pot fi observate cresteri ale sale si in alte afectiuni. Drept urmare, desi se recomanda si ca parte a investigatiilor de diagnostic, este recomandat in special pentru monitorizarea adenocarcinomului pancreatic. Indicatiile relative pentru testarea sa includ diagnosticul si monitorizarea cancerului colorectal (+ CEA) si ovarian (+ CA 125).

Cum se efectueaza analiza?

Analiza pentru CA 19-9 se efectueaza foarte rapid si usor, prin punctie venoasa si recoltarea de sange venos. Recoltarea poate fi facuta atat a jeun, pe nemancate, cat si dupa masa, oricand de-a lungul zilei. In cazul efectuarii unei hemoleucograme, cu glicemie si profil lipidic, recoltarea se face tot timpul pe nemancate, de obicei dimineata. Totusi, ca urmare a faptului ca ar putea fi necesare si alte analize, se recomanda recoltarea pe nemancate.

Valori normale CA 19-9

La o persoana sanatoasa, nivelurile normale de CA 19-9 se situeaza in intervalul 0-37 de unitati per mililitru. Nivelurile mai mari ar putea indica fie o patologie benigna, fie una maligna. Daca vorbim despre cancerul pancreatic, in general cresterea valorilor acestui biomarker se asociaza cu cresterea in dimensiuni a tumorii. Scaderi ale valorii antigenului carbohidrat 19-9 nu au vreo relevanta clinica, dat fiind faptul ca la unele persoane acest antigen este nedetectabil.

Ce indica valorile crescute ale markerului tumoral CA 19-9?

Nivelul crescut de CA 19-9 nu ar trebui sa echivaleze cu diagnosticul de cancer. Chiar daca se observa ca in aproximativ 80% din cazurile de cancer pancreatic nivelul sau creste, este esential sa se retina ca valoarea concentratiei serice poate creste si in alte boli, chiar benigne. Pentru un diagnostic de cancer, rezultatele analizei (crescute) trebuie corelate cu alti markeri tumorali, cu investigatii de alta natura (imagistice), anamneza si simptomele pacientului. In contextul clinic in care exista deja suspiciunea de cancer de pancreas, valori CA 19-9 crescute peste 37 U/mL, dar mai mici de 100 U/mL, indica prezenta unei tumori in stadii incipiente care poate fi operata.

Pe langa cancerul de pancreas, valori crescute ale CA 19-9, peste limita superioara de 37 U/mL, pot fi observate si in alte tipuri de cancer, motiv pentru care se considera a fi un marker tumoral relativ relevant si in cazul acestora:

  • cancer gastric (50-60% din cazuri);
  • tumori hepatobiliare (colangiocarcioame, 60% din cazuri);
  • tumori colorectale (30% din cazuri);
  • cancer pulmonar;
  • cancer ovarian (tip mucinos);
  • cancer mamar;
  • cancer uterin.

CA-19-9

Este important de retinut ca o crestere a CA 19-9 nu indica, dupa cum am mentionat, cancerul. Se recomanda ca analiza acestui biomarker sa fie insotita de analiza altor biomarkeri tumorali, cum ar fi CA 72-4 si CEA in caz de carcinom gastric, CEA in caz de cancer colorectal, precum si CA 125 in caz de suspiciune a cancerului ovarian. Pe langa faptul ca se observa cresterea CA 19-9 in afectiuni maligne, cresteri usoare spre moderate pot fi observate si in afectiuni benigne, cum ar fi:

  • boli intestinale inflamatorii;
  • ciroza;
  • fibroza chistica;
  • diabet zaharat;
  • boli autoimune: poliartrita reumatoida, sclerodermie, lupus eritematos sistemic;
  • pancreatita acuta sau cronica;
  • obstructie biliara;
  • icter obstructiv;
  • colangita;
  • afectiuni pulmonare, tiroidiene, urologice, ginecologice.

Determinarea CA 19-9 se recomanda in corelare cu alte teste si investigatii, cum ar fi fosfataza alcalina, bilirubina, profilul functional hepatic (in special, TGO si TGP). Diagnosticul afectiunii de baza implica, in primul rand, corelarea cu simptomele pacientului, anamneza, predispozitia (istoricul familial pozitiv). In contextul cancerului de pancreas, nivelul CA 19-9 poate fi util in contextul monitorizarii raspunsului la tratament, fiind cunoscut ca o concentratie crescuta peste 100 U/mL poate indica o tumoare deja metastazata. Nivelul crescut dupa indepartarea acesteia, la scurt timp dupa aceea, poate indica chiar o recidiva a bolii.

Totusi, chiar si in acest caz, utilizarea nivelului CA 19-9 in vederea evaluarii raspunsului la un tratament pentru cancerul pancreatic nu ar trebui izolata. De cele mai multe ori, scaderea acestui biomarker tumoral, in contextul tratamentului, poate confirma eficacitatea acestuia. Pe de alta parte, cresterea sau stagnarea sa ar putea sa indice necesitatea schimbarii tratamentului. In cazul unui tratament, de obicei se recomanda masurarea CA 19-9 la fiecare 3 luni, dar frecventa poate fi stabilita in functie de contextul personal al pacientului. Chiar daca datele disponibile nu sunt tocmai concludente, este o practica medicala actuala cu eficienta dovedita si relevanta clinica. 

CA 19-9 – cand se recomanda efectuarea analizei?

Masurarea nivelurilor CA 19-9 se recomanda mai ales in cazul suspiciunii afectarii pancreatice sau prezentei carcinomului pancreactic (ulterior, de catre medic), pe baza simptomelor cum ar fi:

  • pierdere marcanta in greutate;
  • dureri abdominale severe si abdomen sensibil la atingere;
  • icter;
  • greata si varsaturi;
  • puls marit;
  • febra.

In egala masura, medicul specialist poate indica masurarea CA 19-9 si ca parte a analizelor de screening in alte patologii, dar mai ales ale celor hepatice sau pancreatice. Chiar daca valoarea CA 19-9 are importanta clinica mai ales in cazul unui proces malign, in general, si a cancerului pancreatic, in particular, interpretarea sa in contextul specific pacientului poate oferi informatii deosebit de importante in ceea ce priveste starea generala de sanatate si eventualul diagnostic.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7769746/

https://pancan.org/facing-pancreatic-cancer/diagnosis/ca19-9/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3397644/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9346420/