Totul despre zinc: Rol ◆ Beneficii ◆ Administrare ◆ Surse

Totul despre zinc: Rol ◆ Beneficii ◆ Administrare ◆ Surse Totul despre zinc: Rol ◆ Beneficii ◆ Administrare ◆ Surse

Ultima actualizare: 5 august 2022

zinc

Zincul se numara printre multele oligoelemente esentiale de care organismul are nevoie pentru a fi sanatos. Practic, absolut toate formele de viata au nevoie de zinc pentru a functiona. Insa, corpul nu poate sa produca zinc. De aceea, trebuie luat din alimentele pe care le consumam sau din suplimente.

Functiile biologice si beneficiile zincului

O multitudine de functii biologice sunt dependente de zinc. Acesta actioneaza ca un catalizator pentru peste 100 de enzime diferite. In plus, printre beneficiile zincului se numara si sinteza normala a ADN-ului. Daca nu dispune de o cantitate suficienta de zinc, corpul nu ar putea sa se dezvolte normal, sa previna infectiile sau sa se vindece in mod corect.

Aproximativ 2-4 grame de zinc sunt distribuite in tot corpul. Cele mai mari cantitati se duc catre creier, oase, muschi, ficat, rinichi, ochi si prostata. Pentru a pastra acest nivel, trebuie sa consumam alimente bogate in zinc, cum ar fi carnea rosie, de peste si de pasare, crustacee, oua, lactate si nuci.

Suplimentele cu zinc sunt necesare doar in cazul in care alimentatia nu asigura aportul necesar. Cu toate acestea, utilizarea excesiva a suplimentelor trebuie evitata pentru ca poate provoca efecte secundare si toxicitate.


Tot ce trebuie sa stii despre zinc

Specialistii sustin ca zincul este un nutrient vital. Acest lucru inseamna ca organismul nu il poate produce sau stoca. Din acest motiv, fiecare om trebuie sa obtina zinc prin alimentatie sau, in unele cazuri, suplimente. Numeroase procese ale organismului se realizeaza cu aportul zincului. Printre acestea se numara:

- functionarea sistemului imunitar

- cresterea si dezvoltarea organismului

- sinteza ADN-ului

- transcriptia unor gene specifice

- reactiile enzimatice

- sinteza proteinelor

- vindecarea ranilor

Din fericire, acest nutrient vital este o componenta a mai multor alimente de origine vegetala si animala. De multe ori, chiar si alimentelor care nu contin in mod natural acest mineral, precum cerealele pentru micul dejun, li se adauga forme sintetice de zinc.

Rol in organism

Corpul foloseste acest mineral esential in mai multe feluri. Important de stiut este faptul ca zincul reprezinta al doilea cel mai abundent oligoelement din organism, dupa fier, si este prezent in fiecare celula.

Zincul este necesar pentru activitatea a peste 300 de enzime care ajuta la functionarea nervilor, metabolism, digestie si multe alte procese. De asemenea, ajuta la dezvoltarea si functionarea celulelor imune. In plus, este fundamental pentru o piele cat mai sanatoasa, productia de proteine si sinteza ADN-ului.

Zincul joaca un rol important si in cresterea si dezvoltarea corpului, deoarece ajuta la divizarea celulara.

Gustul si mirosul sunt dependente, de asemenea, de zinc, deoarece una dintre enzimele esentiale pentru gust si miros are nevoie de acest nutrient pentru a functiona. Deficitul de zinc poate reduce capacitatea de a gusta sau mirosi.

5 beneficii ale zincului asupra sanatatii

Zincul este vital pentru mai multe functii ale organismului. Printre beneficiile zincului se numara:

Prevenirea afectiunilor cronice

Datorita proprietatilor sale antioxidante, zincul poate ajuta la reducerea stresului oxidativ. Potrivit oamenilor de stiinta, exista o legatura clara intre stresul oxidativ si aparitia bolilor cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala si alte aspecte ale sindromului metabolic. Conform unor cercetari realizate in 2018, acest mineral important poate sustine mecanismul de prevenire a sindromului metabolic.

Beneficiile zincului asupra sanatatii sexuale

Barbatii care au un nivel scazut de zinc in organism se pot confrunta cu dezvoltare sexuala intarziata, probleme de fertilitate si alte preocupari de natura sexuala.

In urma unor cercetari efectuate in 2018, s-a dovedit ca printre beneficiile zincului se numara si echilibrarea sanatatii sexuale a barbatilor, datorita rolurilor sale de antioxidant si echilibrant hormonal. Cu toate acestea, nivelul trebuie sa fie optim, deoarece deficitul de zinc poate avea un impact negativ, iar excesul poate duce la toxicitate, lucru care ar putea afecta calitatea spermei.

Persoanele care vor sa ia suplimente cu zinc pentru a-si mentine sanatatea sexuala trebuie sa discute mai intai cu un medic.

De asemenea, unul dintre beneficiile zincului este capacitatea de tratare a unor boli de piele, deoarece poate contribui la vindecarea ranilor. Potrivit cercetarilor, acest mineral poate ajuta la combaterea:

- dermatitei atopice

- acneei vulgare

- dermatitei de scutec

- hidradenitei supurative (cunoscuta si sub denumirea de acnee inversa)

Beneficiile zincului in prevenirea osteoporozei

Osteoporoza este o afectiune caracterizata de slabirea oaselor. Exista dovezi conform carora zincul joaca un rol esential in formarea si mentinerea unor oase puternice si, automat, in prevenirea osteoporozei.

Evitarea problemelor neurologice

In urma unui mic studiu realizat in 2020, specialistii au descoperit ca persoanele care au niveluri scazute de zinc pot dezvolta anumite simptome neurologice. Cercetatorii au analizat 63 de persoane care sufereau de dureri de cap, furnicaturi si neuropatie periferica si care aveau deficit de zinc si de alti micronutrienti.

Dupa tratarea acestor carente, participantii si-au imbunatatit simptomele neurologice. Cu toate acestea, specialistii sustin ca trebuie facute mai multe cercetari in aceasta privinta.

Beneficiile zincului asupra degenerescentei maculare legate de varsta

Degenerescenta maculara legata de varsta reprezinta principala cauza de reducere a vederii la persoanele de peste 55 ani. Specialistii sustin ca zincul previne deteriorarea celulelor din retina, lucru care intarzie avansarea bolii si a pierderii vederii. Cu toate acestea, sansele sa previna afectiunea in sine sunt foarte mici.

Autorii unor studii efectuate in 2020 au descoperit ca una dintre cauzele degenerescentei maculare legate de varsta poate fi si deficitul de zinc. Cu toate acestea, este nevoie de studii suplimentare in acest sens. Specialistii sugereaza ca zincul ar putea contribui la stabilirea unor noi tipuri de tratament pentru aceasta afectiune oculara.

Surse naturale de zinc

Multe alimente de origine animala si vegetala contin zinc in mod natural, fapt care usureaza aportul de zinc in organism. Alimentele cu continut ridicat de zinc sunt:

- crustaceele: stridii, crabi, midii, homar si scoici

- ouale

- carnea rosie: carne de porc, vita, miel si bizon

- carnea de pasare: curcan si pui

- carnea de peste: sardine, platica si somon

- cereale integrale: quinoa, ovaz, orez brun etc.

- anumite legume: ciuperci, sparanghel, varza, mazare si sfecla verde

- leguminoase: fasole neagra, naut, linte, fasole etc.

- nucile si semintele: seminte de dovleac, de canepa, caju etc.

- produsele lactate: iaurt, lapte si branza

zinc-alimente

Zincul poate fi absorbit cel mai usor din produsele de origine animala, cum ar fi carnea si crustaceele. In schimb, zincul care se gaseste in alimentele vegetale, precum leguminoasele si cerealele integrale, este absorbit mai putin eficient din cauza altor compusi vegetali care inhiba absorbtia.

Informatii despre administrarea zincului

Copiii trebuie sa consume zinc in cantitati suficiente, deoarece acest mineral este esential pentru dezvoltarea lor. Care sunt cantitatile zilnice recomandate de zinc, in functie de varsta si sexul unei persoane, puteti afla din tabelul urmator:

Varsta                          Barbat              Femeie

0–6 luni                        2 mg                2 mg

7-12 luni                       3 mg                3 mg

1–3 ani                         3 mg                3 mg

4-8 ani                          5 mg                5 mg

9–13 ani                       8 mg                8 mg

14–18 ani                     11 mg              9 mg

19 ani si mai mult        11 mg              8 mg

In schimb, in timpul sarcinii si alaptarii, mamicile trebuie sa consume mai mult zinc, deoarece nou-nascutii si sugarii de pana la 6 luni isi asigura aportul de zinc din laptele matern. Mai precis, femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui sa consume 11 si respectiv 12 mg pe zi.

Simptome ale carentei de zinc

Deficitul grav de zinc este o problema extrem de rara care poate aparea la persoanele cu mutatii genetice rare, la sugarii ale caror mame nu au suficient zinc in organism, la persoanele cu dependenta de alcool si la cele care iau anumite medicamente care suprima sistemul imunitar.

Printre simptomele deficitului sever de zinc se numara crestere si dezvoltare fizica afectata, maturitate sexuala intarziata, diaree cronica, eruptii cutanate, vindecare dificila a ranilor si probleme comportamentale.

In schimb, formele mai usoare de deficit de zinc sunt mai frecvente, in special in randul copiilor din tarile aflate in curs de dezvoltare. Acestia consuma, de obicei, alimente lipsite de substante nutritive importante.

Specialistii estimeaza ca aproximativ 2 miliarde de oameni din intreaga lume sufera de deficit de zinc din cauza aportului alimentar inadecvat.

Persoanele care pot dezvolta deficit de zinc sunt:

- pacientii cu boli gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn

- persoanele cu anemie falciforma (anemie cu celule in secera)

- vegetarienii si veganii

- femeile insarcinate si cele care alapteaza

- persoanele subnutrite, cum ar fi cele care sufera de anorexie sau bulimie

- persoanele cu boli renale cronice

- persoanele dependente de alcool

Simptomele deficitului usor de zinc sunt tulburarile de dispozitie, diareea, lipsa poftei de mancare, imunitatea scazuta, parul subtiat, pielea uscata, problemele de fertilitate si de vindecare a ranilor.

Afectiuni generate de deficitul de zinc

Persoanele care au prea putin zinc in organism au un risc mai mare de a dezvolta diferite probleme, cum ar fi:

- crestere intarziata (in cazul copiilor)

- probleme in vindecarea ranilor

- leziuni oculare si cutanate

- dificultati in gandire

- o pierdere a poftei de mancare

- modificari de gust

- un risc mai mare de infectii

- probleme de fertilitate

- diaree

Potrivit unor cercetari efectuate in 2017, exista dovezi puternice ca un nivel scazut de zinc poate creste riscul aparitiei unor boli infectioase grave, cum ar fi HIV, malaria, tuberculoza, rujeola si pneumonia.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/zinc

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263176

https://www.verywellfit.com/zinc-supplements-for-strength-and-muscle-3498781