Dieta Cambridge - afla ce presupune si daca ti se potriveste

Dieta Cambridge - afla ce presupune si daca ti se potriveste Dieta Cambridge - afla ce presupune si daca ti se potriveste

Ultima actualizare: 22 iunie 2021

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge este una dintre cele mai eficiente diete de slabit, castigand foarte multa popularitate intocmai gratie rezultatelor sale spectaculoase pe care le ofera intr-un timp relativ scurt. Dieta Cambridge are la baza un meniu de slabit bazat mai mult pe lichide, pe sucuri, supe, shake-uri si batoane proteice, insa nu este o dieta care trebuie tinuta pe termen lung. Planul de slabit a fost creat de doctorul Alan Howard, membru al Universitatii Cambridge, si are la baza consumul unui numar mic de calorii, medicul propunand mai multe modalitati de slabit si regimuri alimentare, in functie de fazele dietei in care o persoana se incadreaza. Astfel, este important sa fie consumate undeva intre 400 - 1500 calorii pe zi, in functie de metoda aleasa.

Cuprins:

Cum slabesti cu dieta Cambridge?

Ce alimente sunt permise in dieta Cambridge

6 modalitati prin care poti slabi cu dieta Cambridge

Dieta Cambridge - avantaje si riscuri

Dieta Cambridge - concluzii si recomandari

Cum slabesti cu dieta Cambridge?

Dieta Cambridge ajuta organismul sa piarda calorii, adica grasimi, neafectand masa musculara si implica reducerea la minim sau chiar eliminarea lipidelor si carbohidratilor din meniu. Procesul de slabire al dietei Cambridge determina organismul sa intre in starea de cetoza, o stare naturala prin care corpul, deoarece nu mai primeste caloriile de care are nevoie se vede nevoit sa apeleze la propriile lui rezerve de grasimi pe care, practic, le transforma in energie. Este un plan de slabit foarte eficient pentru persoanele supraponderale pentru ca rezultatele sunt vizibile in timp scurt, dar si pentru persoanele care-si doresc sa piarda rapid cateva kilograme in plus.

Pentru ca graficul dietei Cambridge sa functioneze la adevarata valoare este recomandat sa se apeleze la sfatul unui nutritionist. Acesta va fi cel care va decide care este varianta care i se potriveste fiecarei persoane in parte.

dieta cambridge alimente permise

Ce alimente sunt permise in dieta Cambridge

Alimentele permise in dieta Cambridge sunt cele de marca proprie, existente sub forma unor plicuri cu prafuri care se dizolva in apa si din care se pot prepara shake-uri, terci de ovaz si supe. De asemenea, la acestea se adauga batoanele cu proteine. Meniul dietei Cambridge are la baza carbohidrati, proteine, grasimi si fibre, dar si peste 30 de nutrienti, astfel ca necesarul organismului pentru a-si mentine starea de sanatate este asigurat.

6 modalitati prin care poti slabi cu dieta Cambridge

Dieta Cambridge presupune 6 modalitati de slabit, medicul nutritionist fiind cel care va decide care este cea recomandata fiecarei persoane in parte:

Dieta Cambridge - Varianta 1

Prima varianta nu se adreseaza tuturor persoanelor, fiind recomandata doar celor care trebuie sa slabeasca un numar foarte mare de kilograme, fiind incadrati la categoria obezitate sau supraponderabilitate. Aceasta etapa se adreseaza si persoanelor care trebuie sa slabeasca rapid, un numar mare de kilograme inainte de a se supune unei operatii.

Prima etapa presupune consumul a 3 sau 4 produse proteice pe zi si 200 ml de lapte degresat. Caloriile permise in aceasta faza variaza intre 415 - 615 pe zi, mult mai putin decat necesarul organismului. Etapa poate dura de la 1 la 12 saptamani.

Dieta Cambridge - Varianta 2

Etapa a doua a dietei Cambridge dureaza cel putin o saptamana, perioada in care se consuma 3 produse proteice, legume si lapte degresat. In aceasta etapa este permis consumul a 810 calorii pe zi.

Dieta Cambridge - Varianta 3

In etapa a treia, care dureaza aproximativ doua saptamani, se consuma 2 produse proteice, lapte degresat si cele trei mese pe zi; trebuie sa contina salate, la pranz si cina, iar micul dejun sa fie echilibrat. In aceasta faza, care este cea mai permisiva, se pot consuma pana la 1 000 de calorii pe zi.

Dieta Cambridge - Varianta 4

Varianta a patra a dietei Cambridge permite consumarea a 2 produse proteice pe zi si in rest alimente hipocalorice. Aceasta etapa nu are durata de timp, putand fi continuata pana se atinge greutatea dorita, important este ca meniul sa nu depaseasca mai mult de 1200 de calorii pe zi.

dieta cambridge pudra de proteine

Dieta Cambridge - Varianta 5

Modalitatea a cincea de slabire cu dieta Cambridge, de asemenea, nu are limita de timp, si se pot consuma cele trei mese pe zi, hipocalorice, si o gustare sanatoasa, plus un baton proteic. Este important ca meniul sa nu depaseasca 1500 de calorii pe zi.

Dieta Cambridge - Varianta 6

Ultima etapa a dietei Cambridge este, de fapt, o etapa de mentinere, care nu are limita de timp, dar este important ca meniul sa ramana unul echilibrat, astfel incat sa se evite efectul yo-yo si revenirea la kilogramele in plus. In aceasta perioada se consuma trei mese pe zi si se introduc treptat carbohidratii in meniu.

Dieta Cambridge - avantaje si riscuri

Asemenea oricarei diete de slabit, si dieta Cambridge are avantaje si riscuri. Marele avantaj este ca organismul nu este privat de nutrienti, de vitamine si minerale, gratie meniului echilibrat. De asemenea, pierderea numarului de kilograme este rapida si se observa in timp relativ scurt, mai ales in cazul persoanelor care au un surplus mare de dat jos.

Unii specialisti nu sunt de acord cu dieta Cambridge intocmai din cauza starii de cetoza in care este fortat sa intre organismul si care, vine si cu efecte secundare ca respiratia urat mirositoare, disconfortul digestiv, greata, ameteala si chiar subtierea si pierderea parului in anumite cazuri.

Dieta Cambridge - concluzii si recomandari

Dieta Cambridge a devenit extrem de populara, motiv pentru care britanicii au dat curs unui studiu pentru a vedea care este raportul calitate/sanatate al regimului. Potrivit echipei de oameni de stiinta de la Universitatea Oxford, unde s-a desfasurat studiul denumit ''Cambridge Weight Plan'', dieta este foarte sigura si poate fi recomandata de medici. In plus, dincolo de pierderea kilogramelor in plus, s-a observat ca persoanele participante au punctat o reducere a riscului de aparitie a bolilor de inima, accident vascular cerebral si diabet. Acestia au urmat o dieta cu doar 810 calorii pe zi si au slabit aproximativ 11 kilograme in decursul unui an. Meniul a fost bazat in principal pe supe, shake-uri si suplimente, pe o perioada de opt saptamani, urmand apoi faza de mentinere.