Informatii complete despre saptamana 2 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 2 de sarcina Informatii complete despre saptamana 2 de sarcina

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

 saptamana-2-de-sarcina

Saptamana 2 de sarcina este foarte asemanatoare cu cea anterioara din multe puncte de vedere. Inca nu apar simptomele clare care sa ateste sarcina, de aceea multe femei nici nu stiu daca sunt insarcinate sau nu. Insa, daca si-au planificat sa devina mame este important sa se comporte ca si cum deja ar fi insarcinate.

Cuprins:

Bebelusul tau in saptamana 2 de sarcina

Corpul tau in saptamana 2 de sarcina

Sfaturi pentru saptamana 2 de sarcina

Bebelusul tau in saptamana 2 de sarcina

In saptamana 2 de sarcina se petrec, totusi, niste evenimente destul de importante pentru bebelus. Benelusul este acum o celula-ou, insa este vizibil doar cu microscopul. Acum se decide, de fapt, sexul pe care-l va avea acesta, iar asta va depinde de cromozomul X si cromozomul Y, cei doi cromozomi care fac parte din setul de 23 de cromozomi cu care a contribuit fiecare partener. Mai exact, ovulul are cromozom X, in timp ce spermatozoidul are fie un cromozom X, fie un cromozom Y. Daca ovulul va fi fecundat de un spermatozoid purtator de cromozom X atunci bebelusul va fi fetita, in timp ce fecundarea ovulului cu un cromozom Y va determina sexul masculin.

Tot in saptamana 2 de sarcina se pot stabili si primele atribute fizice. Astfel, acum se decide ce culoare vor avea ochii bebelusului si parul acestuia.

Corpul tau in saptamana 2 de sarcina

S-ar putea ca unele femei sa resimta cateva simptome in saptamana 2 de sarcina, unele aproape insesizabile pentru cele care nu programasera o sarcina. Acum poate aparea senzatia de somnolenta si oboseala, starile de greata, durerea de sani, durerile abdominale si in unele cazuri chiar si ameteala. Totodata, sanii devin mai umflati si mai sensibili la atingere si poate creste intoleranta la mirosuri puternice. Nu este exclus ca unele femei sa aiba parte si de urinari frecvente. De obicei, acestea sunt simptome care se resimt mai puternic in primul trimestru de sarcina si apoi dispar.

O alta caracteristica care se manifesta in corpul viitoarei mamici in saptamana 2 de sarcina este cresterea productiei de endometru, aceea membrana mucoasa care captuseste uterul si care contribuie la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea embrionului.

Sfaturi pentru saptamana 2 de sarcina

Daca ai aflat ca esti insarcinata, deja trebuie sa-ti anunti medicul sau, daca nu ai unul, sa incepi sa-l cauti pentru ca ai nevoie de supervizare pe perioada urmatoarelor 9 luni. Este foarte important ca de acum inainte sa te odihnesti mai mult si mai ales sa nu faci efort fizic prea mare. Poti incepe sa faci exercitii fizice usoare care sa te ajute sa-ti mentii tonusul pe perioada sarcinii. In plus, miscarea in sarcina ajuta in procesul nasterii.

Trebuie sa incepi sa devii mai atenta si mai responsabila cu alimentatia. Mancarurile grase, tutunul, alcoolul si alte substante nocive trebuie scoase din meniu, iar in locul lor poti introduce fructe si legume. Hrana ar trebui gatita cat mai sanatos si acest aspect ajuta si la mentinerea sanatatii si energiei, dar te ajuta si sa eviti sa iei kilograme in plus.

Totodata, poti incepe chiar din saptamana 2 de sarcina sa folosesti creme anticelulitice si creme antivergeturi. Este important sa acorzi importanta si produselor cosmetice pe care le folosesti si sa le eviti pe cele care contin parabeni sau alte ingrediente considerate cancerigene sau toxice pentru organism.

Pentru a-ti imbunatati starea psihica, incearca sa te plimbi mai mult, sa stai de vorba cu prietenii, cu familia despre ceea ce va urma si chiar sa faci o lista cu nume preferate de fetite si baieti. De asemenea, inscrierea in grupuri de mamici, acolo unde si alte femei impartasesc experienta sarcinii si a nasterii, te poate ajuta sa te mobilizezi mai bine. Deja, mental te pregatesti pentru o schimbare majora in viata ta, asa ca ai nevoie de suport din toate directiile.