Folat vs. Acid folic - Care este diferenta?

Folat vs. Acid folic - Care este diferenta? Folat vs. Acid folic - Care este diferenta?

Ultima actualizare: 22 iunie 2021

Folatul si acidul folic sunt diferite forme de vitamina B9. Desi exista o diferenta distincta intre cele doua, numele lor sunt adesea substituite si folosite in mod gresit. De fapt, chiar si in randul profesionistilor exista o multime de confuzii in ceea ce priveste acidul folic si folatul.

Acest articol explica diferenta dintre acid folic si folat si va prezinta solutiile pe care le aveti indemana pentru a beneficia pe deplin de beneficiile vitaminei B9 in timpul sarcinii si nu numai.

Vitamina B9

Vitamina B9 este un nutrient esential, care joaca un rol crucial in dezvoltarea celulelor si in formarea ADN-ului. Nivelurile scazute de vitamina B9 sunt asociate cu:

  • Homocisteina crescuta. Nivelurile ridicate de homocisteina au fost asociate cu un risc crescut de boli de inima si accident vascular cerebral.
  • Defecte de nastere. Nivelurile scazute de folat la femeile gravide au fost legate de anomalii la nastere, cum ar fi defectele tubului neural.
  • Riscul de cancer. Nivelurile slabe de folat sunt, de asemenea, legate de riscul crescut de cancer.

Din aceste motive, suplimentarea cu vitamina B9 este o practica uzuala. Fortificarea alimentelor cu acest nutrient este obligatorie in multe tari, inclusiv in Statele Unite si Canada.

Ce este folatul?

Folatul este forma naturala a vitaminei B9. Numele de folat este derivat din cuvantul latin "folium", care inseamna frunza. De fapt, legumele cu frunze sunt printre cele mai bune surse alimentare de folat.

Forma activa a vitaminei B9 este un folat cunoscut sub numele de 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF). In sistemul digestiv, majoritatea folatului alimentar este transformat in 5-MTHF inainte de a intra in fluxul sanguin.

Ce este acidul folic?

Acidul folic este o forma sintetica a vitaminei B9, cunoscuta si sub denumirea de acid pteroilmonoglutamic. Este folosit in suplimente si adaugat la produsele alimentare procesate, cum ar fi faina si cerealele pentru micul dejun.

Spre deosebire de folat, nu tot acidul folic pe care il consumi este transformat in forma activa a vitaminei B9 (5-MTHF) in sistemul tau digestiv. In schimb, trebuie sa fie convertit in ficat sau in alte tesuturi. Astfel, acidul folic obisnuit trebuie sa treaca prin mai multe transformari biochimice pentru a ajunge in forma biologic activa, pe care organismul o poate utiliza. Pana la 50% dintre femei nu pot metaboliza acidul folic astfel incat acestea nu beneficiaza pe deplin de efectele sale favorabile.

Ce este MTHFR?

Metabolizarea acidului folic sintetic este un proces este lent si ineficient la unii oameni. Dupa ce ai luat un supliment de acid folic, este nevoie de timp pentru ca organismul sa il transforme in 5-MTHF. Acesta este un proces in patru etape care necesita mai multe enzime, inclusiv una numita MTHFR, care gestioneaza defalcarea acidului folic sintetic. Aceasta defalcare duce la niveluri crescute de homocisteina. Homocisteina este un produs chimic produs dintr-un aminoacid din corpul nostru cand acidul folic se descompune. Daca acidul folic nu este descompus, acesta va bloca capacitatea organismului de a avea suficienti folati.

Unii oameni au mutatii genetice care fac ca enzimele MTHFR sa fie mai putin eficiente in transformarea acidului folic in 5-MTHF. Acest lucru poate duce la acumularea de acid folic in sange, care poate avea efecte negative asupra sanatatii. Chiar si o doza mica, cum ar fi 200-400 mcg pe zi, poate sa nu fie complet metabolizata pana la administrarea urmatoarei doze. Aceasta problema poate sa se agraveze atunci cand alimentele fortificate sunt consumate impreuna cu suplimente de acid folic. Drept urmare, acidul folic nemetabolizat este frecvent detectat in fluxurile de sange ale persoanelor care folosesc suplimente obisnuite de acid folic sintetic.

Acesta este un motiv de ingrijorare, deoarece nivelurile ridicate de acid folic nemetabolizat au fost asociate cu mai multe probleme de sanatate, incluzand imunitatea slaba, functionare redusa a creierului si cresterea crescuta a cancerelor preexistente, deficienta nedetectata de vitamina B12, care, lasata netratata, poate creste riscul de dementa si afecteaza functionarea sistemului nervos.

Cum este influentata sarcina de mutatiile MTHFR?

Aportul de folat activ este deosebit de important pentru formarea si dezvoltarea noilor celule, pentru sinteza ADN si ARN, embrionul uman fiind mai sensibil la deficitul de folat fata de o persoana adulta.

Femeile insarcinate care au o mutatie a genei MTHFR pot avea complicatii in timpul sarcinii. Deficitul de folat in organismul mamei poate conduce la malformatii ale fatului, cunoscute mai ales sub denumirea de defecte de tub neural (DTN). Acestea pot aparea in saptamanile 3 - 4 de sarcina si se manifesta prin neinchiderea completa a tubului neural (formatiune embrionara din care se va dezvolta sistemul nervos – la extremitatea superioara luand nastere encefalul iar din partea mijlocie si inferioara a tubului neural se formeaza maduva spinarii).

Inchiderea tubului neural are loc in mai multe etape - intr-o prima faza acesta se inchide la mijloc, urmeaza apoi partea superioara, iar la final se inchide in partea inferioara. Atunci cand fuziunea este incompleta, rezulta mai multe malformatii la nivelul creierului sau a maduvei spinarii, printre care:

  • Spina bifida. Acesta este un defect de nastere in care oasele coloanei vertebrale nu se dezvolta corespunzator si nu acopera integral maduva spinarii, lasand-o expusa. In functie de severitatea spinei bifide, unii copii continua sa aiba viata normala, in timp ce altii au nevoie de ingrijire cu norma intreaga.
  • Anencefalia. Acesta este un defect grav la nastere in care un copil se naste fara parti ale creierului sau craniului. In acest caz, speranta de viata a majoritatii bebelusilor nu este mai mare de o saptamana.
  • Encefalocelul. Aceasta se manifesta prin exteriorizarea tesutului nervos si a meningelului printr-un defect de os cranian.

Cea mai buna solutie terapeutica este prevenirea DTN prin administrarea zilnica de acid folic, incepand din perioada de planificare a sarcinii, intrucat aportul de folat activ trebuie asigurat inca din momentul conceptiei. Tubul neural al fatului incepe sa se dezvolte intre zilele a 21-a si a 28-a de la momentul conceptiei, ori, de multe ori, viitoarea mama nici macar nu stie ca este insarcinata.

Ce este Quatrefolic®?

Quatrefolic® contine tocmai forma naturala de folati, facand-o disponibila in mod direct la nivelul organismului si mai usor de metabolizat decat acidul folic obisnuit. Este produs in mod natural si este considerat a fi cea mai buna forma suplimentara de acid folic.

Quatrefolic® sau L-metilfolat sare de glucozamina, mai este numit acid folic de a 4-a generatie, intrucat este folatul cel mai usor de metabolizat, fiind intr-o forma care este capabila sa fie utilizata direct de corpul tau, fara a fi nevoie sa fie convertita.

Quatrefolic® se obtine prin reducerea si condensarea acidului folic. Acest procedeu creeaza acid (6R, S) -5-metiltetrahidrofolic, care este apoi purificat printr-un proces de cristalizare, care ii da forma pura a acestui acid. Acest acid pur este apoi transformat in sare de glucozamina, cunoscuta sub numele de Quatrefolic®. Ca paranteza, glucozamina, sub forma de sare de (6S) -5-metiltetrahidrofolat, nu provine din surse de animale, ceea ce face ca Quatrefolic® sa fie potrivit pentru consumul vegetarian.

Care sunt beneficiile Quatrefolic®?

Quatrefolic poate fi deosebit de util in preconceptie, sarcina si, de asemenea, la alaptare, deoarece furnizeaza direct doza naturala si bioactiva de folat, fara sa mai necesite metabolizarea de catre MTHFR.

  • Quatrefolic furnizeaza folat intr-o concentratie mare, cu absorbtie rapida, in forma bioactiva (100% ca 5-MTHF). Aceasta inseamna ca este gata sa actioneze imediat in corpul tau! Acest lucru este util in special intr-o forma de supliment.
  • Sustine sanatatea cardiovasculara si echilibrul homocisteinei
  • Este critic pentru mentinerea metilarii optime, un proces corporal crucial, care are efecte foarte mari asupra organismului.
  • Quatrefolic asigura forma activa de folat, 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF), prezent in mod natural in organism si disponibil pentru utilizare. Este gata sa lucreze imediat in corpul tau.
  • Acidul folic obisnuit nu este activ biologic si trebuie convertiti inainte de a putea fi folosit de organism. Acest lucru il face ineficient pentru utilizarea de catre corpul tau in comparatie cu Quatrefolic.

 

Ce este Natalvit ProFolic?

Natalvit ProFolic este un supliment alimentar ce contine singurul acid folic activ de generatia a 4 a, pe care corpul tau il asimineaza in proportie de 100%: Quatrefolic®.

Astfel, Natalvit ProFolic nu doar previne aparitia defectelor de tub neural la fat, ci ii sustine dezvoltarea sanatoasa. I

n cazul mamei elimina riscurile excesului de acid folic obisnuit ce ramane nemetabolizat in sange.

De ce sa alegi Natalvit ProFolic in locul acidului folic obisnuit?

  • Asigura doza optima de 800 mcg Quatrefolic® cu efect protector impotriva defectelor de tub neural si alte malformatii congenitale
  • Se absoarbe rapid in organism
  • Contribuie la procesul de diviziune celulara si la cresterea tesutului matern in timpul sarcinii
  • Elimina riscurile excesului de acid folic ramas nemetabolizat in sange
  • Este suficient un singur comprimat pe zi
  • Fiecare cutie de NatalVit ProFolic asigura doua luni de administrare.

NatalVit ProFolic se administreaza preconceptional (in perioada de dinaintea conceptiei) si postnatal (perioada de 2 - 3 luni de zile de dupa nastere).

In perioada de preconceptie, cura cu Natalvit Profolic poate fi inceputa in orice zi a lunii, indiferent daca utilizatoarea este sau nu la menstruatie. Daca este uitata administrarea comprimatului intr-una din zile, cura se reincepe in ziua urmatoare, insa nu se dubleaza doza. NatalVit ProFolic se administreaza si in perioada menstruatiei. Nu este nevoie sa faceti pauze in timpul administrarii de NatalVit ProFolic. De asemenea, Natalvit Profolic poate fi asociat cu tratamentele pentru stimularea fertilitatii prescrise de catre medicii specialisti.

Farmacistul Catena va recomanda: