Eritemul fesier la bebelusi este o forma obisnuita de inflamatie cutanata (dermatita) care se manifesta prin leziuni rosii care apar pe fundul bebelusului.
De cele mai multe ori, eritemul fesier apare din cauza scutecelor umede sau schimbate rar, a sensibilitatii pielii si a frecarii scutecului cu pielea. Dupa cum era de asteptat, cei mai afectati sunt bebelusii. Problema poate aparea insa la orice persoana care este nevoita sa poarte scutece.
Unul din trei copii dezvolta acest tip de eruptie cutanata. Copiii alaptati sunt mai putin predispusi la eritem fesier datorita faptului ca laptele matern nu este foarte acid. Dupa cum mentionam, absolut toti sugarii si copiii mici care poarta scutece pot dezvolta eruptii cutanate. In mod normal, eritemul fesier nu apare pana cand bebelusul nu implineste varsta de trei saptamani. Cei mai predispusi sunt copiii cu varsta cuprinsa intre trei luni si un an.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC – lapte de corp cu absorbtie rapida, indicat pentru tratamentul zilnic al pielii delicate a bebelusilor si a copiilor. Imbogatit cu Omega 3, 6, 9, Unt de Shea, Provitamina B5 si Vitamina E, hidrateaza pielea in profunzime, uscaciunea si combate mancarimea, roseata si iritatia.
Au existat cazuri in care eritemul fesier s-a transmis de la sugar la sugar.
Eritemul fesier ii poate pune in garda pe parinti si poate provoca disconfort intens copiilor. Cu toate acestea, poate fi tratat foarte simplu la domiciliu, prin schimbarea mai frecventa a scutecelor si cu unguente.
Cuprins:
Ce inseamna, pe scurt, eritem fesier?
Care sunt cauzele eritemului fesier la bebelusi?
Ce tratament se recomanda bebelusilor cu eritem fesier?
Produse de ingrijire a pielii la bebelusii cu eritem fesier
Ce inseamna, pe scurt, eritem fesier?
Eritemul fesier este o iritatie foarte intalnita a pielii. Cei mai multi bebelusi dezvolta eritem fesier cel putin o data inainte de a invata sa foloseasca toaleta. Cunoscuta si sub numele de dermatita de scutec, aceasta eruptie cutanata cauzeaza arsuri inconfortabile si roseata pe zonele pielii care intra in contact si se freaca de scutec.
Care sunt cauzele eritemului fesier la bebelusi?
Eritemul fesier apare daca o persoana poarta prea mult un scutec murdar. Problema poate fi agravata de diaree. In anumite cazuri, un bebelus dezvolta eritem fesier dupa ce incepe sa fie hranit cu alimente solide sau ia antibiotice. Diareea la copiii alaptati poate fi cauzata de alimentatia mamelor lor.
Eritem fesier bebelusi – cauzat de bacterii si drojdii
Bebelusii murdaresc scutecele la fiecare 3-4 ore. De aceea, acestea trebuie schimbate in permanenta. Din cauza aciditatii materiilor fecale umane, bacteriile si drojdiile se pot dezvolta pe pielea micutului si pot irita pielea.
Uneori, scutecele prea stranse sau puse necorespunzator provoaca frecare. Iritatiile pot fi cauzate si de substantele chimice din detergenti sau de alte produse care intra in contact cu pielea bebelusului, inclusiv scutecele in sine.
Ce tratament se recomanda bebelusilor cu eritem fesier?
Cel mai bun tratament pentru eritem fesier la bebelusi este mentinerea pielii bebelusului cat mai curata si uscata posibil. Daca problema persista chiar si dupa acordarea unor tratamente simple la domiciliu, medicul poate prescrie:
- o crema usoara cu hidrocortizon (steroizi)
- antibiotice care se administreaza oral sau topic, daca bebelusul are o infectie bacteriana
- o crema antifungica, care trebuie aplicata in cazul in care bebelusul are o infectie fungica.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC – Crema eritem fesier pentru pielea sensibila a bebelusilor si copiilor, cu Omega 3, 6, 9, Oxid de Zinc, Vitamina E si Provitamina B5. Absorbanta, protectoare si preventiva, crema este ideala ca tratament zilnic pentru protejarea zonei de scutec de roseala, iritare, dermatita sau alte complicatiilor, cauzate de alterarea florei microbiene locale.
Cremele sau unguentele cu steroizi trebuie folosite numai daca sunt prescrise de medicul pediatru sau dermatologul bebelusului, din cauza faptului ca steroizii puternici sau utilizarea frecventa a acestor substante pot provoca mai multe probleme.
Simptomele de eritem fesier la bebelusi se vindeca, in mod normal, dupa cateva zile, insa eruptia poate reveni in mai multe randuri. Daca simptomele nu dispar in ciuda tratamentului recomandat de medic, specialistul le poate propune parintilor sa mearga cu cel mic la un specialist in afectiuni ale pielii (dermatolog).
Produse de ingrijire a pielii la bebelusii cu eritem fesier
De asemenea, exista in farmacii diverse medicamente fara prescriptie impotriva eritemului fesier.
Farmacistii Catena recomanda servetele umede RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC, cu pH fiziologic, potrivite pentru curatarea zonei scutecului inca din prima saptamana de viata. Contin Provitamina B5, care ajuta la hidratarea pielii in profunzime, dar si Vitamina E cu rol protector, fiind un puternic antioxidant, si Aloe Barbadensis, care calmeaza si repara pielea iritata.
Oxidul de zinc este ingredientul activ al multor produse pentru eritem fesier la bebelusi. De obicei, acestea sunt aplicate pe eruptii pe tot parcursul zilei pentru a ameliora simptomele si pentru a proteja pielea bebelusului. Nu trebuie sa aplicati multa crema, ci doar un strat subtire. Atunci cand este necesar, produsele cu oxid de zinc pot fi aplicate peste cremele cu medicamente, cum ar fi antifungicele sau steroizi.
In plus, e recomandat sa folositi unguente, paste sau creme in locul lotiunilor, pentru ca pot fi mai putin iritante. Unguentele si pastele creeaza o bariera pe piele si nu permit patrunderea aerului. Cremele se usuca pe piele si permit trecerea aerului.
Ca regula generala, alegeti produsele special destinate bebelusilor si evitati-le pe cele care contin bicarbonat de sodiu, acid boric, benzocaina, camfor, fenol, difenhidramina sau salicilati. Aceste ingrediente pot fi toxice pentru bebelusi.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636
https://www.healthline.com/health/diaper-rash