Medicii continua sa descopere noi moduri prin care coronavirusul ataca organismul uman

Medicii continua sa descopere noi moduri prin care coronavirusul ataca organismul uman Medicii continua sa descopere noi moduri prin care coronavirusul ataca organismul uman

Ultima actualizare: 22 iunie 2021

Deteriorarea rinichilor, a inimii, a creierului, chiar și „a degetelor de la picioare care pot prezenta semne de COVID” - toate acestea determină reevaluarea bolii și a tratamentului.

„La început, nu știam cu ce avem de-a face”, spune Valentin Fuster, medic șef, Mount Sinai Hospital în New York, epicentrul focarului american. „Am văzut pacienți murind în fața noastră. Dintr-o dată, te afli într-un joc diferit și nu știi de ce”.

Astăzi, există o largă recunoaștere a faptului că noul coronavirus este mult mai imprevizibil decât un simplu virus respirator. Adesea atacă plămânii, dar poate lovi oriunde, de la creier până la degetele de la picioare. Mulți medici se concentrează pe tratarea reacțiilor inflamatorii pe care le declanșează și a capacității sale de a provoca cheaguri de sânge, în timp ce se luptă pentru a ajuta pacienții să respire.

Baza de date a Organizației Mondiale a Sănătății listează deja mai mult de 14.600 de lucrări despre Covid-19. Chiar și primele agenții de sănătate publică din lume, inclusiv Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, și-au modificat constant sfaturile pentru a ține pasul cu noile evoluții.

„Nu știm de ce există atât de multe aspecte ale bolii”, spune Angela Rasmussen, virusolog la Center for Infection and Immunity at Columbia University’s Mailman School of Public Health. „În concluzie, este atât de nou încât nu știm prea multe lucruri despre el”.

„Nimeni nu se aștepta la o boală care să nu se potrivească tiparului de pneumonie și boli respiratorii”, a spus David Reich, anestezist cardiac și președinte, Mount Sinai Hospital, New York.

Atacă inima, slăbindu-i mușchii și perturbând critic ritmul cardiac. Atacă rinichii atât de rău încât unele spitale au rămas fără echipamente de dializă. Intră în sistemul nervos, distrugând gustul și mirosul și ajungând ocazional la creier. Creează cheaguri de sânge care pot ucide brusc și inflamează vasele de sânge din întreg corpul.

Poate începe cu câteva simptome sau deloc, apoi câteva zile mai târziu, dintr-o dată plămânii nu mai au aer. Cele mai afectate sunt persoanele în vârstă, oamenii slăbiți de o boală anterioară și, în mod disproporționat, obezii. Afectează bărbații mai mult decât femeile, dar există și semne că ar complică sarcinile.

Simptomele Covid-19 par să includă:

- Creier: accidente vasculare cerebrale cauzate de cheaguri de sânge, probleme neurologice

- Ochi: ochi roșiatic

- Nas: Pierderea mirosului și a gustului (anosmia)

- Sânge: coagulare neașteptată a sângelui; atacă mucoasa vaselor de sânge

- Sistemul gastro-intestinal: vărsături și diaree la unele persoane

- Plămânii: înfundă și inflamează alveolele, împiedicând respirația; embolie pulmonară provocată de cheaguri  și microcheaguri de sânge

- Inima: Slăbește mușchiul cardiac; provoacă aritmii periculoase și atacuri de cord din cauza cheagurilor mici

- Rinichii: Deteriorează structurile care filtrează substanțele reziduale din sânge; pacienții necesită adesea dializă

- Piele: Degetele de la picioare sau de la mâini prezintă o erupție purpurie în urma atacului asupra vaselor de sânge

- Sistemul imunitar: impact la scară largă, inclusiv răspuns imun hiperactiv care atacă țesutul sănătos

Tinerii și copiii nu mai sunt ocoliți

Chiar dacă inițial așa păreau lucrurile, nu se mai întâmplă acest lucru: recent, medicii au avertizat asupra unei reacții inflamatorii rare, cu complicații cardiace în rândul copiilor care ar putea fi legat de virus. Vineri, 8 mai, guvernatorul New York, Andrew M. Cuomo (D), a anunțat că 73 de copii s-au îmbolnăvit grav, iar un băiat de 5 ani din New York a devenit primul copil care a murit din cauza acestui sindrom. Alți doi copii au decedat de sâmbătă.

Știrile respective au alertat mulți medici, care credeau că în sfârșit au înțeles întreaga dimensiune a bolii la adulți. „Cu toții ne gândeam că este o boală care ucide oameni în vârstă, nu si copii”, a spus Reich.

La Spitalul Mount Sinai au fost tratați cinci copii cu această afecțiune. Reich a spus că fiecare a început cu simptome gastro-intestinale, care s-au transformat în complicații inflamatorii care au dus la tensiune arterială foarte mică și la dilatarea vaselor de sânge. Aceasta a dus la insuficiență cardiacă în cazul primului copil care a murit.

„Modelul bolii a fost diferit de ceea ce se stia despre Covid”, a spus el.

Mulți oameni de știință au ajuns să creadă că partea devastatoare a bolii provine din două cauze întrețesute.

Prima cauza ar fi răul pe care îl produce vaselor de sânge, ducând la formarea de cheaguri care pot varia de la dimensiuni microscopice la dimensiuni mari. Pacienții suferă accidente vasculare cerebrale și embolie pulmonară, după ce cheagurile se desprind și pornesc spre creier și plămâni. Un studiu realizat de Lancet, un jurnal medical britanic, a arătat că acest lucru se poate datora faptului că virusul vizează direct celulele endoteliale care căptușesc vasele de sânge.

A doua cauză este răspunsul exagerat al propriului sistem imunitar, o furtună de „citokine” ucigașe care atacă celulele proprii ale corpului împreună cu virusul, deoarece încearcă să apere corpul de un invadator. Cercetările și terapiile sunt axate pe aceste fenomene. Unele spitale utilizează mai mult medicamente care subtiaza sângele. O revizuire a fișelor a 2.733 de pacienți, publicată în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, indică faptul că această medicație i-ar putea ajuta și pe cei mai grav bolnavi

Odată ajuns în interiorul unei celule, virusul se reproduce, provocând haos. Receptorii ACE2, care ajută la reglarea tensiunii arteriale, sunt din abundență în plămâni, rinichi și intestine - organe rău afectate de agentul patogen la mulți pacienți. Acesta este și motivul pentru care tensiunea arterială ridicată a apărut ca una dintre cele mai frecvente afecțiuni preexistente la persoanele care se îmbolnăvesc grav de Covid-19.

Receptorii diferă de la o persoană la alta, ceea ce duce la speculații, iar genetica poate explica o parte din variabilitatea simptomelor și cât de grav se îmbolnăvesc unii oameni.

Aceste celule „sunt aproape peste tot, deci este explicabil că virusul ar afecta tot corpul”, a declarat Mitchell Elkind, profesor de neurologie la Colegiul Medicilor și Chirurgilor, Universitatea Columbia, și președinte al Asociației Americane a Inimii.

Inflamația provoacă coagulare pe măsură ce globulele albe din sânge combat infecția. Acestea interacționează cu trombocitele și le activează într-un mod care crește probabilitatea de coagulare, a spus Elkind.

„Virusul poate ataca multe părți ale corpului și nu înțelegem de ce provoacă anumite probleme pentru unii oameni, alte probleme pentru alții și fără să afecteze deloc un procent mare de oameni”, a spus Elkind.

Sursa: Washington Post