Enterium 2 mg x 10 caps

Prospect Enterium 2 mg x 10 caps

Mergeti la produs

PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR
 
ENTERIUM 2 mg capsule
Clorhidrat de loperamida
 
 
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra.
 
Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati Enterium cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.
 
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
 
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.
 
Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 2 zile.
 
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
In acest prospect gasiti:
 
  1. Ce este Enterium si pentru ce se utilizeaza
  2. Inainte sa utilizati Enterium
  3. Cum sa utilizati Enterium
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Enterium
  6. Informatii suplimentare
 
1. CE ESTE ENTERIUM SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
 
Enterium contine clorhidratul de loperamida, care apartine unui grup de medicamente denumite antidiareice.
 
Enterium se utilizeaza pentru tratamentul simptomelor de diaree aparute brusc (diaree acuta) la adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani, sau in cazul episoadelor de diaree asociata cu sindromul colonului iritabil la adulti, dupa confirmarea diagnosticului de catre medic.
 
In caz de diaree, Enterium face scaunele mai consistente si mai putin frecvente.
 
 
2. INAINTE SA UTILIZATI ENTERIUM
 
Diareea este un semn al mai multor boli ale stomacului sau intestinului gros si de aceea unele persoane nu trebuie sa utilizeze acest medicament si trebuie sa ia legatura cu medicul sau farmacistul.
 
Nu utilizati Enterium
 
  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidrat de loperamida sau la oricare dintre celelalte componente ale Enterium;
  • daca aveti sange in scaun, scaune cu miros urat sau daca aveti febra;
  • daca aveti o inflamatie a abdomenului inferior (de exemplu colita ulceroasa acuta sau colita pseudomembranoasa ca rezultat al utilizarii antibioticelor);
  • daca aveti dizenterie (o boala digestiva cauzata de ingestia de alimente si bauturi contaminate) manifestata prin febra si prezenta de sange in fecale;
  • daca aveti diaree aparuta dupa administrarea de antibiotice;
  • daca sunteti constipat, aveti o boala care poate da constipatie sau daca medicul v-a spus ca incetinirea activitatii intestinului trebuie evitata;
  • daca aveti paralizie sau obstructie a intestinului gros.
Nu administrati Enterium pentru tratamentul diareei acute la copii cu varsta sub 12 ani (datorita formei farmaceutice si dozei).
 
In cazul episoadelor acute de diaree asociata cu sindromul colonului iritabil nu administrati Enterium la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.
 
Aveti grija deosebita cand utilizati Enterium.
 
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului:
 
  • daca aveti probleme cu ficatul, deoarece este posibil sa aveti nevoie de ingrijire medicala mai atenta cat timp luati Enterium;
  • daca aveti SIDA si sunteti tratati cu Enterium pentru diaree, atunci cand observati orice semn de balonare a abdomenului intrerupeti imediat tratamentul cu Enterium si informati-1 pe medicul dumneavoastra.
 
Daca ati fost diagnosticat anterior cu sindromul „colonului iritabil”, cereti sfatul medicului inainte de a utiliza Enterium:
 
  • Daca aveti cel putin 40 ani si in ultima perioada tabloul general al bolii dumneavoastra s-a modificat sau a trecut ceva timp de la ultimul episod diareic;
  • Daca observati aparitia sangelui in scaune; o Daca aveti constipatie severa;
  • Daca aveti stare de rau sau daca vomati;
  • Daca nu mai aveti pofta de mancare sau ati slabit in ultima perioada de timp, fara sa va doriti acest lucru;
  • Daca aveti dificultati la urinare; o Daca aveti febra;
  • Daca ati calatorit de curand in tari indepartate.
Desi Enterium opreste diareea, nu va trata cauza acesteia. Ori de cate ori este posibil, cauza diareei trebuie, deasemenea, tratata.
 
Cand aveti diaree, pierdeti multe lichide. De aceea, trebuie sa inlocuiti lichidele pierdute (sa beti mai multe lichide). Farmacistul va fi in masura sa va ofere o pulbere speciala care contine glucoza si saruri. Cand este adaugata in apa, aceasta va inlocui sarurile pe care le-ati pierdut in timpul unui episod diareic.
 
In cazul unui episod brusc (acut) de diaree, Enterium va opri de obicei simptomele in decurs de 48 ore. Daca lucrurile nu se petrec astfel, intrerupeti tratamentul si adresati-va medicului dumneavoastra.
 
In cazul diareei asociate sindromului de intestin iritabil, daca in timp ce luati Enterium constatati aparitia unor manifestari noi, daca episodul diareic dureaza mai mult de 48 de ore, daca starea dumneavoastra se agraveaza sau daca episoadele diareice repetate persista mai mult de doua saptamani luati legatura cu medicul.
 
Utilizarea altor medicamente
 
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.
 
In special, informati-l pe medicul dumneavoastra daca utilizati urmatoarele medicamente:
 
  • medicamente pentru afectiuni ale stomacului si intestinelor;
  • ritonavir (medicament folosit pentru tratarea infectiei HIV);
  • chinidina (pentru tratarea tulburarilor de ritm cardiac);
  • gemfibrozil (pentru tratarea excesului de grasimi din sange);
  • itraconazol, ketoconazol (pentru tratarea infectiilor fungice);
  • desmopresina (pentru tratarea urinarilor frecvente).
Sarcina si alaptarea
 
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
 
Daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida, trebuie sa-1 informati pe medicul dumneavoastra, care va decide daca puteti sa utilizati Enterium.
 
Se recomanda sa nu utilizati Enterium daca alaptati, deoarece cantitati mici din Enterium se excreta in laptele dumneavoastra.
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
 
Oboseala, modificari ale starii de constienta, ametelile sau somnolenta pot insoti diareea. De aceea, daca in timpul tratamentului cu Enterium observati aparitia acestor manifestari, evitati sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.
 
Informatii importante privind unele componente ale Enterium
 
Enterium contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-1 intrebati inainte de a lua acest medicament.
 
Enterium contine para-hidroxibenzoat de metil si para-hidroxibenzoat de n-propil. Poate provoca reactii alergice (chiar intarziate).
 
3. CUM SA UTILIZATI ENTERIUM
 
Utilizati intotdeauna Enterium exact asa cum este mentionat in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
 
Doze si mod de administrare
 
Puteti utiliza Enterium oricand in cursul zilei.
 
Capsulele trebuie inghitite cu o cantitate de lichid.
 
Nu administrati mai mult de 6 capsule Enterium in decurs de 24 de ore!
 
Daca diareea persista mai mult de 48 de ore, intrerupeti tratamentul cu Enterium si adresati-va medicului dumneavoastra.
 
Tratamentul diareei acute
 
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani
 
Pentru episodul brusc (acut), administrati 2 capsule Enterium odata, apoi cate o capsula Enterium dupa fiecare scaun diareic eliminat.
 
Tratamentul diarei acute asociate cu sindromul colonului iritabil
 
Adulti
 
La inceput administrati 2 capsule Enterium odata, apoi cate o capsula Enterium dupa fiecare scaun diareic eliminat, daca medicul nu va recomanda altfel. Daca episoadele repetate de diaree continua mai mult de doua saptamani luati legatura cu medicul.
 
Daca ati utilizat mai mult Enterium decat trebuie
 
Daca ati luat o doza mai mare decat cea recomandata pot sa apara : somnolenta, modificari ale starii de constienta, tulburari de coordonare, rigiditate a muschilor, probleme de respiratie, dilatarea pupilelor, retentie de urina, constipatie si oprirea miscarilor intestinului. Unele manifestari pot fi mai intense in cazul copiilor sau al persoanelor cu afectiuni ale ficatului. Trebuie sa va prezentati imediat la medic. Luati cu dumneavoastra prospectul si ambalajul, chiar daca acesta din urma este gol.
 
Daca ati uitat sa utilizati Enterium
 
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
 
Ca toate medicamentele, Enterium poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
 
Daca prezentati una din urmatoarele reactii adverse rare dar severe, nu mai luati medicamentul si prezentati-va imediat la un medic:
 
  • respiratie dificila;
  • umflarea fetei, limbii si gatului (reactii alergice).
In cursul tratamentului cu loperamida s-au semnalat urmatoarele reactii adverse:
 
Frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 utilizatori): 
 
  • dureri de cap;
  • stare de rau (greata), constipatie, flatulenta.
  •  
Mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 utilizatori):
 
  • uscaciunea gurii, varsaturi, indigestie, disconfort sau dureri la nivelul abdomenului, dureri ale stomacului sau la nivelul portiunii superioare a abdomenului;
  • somnolenta, ameteala;
  • eruptii trecatoare pe piele.
Rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 utilizatori):
 
  • obstructia intestinului gros, dilatarea intestinului gros, paralizia (incapacitatea de contractie) muschilor intestinului, ceea ce impiedica eliminarea continutului acestuia;
  • umflarea stomacului sau abdomenului; o urticarie, mancarime;
  • reactii alergice cutanate precum: pete rosii, supranivelate pe piele care sunt insotite de mancarime (care uneori pot fi severe – descuamare, aparitia de vezicule pe piele sau de mici zone de ulceratie);
  • senzatie de oboseala generala, pierderea sau scaderea starii de constienta, probleme de coordonare, lipsa de raspuns la stimuli;
  • rigiditate musculara;
  • scaderea diametrului pupilei(mioza); o dificultati la urinare.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
5. CUM SE PASTREAZA ENTERIUM
 
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
 
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
 
Nu utilizati Enterium dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
 
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
 
Ce contine Enterium
 
Substanta activa este clorhidratul de loperamida. O capsula contine clorhidrat de loperamida 2 mg. Celelalte componente sunt: continutul capsulei-lactoza monohidrat, stearat de magneziu; capsula (capac si corp)-dioxid de siliciu, laurilsulfat de sodiu, acid acetic glacial, glicerol, para-hidroxibenzoat de metil, para-hidroxibenzoat de n-propil, dioxid de titan (E 171), eritrozina (E 127), albastru stralucitor FCF (E 133), galben de chinolina (E 104), verde S (E 142), gelatina.
 
Cum arata Enterium si continutul ambalajului
 
Enterium se prezinta sub forma de capsule cu capac de culoare albastru-opac si corp de culoare verde- opac, continand o pulbere de culoare alba sau aproape alba, partial compacta.
 
Este ambalat in cutii cu un blister a 10 capsule.
 
 
Detinatorul Autorizatiei de Punere pe piata
 
Sanience S.R.L.
Str. Fr. Chopin nr. 1A, Sector 2, Bucuresti, Romania.
 
Fabricantul
 
Labormed Pharma S.A.
Bd. Theodor Pallady nr. 44 B, Sector 3, Bucuresti, Romania.
 
Acest prospect a fost aprobat in Mai 2014.
 

 

Inapoi la prospecte Mergeti la produs