Nivelul crescut de imunoglobulina G (IgG) in sange: ce semnifica si cum poate fi interpretat

Nivelul crescut de imunoglobulina G (IgG) in sange: ce semnifica si cum poate fi interpretat Nivelul crescut de imunoglobulina G (IgG) in sange: ce semnifica si cum poate fi interpretat

Ultima actualizare: 25 iunie 2024

imunoglobulina-G

Imunoglobulina G (IgG) constituie o componenta importanta a sistemului imunitar si totodata un indicator care poate oferi detalii importante despre starea de sanatate a organismului. Aceste detalii sunt relevate in urma unor analize de sange, iar un nivel de IgG crescut constituie un motiv de ingrijorare si impune efectuarea unor investigatii mai amanuntite, pentru stabilirea cauzei care a determinat aceste valori anormale. 

Din cuprinsul acestui material veti putea afla care sunt problemele de sanatate asociate cu un IgG crescut, iar pentru a intelege mai usor legatura dintre cele doua elemente va vom oferi si informatii esentiale despre imunoglobulina G.


Ce este imunoglobulina G si care sunt rolurile sale in organism

Imunoglobulina G constituie cea mai bine reprezentata clasa de imunoglobuline din organismul uman, care sunt produse de celulele plasmatice ale sistemului imunitar. Sunt cunoscute mai bine sub denumirea de anticorpi, astfel ca despre imunoglobulina G putem spune ca este un anticorp care face parte din structura sistemului imunitar, avand rolul de a proteja organismul impotriva agentilor patogeni care provoaca infectii. Exista mai multe tipuri de anticorpi, iar printre acestia imunoglobulina G are o frecventa de 75-80%.

Cand organismul constata prezenta unui agent patogen cu care se confrunta pentru prima data, declanseaza raspunsul imun primar prin care celulele plasmatice produc anticorpi din clasa M. Acestia identifica agentul patogen, iar datele referitoare la acesta raman in memoria sistemului imunitar, care declanseaza apoi raspunsul imun secundar. Este momentul in care intra in scena imunoglobulina G care este produsa tot de celulele plasmatice, cu scopul de a neutraliza agentii patogeni identificati anterior. Aceasta are si capacitatea de a retine informatiile referitoare la agentii patogeni, astfel ca la o noua confruntare raspunsul imun al organismului va fi mai rapid, pentru ca se va trece direct la etapa secundara.

Exista patru subclase de imunoglobulina G ( IgG1, IgG2, IgG3 si IgG4), iar dintre acestea IgG1 este cea predominanta, cu o pondere de circa 65%.

Mai trebuie spus despre imunoglobulina G ca este singura care are capacitatea de a trece prin placenta, protejand astfel si fatul in viata intrauterina.

Cand se poate vorbi de IgG crescut

Este normal ca in sange sa existe o anumita cantitate de imunoglobulina G, care se masoara in miligrame pe decilitru (mg/dL) si in privinta careia sunt stabilite valori de referinta in functie de varsta. Orice valoare care depaseste pragul superior este considerata IgG crescut dupa cum urmeaza:

·       Copii pana in 12 luni – peste 1411 mg/dL;

·       Copii intre 1 si 3 ani – peste 916 mg/dL;

·       Copii intre 4 si 6 ani peste 1465 mg/dL;

·       Copii intre 7 si 9 ani – peste 1474 mg/dL;

·       Copii intre 10 si 11 ani – peste 1560 mg/dL;

·       Copii intre 12 si 13 ani – peste 1550 mg/dL;

·       Copii intre 14 si 15 ani – peste 1711 mg/dL;

·       Copii intre 16 si 19 ani – peste 1574 mg/dL;

·       Adulti de peste 19 ani – peste 1600 mg/dL.

imunoglobulin-G

Cand se impune efectuarea testului pentru imunoglobulina G

Testarea nivelului de imunoglobulina G se face pe baza unei analize a sangelui, care poate indica daca pacientul are un IgG crescut, in limite normale sau sub pragul de referinta. Un astfel de test poate fi recomandat de medic cand acesta suspecteaza existenta unei infectii sau a unei afectiuni inflamatorii, caz in care este de asteptat ca rezultatul sa indice un IgG crescut, care sa confirme partial suspiciunile.

De asemenea, testul pentru imunoglobulina G poate oferi indicii pentru stabilirea diagnosticului in cazul unor afectiuni grave precum leucemia, SIDA, aplazia limfoida sau imunodeficientele primare.

Nu in ultimul rand, nivelul de imunoglobulina G este un indicator important al evolutiei pacientilor dupa vaccinare sau imunizare, in functie de valorile masurate putandu-se stabili daca metoda folosita si-a facut sau nu efectul.

Ce indica un IgG crescut

In cele mai multe cazuri, cresterea nivelului de imunoglobulina G este determinata de raspunsul imun al organismului, insa mai pot exista si alte cauze care sa determine sistemul imunitar sa produca mai multi anticorpi. Tinand cont de acestea, un IgG crescut indica o serie de posibile probleme de sanatate, iar pentru stabilirea exacta a cauzelor mai sunt necesare si alte investigatii. Strict pe baza testului pentru imunoglobulina G si a rezultatului care indica un IgG crescut putem vorbi doar de suspiciuni, dupa cum urmeaza:

  • Infectii cronice sau recurente

Infectiile sunt provocate de agenti patogeni care patrund in organism si determina o reactie a sistemului imunitar, dupa cum am explicat mai devreme. Acesta localizeaza si identifica agentii patogeni, dupa care declanseaza raspunsul imunitar secundar in cursul caruia produce imunoglobulina G, care se elibereaza in sange si este directionata catre locul in care este declansata infectia. Prin urmare, in cazul unei infectii este firesc sa existe in sange o cantitate mai mare de imunoglobulina G care sa indice in IgG crescut in urma analizelor.

  • Boli autoimune

Si de aceasta data, cauza cresterii nivelului de imunoglobulina G o constituie raspunsul imun al organismului, doar ca in cazul bolilor autoimune, atacul anticorpilor este indreptat asupra propriilor celule sanatoase din corp. Sistemul imunitar percepe in mod eronat aceste celule sanatoase ca fiind agenti patogeni, prin urmare actioneaza in consecinta, crescand productia de imunoglobulina G pe care o arunca in lupta cu acesti presupusi intrusi.

  • Reactii alergice

Ceva oarecum asemanator cu bolile autoimune se intampla cu sistemul imunitar si in cazul alergiilor, doar ca de aceasta data agentii patogeni sunt confundati cu anumite substante inofensive care patrund in organism. Cele mai cunoscute exemple sunt polenul, praful, sporii de mucegai sau parul de animale care genereaza un raspuns imun exagerat din partea organismului. Si de aceasta data se produce o cantitate mai mare de imunoglobulina G, care este eliberata in sange si astfel se explica un IgG crescut in cazul reactiilor alergice.

  • Neoplasme

IgG crescut poate indica si prezenta unor tipuri de cancer, iar explicatia consta in faptul ca aparitia tumorilor declanseaza la randul sau un raspuns imun din partea organismului. Mai exact, pe suprafata acestor tumori se formeaza celule cu structura anormala, pe care sistemul imunitar nu le recunoaste si le percepe ca fiind straine. Prin mecanismele deja descrise pe parcursul acestui material, declanseaza atacuri impotriva acestora, producand mai multa imunoglobulina G decat in mod normal.

  • Imunodeficiente congenitale

Din pacate, exista si situatii in care copiii vin pe lume cu un sistem imunitar mai slab decat ar fi normal sau cu unele deficiente functionale, fiind predispusi astfel unui risc mai crescut de infectii si alte complicatii asociate cu imunitatea scazuta. Astfel de afectiuni sunt denumite generic imunodeficiente congenitale si pot constitui una dintre cauzele cresterii nivelului de imunoglobulina G. Aceasta se explica prin faptul ca sistemul imunitar incearca sa compenseze functiile deficitare printr-o productie sporita de anticorpi. De asemenea, un IgG crescut in cazul imunodeficientelor congenitale poate fi determinat si de infectiile cronice care sunt mai frecvente in cazul pacientilor cu probleme de imunitate, dar si de anumite reactii autoimune, pe care le-am explicat mai sus.

Mai trebuie precizat ca o crestere a nivelului de IgG in sange se poate asocia si administrarii de imunoglobuline in cadrul tratamentelor de substitutie pentru sustinerea sistemului imunitar, dar si administrari de antiinflamatoare nesteroidiene.