Maca isi merita pe deplin statutul de superaliment, pentru ca inglobeaza o serie de proprietati care aduc beneficii importante celor care o consuma. I se mai spune si „ginseng peruvian”, asa ca este foarte usor de intuit zona din care isi are originile, unde este folosita de sute de ani ca aliment, dar si ca planta medicinala.
Datorita faptului ca are un ciclu de dezvoltare aparte, maca este ocrotita de legi speciale in Peru, fiind interzisa comercializarea sa in stare proaspata. De asemenea, cu toate ca poate fi intalnita si in alte zone ale Americii de Sud, maca este inclusa in patrimoniul national peruvian, acesta fiind un alt motiv pentru care comercializarea sa este reglementata de legi speciale.
Notorietatea acestei plante a depasit de mult granitele peruviene, maca fiind cunoscuta in acest moment pe toate cele 5 continente, motiv pentru care am decis sa ii acordam si noi atentia necesara, prin intermediul acestui articol.
Ce este maca?
Dupa cum probabil v-ati dat seama din introducere, maca este o planta originara din Peru, unde creste la altitudini de peste 3.500 de metri, in muntii Anzi. Date fiind conditiile speciale, exista doar cateva regiuni in Peru unde se cultiva maca, fiind vorba de asezari oarecum izolate din munti. Pe masura de proprietatile sale au devenit tot mai cunoscute, maca a inceput sa fie cultivata si in alte state sud-americane traversate de muntii Anzi, ajungand ulterior si in podisul Tibet din China, in insula Hokkaido din Japonia sau in regiunea Canterbury din Noua Zeelanda.
Face parte din familia cruciferelor, fiind astfel inrudita cu varza, conopida sau broccoli. Radacina este sub forma de tubercul, iar frunzele sunt asemanatoare celor ale patrunjelului. De la plantele de maca se folosesc cu precadere tuberculii, care concentreaza marea majoritate a substantelor benefice despre care vom vorbi in capitolul urmator.
Care sunt vitaminele si mineralele pe care le contine maca?
Pentru a putea supravietui conditiilor vitrege de la altitudini mari, maca inmagazineaza la nivelul radacinii sub forma de tubercul o varietate de vitamine si minerale, alaturi de alti compusi care sunt la randul lor benefici atat pentru planta, cat si pentru organismul uman.
Rezerva de vitamine din radacina de maca este constituita din:
-
vitamine din complexul B – tuberculii de maca reprezinta o sursa importanta de vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6 si vitamina B12, fiecare cu roluri bine definite pentru a asigura buna functionare a organismului uman. In general, vitaminele din complexul B sunt implicate in procesele de producere a energiei, in metabolismul celular si in functionarea sistemului nervos.
-
vitamina C – este cunoscuta ca un bun sustinator al sistemului imunitar, un puternic antioxidant si totodata un nutrient care faciliteaza absorbtia fierului. Nu in ultimul rand, vitamina C este implicata in formarea colagenului, ce confera elasticitate si rezistenta pielii, tendoanelor si cartilajelor.
-
vitamina E – in radacina de maca se gaseste si o cantitate semnificativa de vitamina E, care ajuta organismul prin combaterea stresului oxidativ ce produce daune la nivel celular si care sta la baza aparitiei multor boli cronice. Totodata, vitamina E regleaza nivelul de colesterol din sange si contribuie la mentinerea echilibrului hormonal.
In acelasi timp, maca este si o importanta sursa de minerale, dupa cum urmeaza:
-
calciu – este un element vital pentru sanatatea oaselor si a dintilor, precum si pentru functionarea sistemului muscular. O cantitate de 30 de grame de maca asigura aproximativ 10% din doza zilnica de calciu recomandata.
-
fier – este necesar pentru transportul oxigenului in organism si totodata ajuta la producerea de energie si la functionarea muschilor. Aceeasi cantitate de maca ofera circa 23% din doza zilnica recomandata.
-
magneziu – asigura buna functionare a sistemului muscular si nervos, fiind implicat si in reglarea tensiunii arteriale. In 30 de grame de pudra de maca se gaseste aproximativ 6% din doza zilnica de magneziu recomandata.
-
potasiu – previne hipertensiunea arteriala asociata consumului exagerat de sare si totodata mentine echilibrul fluidelor din organism. Aceeasi doza de 30 de grame de maca asigura organismului circa 23% din necesarul zilnic de potasiu.
-
cupru – este un mineral cu efect antioxidant, care contribuie totodata la formarea globulelor rosii, producerea energiei si intarirea imunitatii. O cantitate de 30 de grame de radacina de maca ofera nu mai putin de 85% din doza zilnica recomandata.
Ce beneficii are maca?
Spuneam la inceputul materialului ca maca isi merita statutul de superaliment, iar acum a venit momentul sa ne argumentam afirmatia, prezentandu-va beneficiile pe care le aduce consumul acestei plante.
-
Imbunatatirea starii de spirit
In compozitia radacinii de maca intra si anumite substante numite adaptogeni, care ajuta organismul sa faca fata mai usor situatiilor generatoare de stres. Acesti adaptogeni reduc nivelul de cortizol, numit si hormonul stresului, stimuland totodata secretia de dopamina si serotonina, neurotransmitatori implicati in reglarea starii de spirit. Astfel, consumul de maca induce o stare de relaxare si confort mental, contribuind la prevenirea sau combaterea starilor de anxietate si a depresiei.
-
Cresterea performantei sportive
Datorita continutului de magneziu si calciu, maca stimuleaza muschii ajutandu-i sa faca fata mai usor solicitarii intense. Totodata, unele substante pe care le contine cresc nivelul de energie si rezistenta la efort, ceea ce duce in timp la imbunatatirea performantelor sportive, cu toate beneficiile pe care le aduce un stil de viata activ
Libidoul este un termen folosit pentru a denumi intensitatea dorintei sexuale, iar in anumite conditii acesta poate ajunge la un nivel scazut, ce duce uneori la disparitia interesului pentru relatiile intime. Scaderea libidoului reprezinta o problema pentru orice persoana adulta ajunsa la varsta maturitatii sexuale, putand afecta si relatia de cuplu.
Maca este folosita in mod frecvent ca afrodiziac, ceea ce inseamna ca are capacitatea de a stimula dorinta sexuala si de a creste libidoul. Efectul sau afrodiziac a fost descoperit cu foarte mult timp in urma si a contribuit la cresterea popularitatii acestei plante, iar studiile efectuate mai recent au confirmat cu dovezi stiintifice ca maca poate creste nivelul libidoului atat la barbati, cat si la femei.
-
Imbunatatirea capacitatilor cognitive
Vitaminele din complexul B care se gasesc in tuberculii de maca au o contributie importanta in ceea ce priveste functionarea sistemului nervos. Acestea sunt implicate in procesul de neurogeneza, ce consta in formarea de noi celule nervoase, iar in acest mod imbunatatesc principalele functii cognitive. Consumul de maca creste, astfel, capacitatea de invatare si memorare, ajutandu-va totodata sa va concentrati mai bine asupra sarcinilor pe care le aveti de indeplinit.
-
Combaterea stresului oxidativ
Am aratat mai devreme ca maca este o buna sursa de antioxidanti, precum vitaminele C si E sau cuprul, datorita carora previne stresul oxidativ, implicit o serie de boli cronice care pot fi provocate de acesta. Stresul oxidativ este actiunea unor compusi nocivi numiti radicali liberi, care contin un numar impar de electroni. Din aceasta cauza, reactioneaza cu celulele din tesuturi. Ca urmare a acestor reactii, celulele isi modifica structura si functionalitatea, ceea ce duce la aparitia unor boli precum diabetul, cancerul, afectiunile cronice renale, pulmonare sau respiratorii.
Consumul frecvent de maca poate preveni astfel de situatii, datorita actiunii antioxidante prin care radicalii liberi sunt neutralizati inainte de a produce stresul oxidativ.
-
Imbunatatirea fertilitatii
Maca este un ingredient recomandat si peroanelor care au probleme cu fertilitatea, indiferent ca este vorba de femei sau barbati. De multe ori, astfel de probleme sunt cauzate de dezechilibrele hormonale, iar substantele pe care le contine aceasta planta au capacitatea de a regla secretia de hormoni, restabilind astfel un echilibru in organism.
Totodata, in cazul femeilor, maca poate regla ciclul menstrual, in timp ce in cazul barbatilor, imbunatateste calitatea lichidului seminal, crescand sansele cuplurilor de a avea un copil pe cale naturala.
Cum se consuma maca?
Dupa cum spuneam, de la maca se consuma in special tuberculii, care sunt foarte dificil de gasit in stare proaspata, avand in vedere si legislatia restrictiva impusa de autoritatile peruane.
Odata recoltati, tuberculii se pun la uscat, dupa care se proceseaza sub diferite forme comercializate ca suplimente alimentare.
Este cea mai des folosita forma de consum, pudra de maca fiind obtinuta prin macinarea marunta a tuberculilor uscati. Aceasta poate fi adaugata in smoothie-uri de fructe, iaurturi, cereale integrale, supe, sucuri naturale si chiar in preparate culinare mai complexe. In acest caz, se recomanda consumul a 1-3 lingurite de pudra pe zi.
Avantajul in cazul acestor comprimate este ca au in compozitie doze exacte, o capsula sau o tableta continand in general 50 de miligrame de maca. Este vorba de suplimente cu administrare orala, care pot fi luate o data sau de mai multe ori pe zi, in functie de necesitati si de recomandarile medicului.
Sunt produse sub forma lichida care contin extract de maca, fiind recomandate persoanelor care au nevoie de doze mai mari. Fiind vorba de solutii concentrate, se administreaza in cantitati mici, de 1-3 mililitri pe zi.
Maca poate fi consumata zilnic sau periodic, in functie de nevoile individuale si este recomandat sa incepeti cu o doza mica, pentru ca apoi sa cresteti treptat cantitatea, astfel incat sa evitati posibile efectele secundare, cum ar fi tulburarile digestive, insomnia sau durerile de cap.