Caderea parului: cauze si tratament

Caderea parului: cauze si tratament Caderea parului: cauze si tratament

Ultima actualizare: 29 iulie 2022

Caderea parului

Caderea parului, numita alopecie in termeni medicali, este normala pana la un anumit punct si devine problematica in momentul in care se pierd peste 100 de fire de par pe zi. Majoritatea persoanelor obisnuiesc sa puna acest aspect pe seama inaintarii in varsta sau pe seama stresului, insa exista o multitudine de alti factori care pot influenta caderea parului. Este important sa se determine intocmai cauza pentru a se aplica tratamentul corespunzator.


Cauzele caderii parului

Este adevarat ca stresul, oboseala cronica si traumele psihice pot avea efecte negative asupra parului, in aceste momente celulele albe ale organismului atacand radacina si blocand accesul oxigenului. Insa, odata cu inlaturarea acestor factori, ar trebui ca procesul sa se opreasca. Pe de alta parte, un factor deosebit de important care conduce incet catre pierderea parului este chiar alimentatia dezechilibrata. Carenta de vitamine, minerale si alti nutrienti conduce la slabirea si, implicit, pierderea radacinii firului de par. In aceasta categorie se incadreaza si persoanele care tin o dieta de slabit. O cauza comuna si absolut normala a caderii parului este reprezentata de schimbarea sezonului. In acest caz, procesul este compensat de o perioada ulterioara de crestere si regenerare. De asemenea, anumite medicamente ca anticonceptionalele, antidepresivele, medicamentele care contin doza mare de vitamina A, medicamentele care ajuta la fluidizarea sangelui pot fi responsabile de caderea parului. Persoanele care se confrunta cu dereglari hormonale, afectiuni ale tiroidei sau sufera de diabet, lupus, ovare polichistice sau boli ale pielii ca eczemele sau psoriazisul sunt mult mai supuse riscului de alopecie. Infectiile, fie de natura bacteriana, fie de natura fungica, pot fi o alta cauza a caderii parului. Pe de alta parte, modul in care ne ingrijim parul lasa o puternica amprenta asupra sanatatii si frumusetii sale. Coafatul excesiv si folosirea produselor neadecvate pot deveni fatale pentru radacina si firul de par.

Tratamente impotriva caderii parului

In primul rand, este important sa depistati cauza si sa o inlaturati pe cat cu putinta, observand in acelasi timp evolutia alopeciei. Daca va confruntati cu o cadere masiva a parului, ar trebui sa faceti un set de analize si sa detectati posibilele carente din organism, astfel incat sa le supliniti printr-o alimentatie adecvata. Se recomanda adoptarea unei diete bazate pe consumul alimentelor in stare cat mai proaspata, fructele si legumele fiind aliatii de baza. Nu uitati sa beti apa, hidratarea fiind importanta in acest proces. Pentru regenerarea radacinii si stimularea cresterii parului, este important ca meniul zilnic sa contina fier si proteine. Pe de alta parte, tratamentele si suplimentele alimentare cumparate din farmacii sunt de un real folos in combaterea caderii parului. Masajul usor la nivelul scalpului ajuta in acest sens, deoarece activeaza microcirculatia si, prin urmare, stimuleaza oxigenarea si, implicit, cresterea parului. Totodata, mastile preparate acasa din ingrediente naturale aduc beneficii extraordinare parului. Amestecati zeama de lamaie cu ulei de masline si galbenus de ou si aplicati la radacina. Recomandarea noastra este masajul radacinii cu malai si/sau ulei de racin. Un remediu naturist cu efecte recunoscute si apreciate este masca cu usturoi si ardei iute, amestecate cu ulei de masline sau ricin si miere. Aceasta se aplica pe radacina si se lasa sa actioneze peste noapte. Nu in ultimul rand, folositi doar produse adecvate tipului vostru de par si evitati sa-l coafati, cel putin in perioada de tratament. De asemenea, optati pentru coafuri lejere care sa nu puna presiune pe radacina si nu-l bruscati in timpul pieptanarii.

Text: Madalina Manole