Protectia solara - ce este FPS, alegerea cremei potrivite, indicatii si tratamente

Protectia solara - ce este FPS, alegerea cremei potrivite, indicatii si tratamente Protectia solara - ce este FPS, alegerea cremei potrivite, indicatii si tratamente

Ultima actualizare: 29 iulie 2022

In fiecare an, specialistii trag numeroase semnale de alarma si avertizeaza ca expunerea la soare in mod excesiv are efecte nocive si de lunga durata asupra pielii, cat si a intregului organism. Cele mai frecvente efecte pornesc de la arsurile solare, continua cu imbatranirea prematura a pielii si din nefercire, in unele cazuri chiar cu aparitia cancerului  de piele.

Conform statisticilor, anual sunt semnalate circa 3 milioane de cazuri de cancer de piele in intrega lume, iar actiunea radiatiilor ultraviolete este principala cauza.

Asadar, fara doar si poate cremele cu protectie solara trebuie sa fie de nelipsit si de neinlocuit pe parcursul expunerii la soare. Pe langa expunerea excesiva la soare (in special in intervalele nepotrivite), medicii dermatologi recomanda o serie de sfaturi si indrumari pentru a minimiza efectele nedorite. Alte masuri ce tin de fiecare dintre noi, presupun atat alegerea corecta a produselor pentru protectie solara, de calitate cu spectru vast de actiune, menit sa protejeze deoptriva atat impotriva razelor UVB, cat si a celor UVA.


Informatii generale

Pe langa aspectele benefice ale bailor de soare, (ele ajuta la stabilizarea vitaminei D in organism, cunoscuta ca si “vitamina soarelui”) sau ameliorarea unor boli precum psoriazisul, vitligo ori osteoporoza, ele pot avea implicit si o serie de efecte daunatoare. Mai mult decat atat, expunerea prelungita la soare fara mijloace de protectie, se poate solda cu afectiuni acute si cronice la nivelul pielii.

Chiar daca pielea umana beneficiaza de un mecanism unic de protectie impotriva razelor ultraviolete, este bine ca preventia sa fie un factor demn de luat in serios, astfel incat pielea sa fie sanatoasa si cu aspect vitalizat, pe tot parcursul anului dar mai cu seama in sezonul estival. Componentele din epiderma permit pielii sa raspunda la razele ultraviolete prin cresterea pigmentarii pielii. Acesta este determinata de radiatiile cu razele UVA, respectiv cele UVB care produc reactia de inflamare in raport cu expunerea la soare.

In timp ce radiatiile UVB cauzeaza arsuri, radiatiile UVA cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar uman.

Daca unele leziuni se estompeaza la interval de cateva ore sau mai mult, altele se pot agrava si pot crea disconfort ridicat, in functie de cat de lunga a fost durata expunerii la soare si nu in ultimul rand, de tipul de piele. Este important de retinut ca ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele.

Aceste radiatii sunt prezente pe tot parcursul anului, dar difera ca intensitate in functie de anotimp. Desi se crede ca ele au efect doar in cazul expunerii prelungite la soare, diverse manifestatii pot aparea chiar si iarna, atunci cand se reflecta in zapada si apoi intra in contact cu pielea.

Ce este factorul de protectie solara?

 

 

FPS- Factor Protectie Solara sau SPF - Sun Protection Factor

FPS reprezinta unitatea de masura a eficientei produselor destinate pentru protectie solara. Valoarea sa reprezinta echivalentul timpului de expunere la soare fara a rezulta nedoritele arsuri solare.

Pielea noastra este diferita, ca atare este recomandat sa aplicam mai des de perioada calculata, crema de soare, si asta pentru a fi siguri ca suntem pe deplin protejati. Factorul de protectie reprezinta raportul dintre doza minima care este responsabila de roseata pielii protejata cu crema aleasa si doza minima care produce inrosirea pielii neacoperita de nicio lotiune.

E util de precizat ca termenul factor de protectie solara se refera la nivelul arsurilor solare cauzate de radiatie UVB, dar nu si la efectele similare produse de radiatile UVA.

Ce inseamna alegerea potrivita a cremei cu protectie solara?

Si cum am putea vorbi despre sezonul estival fara sa nu amintim despre un bronz aramiu, o piele perfecta de culoarea ciocolatei?

Chiar daca aceasta este una dintre dorintele arzatoare ale sezonului instalat, este foarte important de constientizat si de retinut ca temperaturile din ce in ce mai ridicate si expunerea la soare mai ales la orele nepotrivite pot crea diferite afectiuni la nivelul pielii.

Asadar, pielea bronzata dorita atat de mult pe tot parcursul anului si atat de apreciata mai ales de doamne si domnisoare, trebuie sa fie in aceasta perioada atat sanatoasa, dar sa respire si hidratare, respectiv ingrijire prin toti porii.

Investim mult timp in cautarea celor mai bune solutii pentru protectia pielii si pregatirea ei pentru acest sezon, cu atat mai mult cu cat in zilele noastre, vorbim fara doar si poate de numeroase creme de soare care sunt menite sa iti atraga atentia prin brand si marketing, si dar si pentru a-ti dovedi eficienta.

In functie de o suita de parametri, protectia solara indicata pe eticheta produselor poate fi de mai multe tipuri, dupa cum urmeaza:

  • Protectie scazuta - SPF 6, respectiv 10
  • Protectie medie - SPF 15, 20 respectiv 25
  • Protectie ridicata - SPF 30 respectiv 50
  • Protectie foarte ridicata - SPF 50+ (peste)

Asadar, atunci cand esti in cautarea cremei potrivite, tine cont de aceste aspecte, dar si de tipul de piele de care beneficiezi, dar si de prezenta interactiunii corpului cu apa. Produsele de protectie solara trebuie sa se constituie drept o bariera impotriva radiatiilor solare, asa incat sa nu le permita acestora sa ajunga la piele.

Inainte de orice achizitie, trebuire cautate informatii relevante despre cremele care au un spectru larg de protectie impotriva radiatiilor UVA si UVB, caci UVC (cele mai periculoase de altfel) sunt blocate de stratul de ozon din atmosfera.

Asa cum aminteam anterior, factorul de protectie solara trebuie ales atat in functie de tipul de piele si de timpul pe care urmeaza sa il petreci la piscina sau la mare. In general, cele mai multe persoane utilizeaza cremele cu factor de protectie 15, dar este important de stiut ca o pielea deschisa la culoare are nevoie de produse cu FPS cel putin 30 si pana la 50. Iar cu cat pigmentul pileii este mai inchis, cu atat factorul de protectie al lotiunii poate scadea. Dar atentie, asta nu inseamna excluderea protectiei solare!

In plus, nu lasa urme albe, este rezistent la apa, hipoalergenic si fotostabil.

Chiar daca acest tip produse au o rezistenta indelungata timp pe piele, ele trebuie reaplicate cu consecventa mai ales daca pielea a intrat in contact cu apa sau a transpirat.

Produsele cu protectie solara trebuie sa hraneasca si sa hidrateze pielea in profunzime, deci ele trebuie aplicate pe pielea uscata, inainte si in timpul expunerii la soare, cu generozitate mai ales in cele mai expuse si sensibile zone precum fata (cu produse specifice deoarece expunerea prelungita fara protectie produce imbatranire prematura si favorizeaza aparitia si accentuarea ridurilor), umerii, decolteul, nasul si urechile si partea exterioara a labei piciorului.

Indicatii utile. Intre mituri si adevar

De-a lungul timpului s-au creat numeroase povesti (unele adevarate, altele fara unui temei solid) asupra cremei de fata cu protectie solara si protectiei solare in general. Tocmai de aceea este important sa intelegi ca sanatatea pielii corpului, dar si a intregului organism trebuie sa fie priomordiala deopotriva.

  1. Este esential sa iti cunosti tipul de piele pentru a sti ce produs iti va fi favorabil si iti va asigura protectia de care vei avea nevoie. Alegerea factorului de protectie depinde si de bagaj genetic, sensibilitate si diferite reactii alergice la care poate fi supus organismul in contact cu compusii produsului.
  2. Este la fel de importanta sa fii documentat si sa ai informatii utile despre produs, si mai ales sa stii cum sa ii citesti eticheta.
  3. Uleiul de cocos si cel de masiline accelereaza bronzul, insa nu ofera protectie solara. Ele ofera hidratare pielii, dar nu proteaza impotriva arsurilor!
  4. In aceeasi categorie se incadreaza si lotiunea autobronzanta. Nici ea nu ofera protectie pielii.
  5. Cremele de fotoprotectie asigura reducerea riscului de expunere la soare si nu trebuie sa determine cresterea timpului de expunere la soare sau expunerea la ore interzise. 
  6. Este important sa aplici cantitatea necesara de crema, deoarece in sens contrar, nu vei obtine protectia de care ai nevoie. Majoritatea persoanelor nu aplica destula crema pentru a le asigura protectia necesara.
  7. Dupa intrarea in apa, crema trebuie reaplicata crema pe tot corpul pentru a fi in continuare protejat de razele nocive ale soarelui.
  8. La fel ca si corpul, fata, parul si buzele au nevoie de ingrijire oferita in mod deosebit. Produsul Piz Buin este extrem de folositor utilizat ca bariera protectoare intre razele nocive si ten.
  9. Pielea e mai predispusa la arsuri, imbatranire prematura si chiar la cancer de piele. Asadar pe langa creme, acoper-o cu imbracamintea potrivita (tesaturi si fibre naturale, culori deschise), nu o expune excesiv si evita intervalul orar 11:00-17:00.
  10. Pielea copiilor este cu mult mai sensibila decat a adultilor, ca atare are nevoie de protectie sporita, impotriva razelor UV si alegerea unor produse dedicate. De exemplu, crema de protectie solara pentru bebelusi combate in mod eficient efectele nocive ale radiatiilor UVA si UVB. Hipoalergenic, fara parabeni, parfum, oxibenzona, ulei de parafina, coloranti, alcool, produsul este special destinat pentru pielea sensibila a bebelusilor.

Tratamente impotriva arsurilor solare

Simptomele arsurilor solare difera de la caz la caz!

Dar in functie de grad,  ea se descrie in faza initiala ca zona inrosita, calda, deshidratata, care ulterior va conduce catre senzatii de usturime si mancarimi. Ea poate contine mici sau mari formatiuni cu lichid. Daca ulterior vorbim de lucruri mai complicate, urmate de insolatie, atunci arsurii i se poate asocia atat febra, dureri de cap, oboseala si stari de voma.

 

Arsurile solare pot fi extrem de dureroase si periculoase!

Pe langa aspect fizic neplacut (stratul exterior al pielii decojit) si aparitia febrei arsurile solare pot fi extrem de dureroase pot duce la cresterea riscului aparitiei de cancer de piele. Calmarea zonei iritate se face cu utilizarea cremelor hidratante, cu efect racoritor (cu extraxt de menta, aloe vera si castravete), precum si administrarea de antiinfalamatoare sau alte unguente pentru a contracara inflamatia.

Daca pielea este afectata in mod serios si niciun tratament nu da rezultatele scontate, atunci nu amana vizita la doctor!

Pe langa faptul ca in acest fel poti evita alte neplaceri, retine ca in acest caz pielea este mai predispusa la infectii, asadar risca sa se infecteze cu stafilococi.

In urma expunerii prelungite la soare, alte zone sensibile afectate sunt urechile, picioarele si mainile. Iata cateva exemple de afectiuni (de tip leziuni) care pot sa apara in urma expunerii la soare in mod neadecvat:

  • Pistruii
  • petele de soare
  • keratozele solare si seboreice
  • urticaria solara

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/de-var%C4%83-vara-plat-pune-pune-plat-3490190/

https://www.pexels.com/photo/white-heart-shape-on-human-skin-161608/

https://pixabay.com/ro/femeie-t%C3%A2n%C4%83r%C4%83-femeie-fata-buzele-667547/