Durerea de cap la ceafa mai este cunoscuta si sub denumirea de „cefalee cervicogena”. Este o problema cu care se confrunta cei mai multi dintre oameni, mai devreme sau mai tarziu, cel putin o data. Conform statisticilor, aproximativ trei sferturi dintre persoanele adulte au constant dureri de cap – de mai mica sau de mai mare intensitate. Chiar daca exista tentatia de a nu acorda atentie acestor dureri, pana nu ajung sa constituie un factor major de stres, specialistii va recomanda sa mergeti la un control neurologic, pentru ca medicul sa poata stabili un diagnostic precis. Cu cat aflati mai devreme cauza sau afectiunea care va provoaca durere de cap la ceafa, cu atat va fi mai usor sa o tratati.
In cazul in care aceste dureri nu au aparut ca urmare a unei accidentari din timpul practicarii unui sport sau a altor activitati, poate fi vorba despre unele afectiuni degenerative – asa cum este situatia persoanelor care sufera de osteoartrita. O durere de cap la ceafa poate sa apara si daca un nerv din apropierea gatului este comprimat, daca ati dormit intr-o pozitie care nu va avantajeaza sau daca lucrati in domenii care presupun mentinerea fixa a gatului pentru perioade indelungate. De asemenea, este o problema cu care va puteti confrunta daca nu ati tratat corespunzator eventuale fracturi ale coloanei vertebrale.
Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea oaselor, a dintilor si a unghiilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis OsteoSuport Forte. Acesta este un supliment alimentar care contine un mix de nutrienti esentiali pentru buna functionare a intregului organism. Sistemul osos este sprijinit de calciul, magneziul si zincul din compozitia produsului, iar manganul favorizeaza metabolismul energetic normal si protejarea celulelor de stresul oxidativ.
Ce cauze poate avea durerea de cap la ceafa?
S-ar putea sa va confruntati cu durere de cap la ceafa din mai multe motive, unele mai putin ingrijoratoare, iar altele care trebuie sa va faca sa mergeti la un consult de specialitate. Se poate ca in cazul unora dintre persoane sa fie vorba despre probleme cu ochii sau despre suprasolicitarea acestora, in alte situatii poate fi vorba despre stres emotional, dar aceste dureri de cap la ceafa ar putea fi semnul unei otite sau al unor valori crescute ale tensiunii arteriale.
Pe de alta parte, o durere de cap la ceafa poate sa apara si pe fondul unor tulburari la nivelul tractului gastrointestinal, la persoanele cu spondiloza cervicala si la cele care se confrunta cu probleme stomatologice. Si deshidratarea poate sa provoace durere de cap la ceafa, la fel si contracturile musculare din zona cefei, tumorile cerebrale sau mentinera corpului intr-o pozitie incorecta pentru prea mult timp.
Pentru a va proteja flexibilitatea articulatiilor si pentru a le mentine mobilitatea, farmacistii Catena va recomanda sa folositi W Cartilaj de rechin 740 mg PLUS. Acesta este un supliment alimentar organic ce ajuta la ameliorarea inflamatiei si a durerii in situatia persoanelor care sufera de boli reumatismale degenerative, avand in compozitie calciu, fosfor, colagen, condroitina si glucozamina.
Nevralgie occipitala
In situatia in care apare o afectare la nivelul nervilor, care isi au originea in primele elemente ale maduvei spinarii catre craniu, persoana respectiva se poate confrunta cu durere de cap la ceafa. Aceasta durere este una ascutita, care dureaza putin si este resimtita precum o electrocutare usoara.
Cefalee Cluster
Acest tip de dureri se repeta de-a lungul unei zile sau al mai multora, fiind urmate de perioade in care nu sunt resimtite – aceste perioade avand o durata si de cateva luni, la unele persoane. Avem de-a face cu o situatie in care durerile sunt foarte intense atunci cand se manifesta, acestea debutand brusc. Persoanele afectate se pot confrunta si cu alte cateva simptome, ca de exemplu infundarea nasului sau inrosirea ochilor.
Cefalee de tensiune
Atunci cand va confruntati cu dureri de cap, cel mai adesea este vorba despre cefaleea de tensiune. O durere de cap la ceafa, care apare ca urmare a cefaleei de tensiune, poate sa fie resimtita la nivelul capului in intregime si poate avea o intensitate moderata, dar poate fi si foarte puternica.
Hernie de disc
Si hernia de disc se numara printre afectiunile care pot sa determine aparitia durerii de cap la ceafa. Aceasta problema se manifesta atunci cand discurile care sunt herniate se afla in zona cervicala, situatie in care durerile pot ajunge sa fie resimtite inclusiv in zona occipitala si in zona tamplelor. In acest caz, puteti resimti o senzatie de disconfort si la nivelul membrelor superioare sau al umerilor, iar atunci cand va miscati exista posibilitatea ca durerea sa se intensifice.
Migrena
Una dintre cauzele cele mai frecvente ale durerilor de cap sunt migrenele, care pot provoca si durere de cap la ceafa. Este vorba despre o durere puternica, pe care o puteti resimti ca pe o pulsatie, aceasta afectand uneori doar o parte a craniului, iar alte dati, tot capul. Este o situatie in care persoana afectata poate deveni sensibila la sunete puternice sau la lumina prea intensa, se poate confrunta cu stare de greata si varsaturi. In cazul in care depuneti efort fizic, toate aceste simptome devin mai accentuate. Daca va confruntati cu o astfel de durere, specialistii recomanda sa incetati orice activitate si sa va odihniti atat cat este necesar.
Postura incorecta a corpului
Postura incorecta a corpului poate sa provoace de multe ori durere de cap la ceafa, pentru ca genereaza tensiune asupra umerilor si a gatului – in special atunci cand lucram la computer, pentru mai multe ore consecutive.