Purpura
Afectiune caracterizata prin aparitia pe piele a unor pete rosii provocate de trecerea globulelor rosii in derm. Purpura constituie un semn al numeroase afectiuni. Ea se deosebeste de un alt tip de roseata, eritemul, deoarece ea nu se decoloreaza la vitropresiune (manevra constand in apasarea cu o sticla de ceas asupra leziunii) si evolueaza spre o culoare maronie, datorita metabolismului fierului in piele. Dupa forma si marimea petelor se disting petesiile (pete foarte mici punctiforme), echimozele (in placi) si vibicele (echimoze lineare).
Cauze -Purpura poate avea diferite cauze si mecanisme:
- Purpura plachetara este provocata fie de o trombopatie, anomalie a functionarii plachetelor sangvine (trombastenie, purpura hemoragica ereditara, boala lui Willebrand), fie de o trombopenie, insuficienta numarului de plachete din sange. O astfel de insuficienta se observa in doua tipuri de circumstante: trombopenia "centrala", prin deficit de formare a plachetelor in maduva osoasa, prin aplazie medulara (distrugerea maduvei) sau prin invadare canceroasa (leucemie, mielofibroza, metastaze, boala Hodgkin); trombopenia "periferica", prin distrugerea plachetelor in sange, prin dereglare imunitara (dupa luarea unor medicamente, dupa o transfuzie) sau prin infectarea organismului (purpura infectioasa)
- Purpura vasculara are drept mecanism general o alterare a peretelui vaselor. Fragilitatea capilara este banala, dar cauza sa initiala nu este cunoscuta. Unele cazuri se observa in cursul imprejurarilor deosebite ca: dermita ocra a gambelor, cauzata de varice; vascularitele (inflamatii ale vaselor) ca purpura reumatoida a copilului, sau sindromul lui Schonlein-Henoch; imbatranirea (purpura lui Bateman pe antebrate); aplicatiile prelungite de sau luarea pe o durata lunga de corticosteroizi: carenta in vitamina C.
Inapoi la dictionar