In gestionarea si managementul eficient al diabetului, medicul diabetolog joaca un rol deosebit de important, fiind cel mai bun ghid de care aveti nevoie pentru a sti cum trebuie abordata boala aceasta. Cu toate acestea, este la fel de important ca dumneavoastra sa ii oferiti in permanenta informatiile de care are nevoie, la momentul potrivit, pentru ca medicul sa poata pune la punct un plan viabil de tratament. Este vorba, astfel, despre colaborarea permanenta medic-pacient si despre comunicarea deschisa, fara niciun fel de retineri, oricand aveti nevoie de sfaturi.
Farmacistii Catena recomanda GlucoSuport de la Naturalis, un supliment alimentar care contine crom, zinc, extracte vegetale din Dud- alb, Gymnema Sylvestre Scortisoara care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.
Relatia trebuie sa functioneze sanatos de la bun inceput, astfel incat sa beneficiati de tratament optim, individualizat, deoarece fiecare este o individualitate biologica unica. Medicul specialist are nevoie de deschidere din partea dumneavoastra, pentru a putea intelege intocmai care sunt problemele cu care va confruntati, cat de violente sunt simptomele si care sunt factorii de risc la care va expuneti prin stilul de viata abordat. Oferindu-i toate aceste informatii esentiale, dvs. va asigurati ca veti putea beneficia de tratament eficient, in conformitate cu nevoile avute.
Vizita la medicul diabetolog – intrebari si raspunsuri
In acest articol, va vom cateva sfaturi privitoare la cum sa va pregatiti pentru o vizita la medicul diabetolog, respectiv cand ar trebui sa va prezentati la un consult de specialitate. Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli care intra in expertiza endocrinologului, studiile atestandu-i capacitatea de a sti cum sa ofere sfaturi eficiente pentru a gestiona o astfel de afectiune. Atunci cand o persoana sufera de diabet, pe langa tratamentul recomandat de catre medic, este esential ca aceasta sa invete ce presupune aceasta boala, cum se manifesta si care sunt complicatiile ce pot aparea ca urmare a unei gestionari deficitare, necorespunzatoare.
Cand trebuie sa ma prezint la medicul diabetolog si cat de frecvent ar trebui sa merg?
Conform specialistilor, se recomanda sa mergeti la diabetolog de cel putin patru ori pe an, cam o data la fiecare trei luni. Mai mult decat atat, ar trebui sa va prezentati la diabetolog de fiecare data cand prezentati semne si simptome necunoscute, care ar putea indica gestionarea deficitara a afectiunii dumneavoastra:
-
Senzatia de furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor (ca urmare a neuropatiei);
-
Episoade frecvente de niveluri exacerbate ale glicemiei;
-
Modificari rapide in greutate;
-
Probleme cu vederea;
-
Probleme renale.
Identificarea precoce a acestor simptome este esentiala in asigurarea unui prognostic favorabil de tratament, prin instaurarea rapida a tratamentului si eliminarea factorilor de risc.
Este necesar sa am la mine rezultatelor analizelor recente?
Inainte de a va prezenta la medicul diabetolog, probabil veti face investigatii de laborator pentru diabetul zaharat. Este important sa le aveti la dumneavoastra pentru a le putea arata si medicului care va sti cum sa le interpreteze. De asemenea, managementul corect al diabetului presupune si faptul ca, periodic, va prezentati la consultul specializat al unui oftalmolog, nefrolog, precum si la un medic care sa evalueze sanatatea picioarelor dumneavoastra. Daca aveti rezultate de la anumite consultatii, nu uitati sa le prezentati medicului diabetolog.
Ce informatii ar trebui sa ii ofer medicului diabetolog in timpul vizitei?
Nu uitati faptul ca, pentru un diagnostic precis, este foarte important sa ii oferiti medicului dvs. cat mai multe informatii privitoare la simptomele pe care le manifestati, modul in care va simtiti si alte semne asociate. De asemenea, la randul dumneavoastra veti avea intrebari, motiv pentru care ar trebui sa i le adresati medicului fara niciun fel de retinere. Colaborarea, comunicarea si deschiderea reprezinta primul pas spre dezvoltarea unei relatii durabile, de incredere.
Farmacistii Catena recomanda GlucoSuport de la Naturalis, un supliment alimentar care contine crom, zinc, extracte vegetale din Dud- alb, Gymnema Sylvestre Scortisoara care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.
Inainte de a va prezenta la medicul diabetolog, ar trebui sa realizati o lista scrisa cu urmatoarele informatii relevante:
-
Simptomele pe care le prezentati, chiar daca acestea, la o prima vedere, par a nu avea vreo legatura du diabetul. S-ar putea sa prezentati un simptom relevant, care sa il puna pe medic in garda cu privire la o posibila complicatie timpurie asociata diabetului.
-
Notati pe o hartie valorile glicemiei, de fiecare data cand vi le inregistrati. In cazul in care folositi o aplicatie mobila, prezentati-i valorile medicului dumneavoastra.
-
Spuneti-i medicului diabetolog daca va confruntati cu o schimbare importanta in viata, daca treceti printr-o perioada greu de gestionat, stresanta. Expunerea la stresori afecteaza foarte mult controlul glicemiei, medicul diabetolog putand exclude astfel ineficienta tratamentului prescris.
-
Realizati o lista cu toate medicamentele pe care le administrati, inclusiv orele si dozele lor.
-
Enumerati-i medicului eventualele alergii pe care le aveti si despre care aveti cunostinta.
-
Vorbiti-i medicului despre obiceiurile dumneavoastra alimentare, spuneti-i daca sunteti de parere ca va este mult prea greu sa va abtineti de la alimente cu indice glicemic mare si sa urmati intocmai planul alimentar restrictiv. V-ar putea pune la dispozitie serviciile speciale ale unui nutritionist.
-
Vorbiti-i medicului despre nivelul de activitate fizica pe care il aveti, exercitiile pe care le-ati practicat sau, bineinteles, despre lipsa acestora. In managementul diabetului, activitatile fizice joaca un rol deosebit de important.
-
Medicul diabetolog ar trebui sa fie in permanenta la curent cu diferitele conditii de sanatate sau boli recente pe care le-ati descoperit.
-
Fiti sinceri in legatura cu situatia in care va aflati. Fiecare are o experienta diferita cu boala aceasta, motiv pentru care nu ar trebui sa va fie jena sa ii comunicati medicului o informatie mai sensibila.
-
Scrieti data la care ati efectuat ultima examinare fundului de ochi si picioarelor (retinopatia diabetica si piciorul diabetic sunt cele mai frecvente complicatii ale diabetului).
Ce informatii ar trebui sa primesc de la medic si ce intrebari ar trebui sa ii adresez?
Fiind vorba despre un schimb bidirectional de informatii, medicul diabetolog ar trebui sa poata oferi raspunsuri la eventualele intrebari pe care le aveti, printre care s-ar putea numara si:
-
Care sunt complicatiile diabetului?
-
Ce este hemoglobina glicozilata?
-
Cat de des ar trebui sa imi masor glicemia?
-
Care sunt alimentele ale caror consum ar trebui sa il evit?
-
Ce alte teste si investigatii ar trebui sa fac pentru a monitoriza cat mai eficient boala?
In mod obisnuit, medicul va va pune la dispozitie, intr-un limbaj accesibil si usor de inteles, tot ce trebuie sa stiti despre diabet, de la tratament, pana la posibilele complicatii. Vizita la medicul diabetolog este importanta pentru a tine sub observatia boala, evolutia acesteia, posibilitatea de aparitie a complicatiilor asociate, eficienta tratamentului. Medicul trebuie sa analizeze o gama variata de informatii – puse la dispozitie de dumneavoastra – pentru a pute ajunge la concluzia necesara si pentru a-si da seama modul in care stilul dvs. de viata si diabetul se intersecteaza.
De asemenea, s-ar putea ca planul de tratament sa ridice numeroase probleme pentru stilul dvs. de viata, moment in care devine greu sa il urmati intocmai. Comunicand cu medicul diabetolog, puteti ajunge la un consens privitor la ce este mai eficient pentru dumneavoastra, ce nu ar avea cum sa functioneze eficient, de ce nu, respectiv care sunt alternativele viabile pentru care puteti opta. Acestea, precum si multe alte astfel de probleme si intrebari, pot fi rezolvate insa doar cu ajutor din partea medicului dumneavoastra.
Surse:
https://www.diabetesselfmanagement.com/about-diabetes/diabetes-basics/five-tips-for-a-diabetes-doctor-visit/
https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/guide-to-appointment#Frequently-asked-questions
https://www.fitterfly.com/blog/how-to-make-the-best-out-of-your-consult-with-a-diabetes-doctor/
https://www.wellthy.care/tips-diabetes-doctor-appointment/