Ceaiuri bune pentru tuse uscata si productiva

Ceaiuri bune pentru tuse uscata si productiva Ceaiuri bune pentru tuse uscata si productiva

Ultima actualizare: 16 octombrie 2023

Tusea este poate cel mai suparator simptom al infectiilor respiratorii. Aceasta reprezinta un reflex natural de aparare, prin care organismul elimina agentii infectiosi. In momentul in care racim sau avem gripa, corpul nostru reactioneaza prin declansarea raspunsului inflamator si cresterea sensibilitatii cailor respiratorii, dar si prin stimularea productiei de mucus la nivelul acestora.

Durata tusei intr-o infectie respiratorie poate varia de la o persoana la alta, in functie de severitate bolii. In general, tusea asociata cu o raceala poate persista intre cateva zile si pana la cateva saptamani, fiind de cele mai multe ori ultimul simptom care dispare.

Dincolo de faptul ca are un rol important in lupta cu infectiile respiratorii, tusea produce un disconfort marcant. Tocmai de aceea, tratamentele administrate in timpul racelilor vizeaza, in buna parte, ameliorarea acesteia. Exista mai multe remedii naturale care pot fi de mare ajutor in acest sens, iar ceaiurile pentru tuse se numara printre acestea.

Lista de ceaiuri care combat tusea

Hidratarea este unul dintre factorii decisivi in combaterea tusei. Iar daca hidratarea se face prin intermediului consumului de ceaiuri pentru tuse e cu atat mai bine. Un aport crescut de lichide si in mod special de ceaiuri pentru tuse ajuta la mentinerea gatului si a cailor respiratorii superioare bine hidratate, reducand astfel iritatia. In plus, hidratarea adecvata favorizeaza fluidificarea mucusului, ceea faciliteaza indepartarea acestuia prin tuse. Cu alte cuvinte, va fi nevoie de mai putine resprize de tuse pentru a-l elimina. Asadar, diconfortul va fi diminuat.

Pentru efecte maxime, este indicat ca ceaiurile sa fie alese in functie de tipul tusei: tuse uscata sau tuse productiva. Tusea uscata, zisa si seaca sau neproductiva, este cauzata de inflamatia cailor respiratorii superioare si nu determina eliminarea de mucus (sputa). Aceasta apare in primele zile ale infectiilor virale din nas si gat, fiind un simptom obisnuit in raceala comuna, gripa sau COVID-19. Tusea productiva, pe de alta parte, este carcaterizata de eliminarea de mucus. Acest tip de tuse poate fi o evolutie a tusei uscate sau o consecinta a unor boli infectioase acute si cronice ale cailor respiratorii inferioare, care determina producerea excesiva de mucus.

Ceaiuri tuse uscata

Tusea uscata este iritanta, adesea insotita de o gadilitura in gat si poate fi extrem de sacaitoare si obositoare. Din fericire, exista mai multe ceaiuri pentru tuse care actioneaza tintit asupra acesteia. Concret, ceaiurile pentru tuse uscata au scopul de a calma tusea si au la baza plante bogate in mucilagii care ajuta la reducerea iritatiei mucoaselor si a spasmului cailor respiratorii. Aceste ceaiuri pentru tuse pot fi consumate individual sau combinate, pentru a cumula cat mai multe dintre efectele lor benefice. Iata cateva exemple de avut in vedere:

  • Ceaiuri pentru tuse din flori de tei

Infuzia obtinuta din florile de tei este cunoscuta pentru proprietatile sale calmante si reconfortante, fiind adesea folosita pentru a ameliora tusea uscata si alte simptome din raceala si gripa. Este o bautura traditionala apreciata pentru beneficiile sale asupra sistemului respirator, cat si pentru capacitatea sa de imbunatatire a calitatii somnului, ceea ce este deosebit de important pentru grabirea recuperarii in orice tip boala. Florile de tei sunt deseori adaugate in ceiurile pentru tuse intrucat contribuie la reducerea iritatiei din gat, dar si pentru ca au efect sedativ usor.

  • Ceaiuri pentru tuse din radacina de lemn-dulce

Radacina de lemn-dulce este folosita de mii de ani in scop terapeutic. Medicina moderna i-a pus in evidenta actiunea benefica intr-o varietate de afectiuni, de la banala raceala si pana la bolile hepatice. Exista dovezi stiintifice care arata ca glicirizina, una dintre susbtantele active prezente in radacina de lemn-dulce, are un puternic efect antiinflamator, comparabil cu cel al corticosteroizilor, ceea ce-o face foarte utila in caz de tuse uscata sau boli pulmonare obstructive. Radacina de lemn-dulce este inclusa in ceaiurile pentru tuse si datorita proprietatilor antivirale, calmante, antispatice si emoliente.

  • Ceaiuri pentru tuse cu frunze de patlagina

Si frunzele de patlagina au o istorie indelungata ca tratament in afectiunile aparatului respirator insotite de tuse. Ceaiurile pentru tuse cu frunze de patlagina, mai ales atunci cand sunt indulcite cu putina miere de tei, actioneaza ca un balsam protector si cicatrizant la nivelul mucoasei iritate a tractului respirator, reducand astfel senzatia de disconfort.

  • Ceaiuri pentru tuse cu nalba-mare

O alta planta care are un loc privilegiat in topul celor mai bune ceaiuri de tuse este nalba-mare. Cu un continut bogat in mucilagii, aceasta se dovedeste a fi de un real ajutor in hidratarea si calmarea mucoaselor uscate si iritate ale tractului respirator, actionand ca un adevarat pansament.

  • Ceaiuri pentru tuse cu musetel

Musetelul este creditat cu efecte antiinflamatorii si calmante, datorita carora este folosit ca remediu in numeroase probleme de sanatate, inclusiv ca ceaiuri pentru tuse in cazul infectiilor respiratorii.

Ceaiuri tuse productiva

Atunci cand tusea pare sa porneasca din piept si determina eliminarea de sputa, in schema terapeutica trebuie sa-si faca aparitia remediile care sa sprijine acest proces de curatare a aparatului respirator. Exista mai multe ceaiuri pentru tuse care pot face acest lucru, avand in compozitia lor ingrediente cu proprietati expectorante, decongestionante si calmante.

  • Ceaiuri pentru tuse cu muguri de pin

Cand vine vorba de remedii si ceaiuri pentru tuse productiva, mugurii de pin sunt probabil cea mai populara optiune, si asta pentru ca este si una dintre cele mai eficiente. Prin compozitia lor speciala de uleiuri esentiale si alte substante active, cu rol expectorant, antiinflamator, antispastic, antiseptic, mugurii de pin ajuta la relaxarea si dezinfectia cailor respiratorii, fluidifica secretiile si usureaza expectoratia.

  • Ceaiuri pentru tuse cu iarba-mare

O alta planta cu efect antitusiv este iarba-mare. Printre virtutile care o recomanda pe lista cu ceaiuri pentru tuse productiva se numara proprietatile antivirale, dar mai ales cele expectorante, datorita carora favorizeaza eliminarea mucusului blocat in caile respiratorii.  

  • Ceauri pentru tuse cu iedera

Infuzia din frunze de iedera este deosebit de utila in mentinerea sanatatii tractului respirator. Aceasta poate contribui la reducerea episoadelor de tuse, prin diminuarea spasmelor bronsice si facilitarea eliminarii mucusului. Totodata, iedera este si un bun antiseptic pentru zona gatului, iar datorita proprietatilor analgezice, ajuta la scaderea disconfortului.

  • Ceaiuri pentru tuse cu cimbru

Un alt aliat de nadejde in caz de tuse productiva este cimbrul. Aceasta planta cunoscuta mai ales pentru calitatile sale de condiment face o treaba excelenta si cand e folosita ca tratament impotriva tusei productive. Cimbrul relaxeaza muschii bronsici si calmeaza tusea, actionand ca un expectorant de prima clasa.

  • Ceauri pentru tuse cu trei frati patati

In compozitia ceaiurilor pentru tuse productiva putem inlcude cu succes si partile aeriene de trei frati patati. Aceasta planta are actiune expectoranta recunoscuta si, in plus, poate fi de ajutor persoanelor cu istoric de reactii alergice, motiv pentru care este frecvent recomandata in tratarea bronsitei asmatiforme.

Alte recomandari

Pentru a evita complicatiile, este foarte important sa ne adresam unui medic daca tusea nu cedeaza sau se agraveaza dupa mai multe zile de tratament cu ceaiuri pentru tuse si/sau alte remedii naturale. In plus, este esential, cel putin pana la vindecare, sa fie evitati factorii iritanti care pot agrava tusea. Vorbim aici despre fumul de tigara, praf sau diversi vapori chimici.

Extrem de importanta este si odihna adecvata. Aceasta permite corpului sa foloseasca mult mai eficient substantele active din ceaiurile pentru tuse, ca sa lupte impotriva infectiei si sa se recupereze mai rapid.

 

Surse:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-glycyrrhiza-glabra-l/glycyrrhiza-inflata-bat/glycyrrhiza-uralensis-fisch-radix-first-version_en.pdf

https://pascoe.ca/herbal-healthcare/blog/thyme-natures-cure-for-coughs

https://www.healthline.com/health/tea-for-cough#thyme-tea

https://seventeas.com/10-best-teas-for-cough-congestion-flu-symptoms/

https://www.passporthealthusa.com/employer-solutions/blog/2020-1-which-tea-can-help-ease-cold-and-flu-symptoms/