Ashwagandha (Withania somnifera), denumita in mod uzual si „ginseng indian”, este un arbust originar din India, Africa si Orientul Mijlociu. Se foloseste drept planta medicinala de mai bine de 2.000 de ani, indeosebi in medicina traditionala ayurvedica. Datorita continutului bogat in compusi fitochimici bioactivi, printre care flavonoizi, saponine, polifenoli si un grup aproape unic in lumea vegetala, cunoscut sub denumirea de „withanolide”, consumul de ashwagandha sub diferite forme este asociat cu o gama variata de beneficii pentru sanatate, extinse atat in ceea ce priveste tratamentul anumitor afectiuni, cat si in ce priveste imbunatatirea performantei atletice.
Ashwagandha – generalitati
Ashwagandha mai este cunoscuta si sub denumirea de „cires indian de iarna”, iar materia prima folosita in medicina ayurvedica este radacina. Aceasta este bogata in alcaloizi si polifenoli, dar si in lactone steroidale si steroizi naturali. Withanolidele sunt un tip de steroizi naturali, iar cele mai multe beneficii ale suplimentelor pe baza de ashwagandha sunt puse pe seama acestor compusi. Denumirea de ashwagandha deriva de la cuvantul „ashwa”, care inseamna „cal”, asta pentru ca se spune ca, dupa consumul radacinii, persoana respectiva devine puternica „precum un cal”. „Gandha” inseamna „parfum”, facandu-se referire la mirosul caracteristic al radacinii.
Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.
Ashwagandha – beneficii
Exista mai multe studii care sustin beneficiile suplimentelor pe baza de ashwagandha. De mii de ani, in medicina traditionala ayurvedica aceasta planta s-a bucurat de popularitate excelenta, ca urmare a faptului ca isi manifesta efectele la scurt timp de la ingerare, dar si asupra unui game vaste de afectiuni si tulburari specifice (stres, anxietate, performanta fizica).
Ajuta la reducerea stresului si anxietatii
Ashwagandha este considerata un adaptogen, ceea ce inseamna ca ajuta organismul sa faca fata stresului si sa il gestioneze eficient. Spre exemplu, s-a observat ca extractul din radacina acestei plante moduleaza si regleaza mediatori ai stresului, cum ar fi proteinele de soc termic si c-Jun protein-kinaza N-terminala (JNK), activata in conditii de stres. Ashwagandha poate sa reduca si secretia de cortizol, principalul hormon al stresului. Studii in domeniu indica faptul ca persoanele care au luat ashwagandha timp de 8 saptamani (250-600 de miligrame) au prezentat niveluri mai scazute de cortizol decat grupul de control.
Naturalis Strescontrol este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii.
Imbunatateste si sustine performanta atletica
Suplimentele pe baza de ashwagandha sunt frecvent utilizate pentru a imbunatati performanta atletica. Studiile pe atletii care au luat ashwagandha inainte de antrenamente arata faptul ca:
-
se imbunatateste rezistenta la efort;
-
creste rata consumului de oxigen;
-
grabeste capacitatea de refacere musculara si reduce perioada necesara repausului;
-
stimuleaza anabolismul muscular si cresterea masei musculare;
-
imbunatateste consumul maxim de oxigen, asociat cu o mai buna functionare atat a functiei pulmonare, cat si a celei cardiovasculare;
-
efectele sunt aceleasi atat la antrenamentele de tip cardio, cat si la cele cu greutati.
Tratamentul infertilitatii masculine
S-a demonstrat ca suplimentele pe baza de ashwagandha ar putea fi utile si in tratamentul infertilitatii la persoanele de sex masculin. Intr-un studiu, 43 de persoane de sex masculin si cu varste intre 40-70 de ani au luat tablete care contineau extract de ashwagandha sau tablete cu un supliment placebo. In cazul celor care au primit extract de ashwagandha, s-a observat chiar o crestere cu pana la 18% a concentratiei de dehidroepiandrosteron-sulfat, precursor al mai multor steroizi sexuali, printre care si al testosteronului. La aceste persoane a mai putut fi observata, in plus, cresterea motilitatii spermatozoizilor, concentratiei si volumului de sperma eliminata.
Sustine homeostazia glicemica
Chiar daca studiile sunt limitate in aceasta privinta, s-a observat ca ashwagandha poate avea o serie de beneficii si pentru persoanele cu diabet. Tratamentul cu suplimente pe baza de ginseng indian nu doar ca poate ajuta la gestionarea mult mai eficienta a glicemiei, dar poate sa reduca si nivelul de hemoglobina glicozilata si sa imbunatateasca sensibilitatea la insulina. Withaferina A din radacina de ashwagandha pare sa sustina preluarea glucozei din sange, ajutand astfel la o reducere a hiperglicemiei.
Amelioreaza simptomele tulburarilor psihice si declinul cognitiv
Unele studii sugereaza ca Ashwagandha poate ajuta la reducerea manifestarilor asociate multor tulburari psihice, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, Huntington, dementa, depresie, anxietate sau chiar schizofrenie. De asemenea, ashwagandha poate ajuta la gestionarea insomniei, indeosebi prin reducerea efectului nociv al factorilor de stres. Compusii fitochimici din ginsengul indian pot avea chiar potentialul de a incetini si inversa procesul de deteriorare a celulelor nervoase, fenomen prin care apar simptomele declinului cognitiv.
Amelioreaza inflamatia
Extractul de ginseng indian poate reduce inflamatia sistemica, asociata afectiunilor cronice asa cum este artrita reumatoida. Studiile pe animale arata ca suplimentarea cu ashwagandha poate reduce nivelul markerilor inflamatori, cum sunt interleukina-10, proteina C reactiva, TNF-α si, astfel, duce la ameliorarea semnificativa a simptomelor.
Sustine functiile cognitive
Suplimentarea cu ashwagandha are efecte benefice si asupra unei varietati de functii cognitive, nu doar asupra incetinirii declinului cognitiv. Printre acestea, se numara urmatoarele:
-
imbunatatirea timpului de reactie;
-
stimularea atentiei;
-
imbunatatirea rezultatelor la testele de memorie si abilitati practice;
-
scurtarea vitezei de procesare a informatiilor si de elaborare a unui raspuns;
-
imbunatatirea memoriei de scurta si de lunga durata;
Suplimentele cu ashwagandha: recomandari privind administrarea
Ideal ar fi ca suplimentele pe baza de ashwagandha sa fie administrate in functie de recomandarile medicului specialist. Nu exista o doza standardizata, unanim acceptata, la care isi indeplinesc efectul dorit. Suplimentele se prezinta fie sub forma de capsule sau de pulbere, fie sub forma de extract lichid (mult mai concentrat). Dozajul ar trebui sa respecte indicatiile clare ale medicului, fiind cunoscut faptul ca beneficiile apar in urma administrarii timp de cel putin o luna a unei doze de 250-600 de miligrame, in fiecare zi.
Contraindicatii privind suplimentele pe baza de ashwagandha
Nu exista studii pe termen lung care sa certifice potentialul toxic al administrarii suplimentelor pe baza de Ashwagandha, insa trebuie sa aveti in vedere:
-
evitarea supradozarii (peste 2.000 de miligrame pe zi);
-
ca parte a tratamentului pentru infertilitate, se recomanda consumul a 5 grame pe zi, pentru o perioada de 3 luni, la indicatiile specialistului;
-
nu trebuie administrata concomitent cu benzodiazepine, anticonvulsivante sau barbiturice;
-
nu se recomanda in cazul diagnosticului de prostata rezistenta la terapie hormonala;
-
este contraindicata in cazul femeilor insarcinate.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10147008/
https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha
https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha-dosage
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-953/ashwagandha
https://www.nccih.nih.gov/health/ashwagandha