Ce este apendicita si cum poate fi depistata. Apendicita, cauze si remedii

Ce este apendicita si cum poate fi depistata. Apendicita, cauze si remedii Ce este apendicita si cum poate fi depistata. Apendicita, cauze si remedii

Ultima actualizare: 7 aprilie 2023

apendicita

Pentru un organ care nu are un rol cunoscut, apendicele poate provoca adevarate probleme de sanatate. Milioane de apendicectomii (interventii chirurgicale prin care se indeparteaza apendicele) sunt efectuate in fiecare an la nivel mondial. Apendicita reprezinta cea mai frecventa cauza a unei interventii chirurgicale de urgenta. Simptomele apendicitei trebuie luate in serios. Atat copiii, cat si adultii necesita asistenta medicala de urgenta.

Potrivit specialistilor, apendicita este cea mai frecventa cauza a unei operatii abdominale la copii.

Apendicita este o inflamatie a apendicelui, care poate determina ruperea acestuia. Apendicele este un organ mic, situat in zona in care intestinul gros si intestinul subtire se unesc in cadranul inferior drept al abdomenului, nu departe de osul soldului drept. Cand apendicele devine inflamat, simptomele de apendicita, cum ar fi durerea brusca, incep in partea de jos a abdomenului sau in apropierea ombilicului. Durerea migreaza apoi in partea dreapta jos. Pe masura ce inflamatia se agraveaza, durerea devine mai severa.

Ruperea apendicelui poate fi provocata de traumatisme, dar si de o obstructie in acest organ. Cand apendicele este obstructionat, bacteriile din interiorul lui se inmultesc rapid. Acest lucru provoaca un abces si acumularea de puroi. Daca apendicele se rupe, puroiul si bacteriile se raspandesc in abdomen si fluxul sangvin. Acesta este motivul pentru care este necesara ingrijirea medicala de urgenta ori de cate ori apar simptomele de apendicita.


Ce este apendicele?

Nu este complet clar ce rol joaca apendicele in organism. Mult timp s-a crezut ca este un organ care nu are utilitate, insa cercetarile mai noi sugereaza ca ar putea avea o anumita functie imunitara, ajutand sistemul sa se reechilibreze dupa aparitia bolilor gastrointestinale.

In apendice se gaseste un anumit tip de tesut asociat cu sistemul limfatic, care lupta impotriva infectiilor. Acest tesut stimuleaza dezvoltarea anumitor bacterii intestinale benefice, sustinand digestia si imunitatea. Cercetarile au aratat ca mucoasa intestinului are un biofilm - un strat subtire de microbi, mucus si molecule ale sistemului imunitar - care pare a fi cel mai pronuntat in apendice. Unii experti sustin ca atunci cand anumite afectiuni elimina bacteriile intestinale benefice din tractul gastrointestinal, aceste bacterii sunt eliberate de biofilmul apendicelui si recolonizeaza intestinul.

Cu toate acestea, eliminarea apendicelui nu pare sa provoace consecinte negative asupra sanatatii. Oamenii pot trai o viata perfect normala fara apendice. In unele cazuri, indepartarea unui apendice inflamat pare sa aiba un efect protector. Cercetarile au aratat ca tinerii care au suferit o apendicectomie au avut un risc mai mic de a dezvolta colita ulceroasa.

Ce este apendicita?

Apendicita apare atunci cand apendicele se inflameaza, probabil din cauza unui blocaj. Apendicita poate fi acuta sau cronica. Lasata netratata, apendicita poate provoca spargerea apendicelui.

ce-este-apendicita

Apendicita acuta

Apendicita acuta este cel mai frecvent tip de apendicita. Debutul are loc de obicei in termen de 24 de ore. Apendicita reprezinta o urgenta medicala si trebuie evaluata rapid. Apendicele se poate rupe in timpul apendicitei, iar riscul ca acest lucru sa se produca creste dupa 48-72 de ore de la debutul simptomelor.

Apendicita cronica

Apendicita cronica este mai putin frecventa, insa dureaza mai mult decat apendicita acuta. Apendicita cronica provoaca o durere mai putin severa, continua, care dureaza mai mult decat perioada obisnuita de 1-2 zile. Durerea poate dura saptamani, luni sau chiar ani.

Spre deosebire de apendicita acuta, specialistii nu considera apendicita cronica o urgenta medicala.

Apendicita acuta – cauze si factori de risc

In multe cazuri, cauza exacta a apendicitei nu este cunoscuta. Expertii cred ca se dezvolta atunci cand o parte a apendicelui este obstructionata sau blocata. Apendicele poate fi blocat de mai multe lucruri, printre care:

  • materii fecale acumulare
  • foliculi limfoizi mariti
  • viermi intestinali
  • tumori

 

Oricine poate dezvolta apendicita, insa exista oameni care pot avea un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune decat altii. Factorii de risc pentru apendicita sunt:

  • Varsta. Cei mai afectati de apendicita sunt adolescentii si persoanele in jurul varstei de 20 de ani.
  • Sex. Apendicita este mai frecventa la barbati decat la femei.
  • Istoricul familial. Persoanele care au rude care au avut apendicita prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

 

FibroProtect Naturalis este un remediu natural pentru detoxifierea organismului si extrem de util pentru buna functionarea a tranzitului intestinal.

Simptome

Apendicita poate produce urmatoarele semne si simptome:

  • durere brusca in partea dreapta a abdomenului inferior
  • durere brusca in jurul ombilicului (buricului) care adesea se deplaseaza spre partea din dreapta jos a abdomenului
  • balonare
  • flatulenta
  • durere care se agraveaza daca tusiti, mergeti sau faceti alte miscari trepidante
  • greata si varsaturi
  • constipatie sau diaree
  • pierderea poftei de mancare
  • febra scazuta care se poate agrava pe masura ce boala avanseaza

 

Diagnosticul de apendicita

In prima faza, medicul examineaza pacientul si il intreaba ce simptome are. Apoi, poate aplica presiune pe zona abdominala inferioara pentru a vedea daca presiunea agraveaza durerea.

apendicita-diagnostic

Medicul pune diagnosticul de apendicita daca descopera in urma acestei examinari ca pacientul prezinta semnele si simptomele tipice afectiunii. In caz contrar, ar putea recomanda anumite teste, cum ar fi:

  • analize de sange pentru a detecta o posibila infectie
  • RMN, CT sau ecografie pentru a vedea daca apendicele este inflamat
  • teste de urina pentru a identifica o potentiala infectie la rinichi sau vezica urinara

 

Tratamentul chirurgical al apendicitei

Medicii prescriu antibiotice persoanelor care sufera de apendicita. In unele cazuri, antibioticele sunt suficiente pentru a trata apendicita, fara sa fie nevoie de operatie. In majoritatea cazurilor, insa, este necesara indepartarea apendicelui.

Printre variantele chirurgicale pentru apendicita se numara:

Apendicectomia prin laparoscopie

Aceasta este o procedura precisa care provoaca o pierdere minima de sange si care presupune doar o mica incizie. Ca urmare, timpul de recuperare este mai rapid decat in cazul interventiilor chirurgicale deschise si, in plus, exista mai putine cicatrici. Chirurgia prin laparoscopie (denumita si chirurgia “prin gaura cheii”) implica urmatorii pasi:

  • Chirurgul introduce un tub foarte subtire sau laparoscop, care este dotat cu o camera video minuscula si cu o lumina in abdomen, printr-un instrument gol cunoscut sub numele de canula.
  • Cu ajutorul laparoscopului, chirurgul poate vedea interiorul abdomenului, marit, pe un monitor.
  • Instrumentele minuscule raspund la miscarile mainilor chirurgului, iar apendicele este indepartat prin mici incizii abdominale.

 

apendicita-operatie

Interventie chirurgicala deschisa

In cazuri rare este nevoie de o incizie mai mare, astfel incat zona din interiorul cavitatii abdominale sa poata fi curatata. Acest lucru se intampla daca:

  • Apendicele s-a rupt, iar infectia s-a raspandit.
  • Apendicele a provocat formarea unui abces.
  • Pacientul are tumori la nivelul sistemului digestiv.
  • Pacienta se afla in al treilea trimestru de sarcina.
  • Pacientul a suferit mai multe interventii chirurgicale in zona abdomenului.

 

Dupa o interventie chirurgicala deschisa, medicul ii administreaza pacientului antibiotice intravenos.

Complicatiile apendicitei

Apendicita poate cauza complicatii grave, cum ar fi:

Ruperea apendicelui

Ruperea apendicelui provoaca raspandirea infectiei in abdomen (afectiune cunoscuta sub denumirea de peritonita). Peritonita poate pune viata in pericol, motiv pentru care este nevoie de o interventie chirurgicala imediata pentru a indeparta apendicele si pentru a curata cavitatea abdominala.

Un abces care se formeaza in abdomen

De asemenea, ruperea apendicelui poate provoca formarea unui abces. In cele mai multe cazuri, chirurgul dreneaza lichidul acumulat prin introducerea unui tub prin peretele abdominal in abces. Tubul trebuie pastrat timp de aproximativ doua saptamani, iar pentru eliminarea infectiei sunt administrate antibiotice.

apendicita-complicatii

Dupa eliminarea infectiei, medicul efectueaza interventia chirurgicala de eliminare a apendicelui. In unele cazuri, abcesul este drenat, iar apendicele este indepartat imediat.

Sfaturi pentru preventie

Nu exista o modalitate sigura de a preveni apendicita. Cu toate acestea, puteti reduce riscul de a dezvolta aceasta afectiune consumand alimente bogate in fibre. Desi sunt necesare mai multe cercetari cu privire la rolul potential al dietei in prevenirea apendicitei, aceasta afectiune este mai putin frecventa in tarile in care oamenii consuma alimente bogate in fibre. Alimentele bogate in fibre sunt:

  • fructele
  • legumele
  • lintea, mazarea, fasolea si alte leguminoase
  • fulgi de ovaz, orez brun, grau integral si alte cereale integrale

 

De asemenea, medicul v-ar putea recomanda sa luati suplimente cu fibre.

 

Referinte:

https://draxe.com/health/appendicitis-symptoms/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543

https://www.healthline.com/health/appendicitis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/158806