Mielita transversa este o afectiune neurologica rara, cauzata de inflamatia maduvei spinarii.
Maduva spinarii este o structura cilindrica, aflata in centrul coloanei vertebrale, si care se intinde de la trunchiul cerebral pana la zona lombara. Este o structura sensibila, care contine celule nervoase ce transporta semnale de la creier catre restul corpului.
Din cauza inflamatiei, invelisul (teaca de mielina) care acopera celulele nervoase din maduva spinarii se deterioreaza. Aceasta problema intrerupe semnalele dintre nervii spinali si restul organismului, provocand anumite probleme precum pierderea sensibilitatii, a miscarii si a controlului asupra sfincterelor.
Termenul „mielita” inseamna inflamatia maduvei spinarii. Mielita transversa poate afecta orice zona a coloanei vertebrale.
In cele mai multe cazuri, mielita transversa este o afectiune cu debut brusc, urmata de o ameliorare sau stabilizare a semnelor si simptomelor.
Ce este mielita transversa?
Mielita transversa este o inflamatie a ambelor parti ale unei sectiuni a maduvei spinarii. Aceasta tulburare neurologica deterioreaza materialul izolator care acopera fibrele celulelor nervoase (mielina).
Mielita transversa intrerupe semnalele pe care nervii maduvei spinarii le transmit in intregul corp. Acest lucru poate provoca durere, slabiciune musculara, paralizie, probleme senzoriale sau disfunctie a vezicii urinare si a intestinului.
Exista doua subtipuri primare de mielita transversa: mielita transversa acuta completa (ACTM) si mielita transversa acuta partiala (APTM).
La persoanele cu ACTM exista zone lungi de demielinizare simetrica a nervilor, o deteriorare a invelisului care protejeaza fibrele nervoase. In schimb, APTM afecteaza zone mai mici si provoaca simptome diferite, pe diverse parti ale corpului.
Mielita transversa poate avea mai multe cauze, cum ar fi infectii si tulburari ale sistemului imunitar, care ataca tesuturile organismului. Ar putea fi provocata si de alte tulburari ale mielinei, cum ar fi scleroza multipla. Mielita transversa poate fi uneori confundata cu alte afectiuni, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Aceste probleme medicale necesita, insa, abordari diferite de tratament.
Mielita transversa este tratata cu medicamente si recuperare fizica specializata. Cele mai multe persoane care dezvolta mielita transversa se recupereaza cel putin partial. Cei cu forme severe raman uneori cu dizabilitati majore.
Cauze si factori de risc
Cauzele mielitei transversale nu sunt complet intelese. Specialistii sugereaza ca boala poate fi cauzata de o infectie sau de raspunsul imun al organismului la o infectie. Cauzele mielitei transverse pot fi:
-
Tulburari ale sistemului imunitar
Afectiuni precum scleroza multipla (SM) si neuromielita optica pot juca un rol in aparitia inflamatiei si a leziunilor de la nivelul maduvei spinarii.
Mielita transversa poate fi cauzata de raspunsul imunitar al organismului la infectii sau vaccinuri.
Virusurile Zika si West Nile, virusurile gripale, virusul hepatitei B, virusurile care provoaca varicela si zona zoster, rujeola, oreionul, rubeola si, posibil, COVID-19, printre altele, pot provoca mielita transversa.
Infectiile bacteriene, cum ar fi sifilisul, tuberculoza, boala Lyme si otita medie acuta, pot provoca, de asemenea, mielita transversa.
Si nfectiile fungice ale maduvei spinarii pot cauza aceasta afectiune.
Infectiile cu paraziti precum toxoplasmoza, care se gasesc in apa contaminata si in carnea insuficient preparata, pot provoca mielita transversa.
-
Alte tulburari inflamatorii
Mielita transversa este asociata si cu tulburari inflamatorii sistemice autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul eritematos sistemic.
Anumite tulburari vasculare, precum malformatiile arteriovenoase (MAV), pot provoca mielita transversa.
Daca fenomenul apare din cauza altei boli, este vorba despre mielita transversa secundara. SM se poate dezvolta in cele din urma in 10 pana la 33% dintre cazurile de mielita transversa partiala acuta.
Cine este in pericol de a dezvolta mielita transversa?
Mielita transversa poate afecta pe oricine, indiferent de varsta si rasa. Cu toate acestea, se pare ca afecteaza persoanele cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani sau pe cele de 30 pana la 39 de ani. In aproximativ 25% dintre cazuri, pacientii sunt copii. Mielita transversa nu pare a fi transmisa genetic.
Cand este asociata cu SM, mielita transversa afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii.
Semne si simptome
Semnele si simptomele mielitei transverse se dezvolta de obicei in cateva ore sau cateva zile si uneori pot progresa treptat in cateva saptamani.
Mielita transversa afecteaza de obicei ambele parti ale corpului, sub zona afectata a maduvei spinarii, cu toate ca uneori simptomele apar doar pe o parte a corpului. Semnele si simptomele tipice sunt:
Durerea cauzata de mielita transversa poate incepe brusc, in partea inferioara a spatelui. Durerea poate sa devina ascutita si sa radieze catre picioare, brate, piept sau abdomen. In plus, variaza in intensitate, in functie de portiunea maduvei spinarii care este afectata.
Unele persoane care se confrunta cu mielita transversa raporteaza senzatii de amorteala, furnicaturi sau arsura. Unii pacienti sunt deosebit de sensibili la contactul usor cu hainele sau la caldura sau frigul extrem. In plus, unele persoane au senzatia ca li se strange pielea pieptului, a abdomenului sau a picioarelor.
-
Slabiciune la nivelul bratelor sau picioarelor
Unii oameni resimt o greutate in picioare sau au senzatia ca se poticnesc sau ca isi trag un picior dupa ei. Altii pot dezvolta slabiciune severa sau chiar paralizie totala.
-
Probleme in controlarea vezicii urinare si a intestinului
Persoanele cu mielita transversa pot simti nevoia sa urineze mai des, au incontinenta urinara, dificultati la urinare si constipatie.
Diagnostic
De obicei, in prima faza, medicul recomanda o scanare prin rezonanta magnetica (RMN), pentru a diagnostica mielita transversa. Rezonanta magnetica la nivelul maduvei spinarii dezvaluie o eventuala inflamatie. Cu ajutorul acestei scanari, medicul poate sa stabileasca daca durerea este cauzata de o hernie de disc sau de o alta afectiune, precum SM.
Testele pe care medicul le poate efectua sunt:
-
RMN la nivelul coloanei vertebrale;
-
RMN la nivelul creierului;
-
punctie lombara, pentru a testa lichidul cefalorahidian, care inconjoara maduva spinarii si creierul;
-
analize de sange, pentru a detecta anticorpi specifici si boli precum infectia cu HIV.
Medicul poate solicita informatii despre istoricul medical si familial. De asemenea, este necesar un examen neurologic, pentru a diagnostica mielita transversa si SM.
Tratament
Nu exista leac pentru mielita transversa. Prin urmare, tratamentul are drept obiectiv ameliorarea semnelor si simptomelor.
Medicii prescriu de obicei steroizi, pentru a reduce inflamatia in primele cateva saptamani de dupa stabilirea diagnosticului de mielita transversa. Cu toate acestea, tratamentul cu steroizi poate fi eficient pentru unii oameni, in timp ce pentru altii nu.
Persoanele care nu raspund la tratamentul cu steroizi pot fi supuse schimbului terapeutic de plasma (cunoscut si sub denumirea de plasmafereza), o terapie nechirurgicala care indeparteaza si inlocuieste plasma sangvina. De asemenea, medicii pot oferi terapie cu imunoglobuline intravenoase, pentru a sustine sistemul imunitar.
Unele persoane pot primi si alte medicamente pentru a ameliora durerea si simptomele secundare.
Scopul general al tratamentului este de a permite organismului sa functioneze cat timp se asteapta recuperarea spontana a sistemului nervos. Unii pacienti se recupereaza complet, in timp ce altii doar partial.
Persoanele cu simptome acute, cum ar fi paralizia, primesc tratamentul in spital.
Pacientul trebuie sa inceapa imediat terapia fizica si terapia ocupationala, pentru a-si imbunatati forta musculara, coordonarea si capacitatea de miscare. In plus, acesta poate beneficia de terapie psihologica, pentru a-si mentine sanatatea mintala.
Recuperare
Potrivit specialistilor, dupa 1-3 luni de tratament, persoanele cu mielita transversa ar trebui sa inceapa sa observe ameliorarea simptomelor. Daca acest lucru nu se produce dupa 3 luni, probabilitatea ca ei sa se recupereze complet este mica.
Aproximativ o treime dintre pacienti raman doar cu simptome usoare dupa recuperare. O alta treime raman cu o invaliditate permanenta, iar restul persoanelor, cu o dizabilitate functionala.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/transverse-myelitis/symptoms-causes/syc-20354726
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8980-transverse-myelitis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/transverse-myelitis
https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/transverse-myelitis