Zentel suspensie 200mg/5ml, 10ml - Catena
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.
- Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
- Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
- Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
- Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
-
Ce este Zentel si pentru ce se utilizeaza
-
Inainte sa luati Zentel
-
Cum sa luati Zentel
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Zentel
-
INFORMATII suplimentare
1. CE ESTE ZENTEL SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
ZENTEL este o suspensie care trebuie administrata pe cale orala.
ZENTEL este un carbamat de benzimidazol, compus care apartine grupei de medicamente antihelmintice si antiparazitare.
ZENTEL este utilizat pentru tratamentul unei varietati largi de afectiuni intestinale determinate de viermi si paraziti.
Se presupune ca ZENTEL elimina viermii sau parazitii prin afectarea metabolismului acestora ceea ce determina moartea lor. Sunt afectate atat ouale si larvele cat si parazitii adulti.
2. INAINTE SA LUATI ZENTEL
Nu luati ZENTEL
-
daca sunteti alergic (hipersensibil) la albendazol sau la oricare dintre celelalte componente ale ZENTEL;
-
daca stiti sau credeti ca sunteti gravida sau daca intentionati sa ramaneti gravida.
Folosirea altor medicamente
In general puteti continua sa luati alte medicamente in timp ce luati ZENTEL, cu exceptia praziquantelului (alt medicament antihelmintic), cimetidinei si dexametazonei.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Folosirea ZENTEL cu alimente si bauturi
Medicamentul dumneavoastra poate fi luat in timpul mesei, dupa masa sau pe stomacul gol.
Sarcina si alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa luati acest medicament:
-
daca intentionati sa ramaneti gravida;
-
daca sunteti sau credeti ca sunteti gravida;
-
daca alaptati.
Evitati sa luati ZENTEL la inceputul perioadei de sarcina, incepand tratamentul doar in prima saptamana a ciclului dumneavoastra menstrual sau dupa ce obtineti un rezultat negativ dupa ce ati efectuat un test de sarcina. Spuneti medicului dumneavoastra daca ramaneti gravida in timp ce luati ZENTEL.
Daca nu sunteti sigura ca sunteti gravida, medicul dumneavoastra poate recomanda sa efectuati un test de sarcina.
Nu trebuie sa ramaneti gravida (trebuie sa utilizati masuri contraceptive eficace) in timp ce luati acest medicament si timp de o luna dupa ce ati incetat sa-l mai luati.
Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau daca intentionati sa alaptati. Medicul dumneavoastra va decide daca puteti lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
In mod normal nu ar trebui ca acest medicament sa va afecteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, trebuie sa fiti atent cum conduceti vehicule si cum folositi utilaje pana cand stiti cum reactionati la ZENTEL.
INFORMATII importante privind unele componente ale ZENTEL
Suspensia ZENTEL contine acid benzoic. Acidul benzoic determina un efect usor iritant al pielii, ochilor si mucoaselor. Acesta poate determina cresterea riscul de producere al icterului la nou-nascuti.
3. CUM SA LUATI ZENTEL
Luati intotdeauna ZENTEL exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Medicul dumneavoastra va va recomanda ce doza de suspensie ZENTEL este necesara zilnic si cat timp trebuie sa luati ZENTEL. Doza depinde de greutatea sau varsta dumneavoastra si de tipul si severitatea infectiei.
Pentru tratamentul infectiilor intestinale, doza uzuala pentru adulti si copii cu varsta peste 2 ani este de 10 ml suspensie ZENTEL 0,4 g/10 ml, o data pe zi, timp de 3 zile consecutive. Pentru tratamentul copiilor cu varsta intre 1 si 2 ani, doza uzuala este de 5 ml suspensie ZENTEL 0,4 g/10 ml, o data pe zi.
Trebuie sa efectuati tratamentul in intregime si nu trebuie sa-l intrerupeti daca va simtiti mai bine. Daca vi se pare ca efectul medicmaentului dumneavoastra este prea slab sau prea puternic nu trebuie sa modificati dumneavoastra doza ci trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.
Trebuie sa urmati instructiunile medicului dumneavoastra despre cum si cand sa luati medicamentul dumneavoastra altfel nu veti beneficia de pe urma acestuia. Cel mai bine este sa luati doza de medicament in acelasi moment in fiecare zi.
Medicul dumneavoastra poate considera necesar sa va examineze la 2-3 saptamani dupa ce ati luat doza unica prescrisa sau dupa ce ati terminat ciclul de tratament, pentru a se asigura ca ZENTEL si-a facut efectul. Uneori poate fi necesara administrarea unei a doua doze unice sau efectuarea unei a doua cure de tratament.
Nu trebuie sa luati mai mult medicament decat v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Daca luati mai mult decat trebuie din ZENTEL
Daca luati mai mult decat trebuie din ZENTEL sau daca altcineva a luat medicamentul dumneavoastra
adresati-va imediat unui medic sau farmacist. Aratati-le cutia sau flaconul care continea medicamentul. Faceti aceasta chiar daca nu simtiti simptome de discomfort su intoxicatie. Este putin probabil sa apara unele probleme grave de sanatate dupa producerea unui supradozaj cu ZENTEL.
Daca uitati sa luati ZENTEL
Luati medicamentul imediat ce v-ati amintit. Luati doza urmatoare la momentul obisnuit, dar nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, ZENTEL poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Majoritatea reactiilor adverse determinate de ZENTEL sunt usoare si dispar, de obicei, fara sa incetati sa luati ZENTEL. Cu toate acestea, unele reactii adverse pot necesita tratament medical. Daca observati aparitia unor simptome care va deranjeaza, adresati-va imediat medicului dumenavoastra.
Spuenti medicului dumneavoastra despre orice efect care va deranjeaza sau care persista, cum ar fi urmatoarele:
-
durere de cap si ameteli;
-
varsaturi sau greata, durere de stomac sau diaree;
-
senzatie de mancarime.
ZENTEL poate determina o crestere a valorilor concentratiilor din sange ale enzimelor hepatice, de aceea daca este necesara efectuarea unui test functional hepatic dumneavoastra sau copilului dumneavoastra spuneti medicului dumneavoastra ca efectuati tratament cu ZENTEL.
Nu mai luati ZENTEL si adresati-va imediat unui medic sau mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital daca observati aparitia oricareia dintre urmatoarele manifestari:
-
umflarea membrelor, fetei, buzelor sau faringelui;
-
aparitia respiratiei superficiale sau respiratiei dificile;
-
aparitia eruptiilor cutanate. Aceasta poate fi o reactie adversa severa care se poate extinde pe tot corpul dumneavoastra si puteti observa formarea unor vezicule la nivelul pielii, gurii si ochilor.
Acestea pot fi semne ale unei reactii adverse cutanate sau alergice severe. ZENTEL determina rar aceste reactii adverse.
Daca observati aparitia acestor manifestari trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA ZENTEL
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati ZENTEL dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine ZENTEL
Substanta activa este albendazolul. 10 ml suspensie orala contin 0,4 g albendazol
Celelalte componente sunt: silicat de aluminiu si magneziu, carboximetilceluloza sodica, glicerina, polisorbat 80, monolaurat de sorbitan, sorbat de potasiu, acid benzoic, acid sorbic, silicon antispumant 1510, zaharina sodica, aroma de vanilie, aroma de portocale, aroma de fructul-pasiunii, apa purificata.
Cum arata ZENTEL si continutul ambalajului
ZENTEL este o suspensie orala de culoare crem.
ZENTEL este ambalat in cutii a cate un flacon unidoza din PVC a 10 ml suspensie orala.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata este:
GlaxoSmithKline Export Limited
980 Great West Road, Brentford, Middlesex TW8 9GS, Marea Britanie
Producatorul este:
Glaxo Welcome Production
440 Avenue du General De Gaulle, 14200 Herouville-St-Clair, Franta
Pentru orice INFORMATII despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantul local al detinatorului autorizatiei de punere pe piata:
GlaxoSmithKline (GSK) S.R.L.
Str. Costache Negri 1-5, Opera Center I, etaj III, Bucuresti, Romania
Acest prospect a fost aprobat in Mai 2006.